Dah Istoka na trpezi: Hrskavi trouglići će vaše goste ostaviti bez teksta (recept)
Hrskavi trouglići će “izuti iz cipela” vaše izbirljive prijatelje tako da će o ovoj grickalici pričati nedeljama. Kada ih jednom probaju, svi će želeti da saznaju u čemu je vaša tajna.
Često se dešava da kada vam dođu nenajavljeni gosti, nemate čime da ih poslužite i totalno ste bez ideje kako da se snađete u datoj situaciji. Ukoliko imate nekoliko vrsta povrća u frižideru, koje čeka svojih " pet minuta", mi imamo ideju za vas.
Ovi orjentalni trouglovi sa povrćem doneće dah Istoka i malo egzotike na vašu trpezu.
Sastojci za testo:
- 350 g oštrog pšeničnog brašna
- 1/4 kašičice soli
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- 1 kašika sirćeta
- oko 1dl vode
Pročitajte: Zagrejte se uz „Vrućeg Rusa”: Napetost nestaje u trenu!
Nedev:
- 1 manja glavica ljubičastog luka
- 150 g bundeve ili batata
- 150 g krompira ili kupusa
- 100 g karfiola ili brokolija
- 2 čena belog luka
- 2-3 kašike ulja
- 1 kašika blagog kari praha
- 2 kašike limunovog soka
- po želji so, biber
- 1 žumance
- 3 kašike pavlake
- ulje
- 1 belance
- susam za posipanje
Svakako dobra stvar je da vrste povrća koja idu u nadev ne mora da bude ista kao iz recepta, možete napraviti kombinaciju po svom ukusu.
Priprema testa:
Pomešati brašno, jaje, so, ulje, sirće i po potrebi dodajte vode da se umesi čvrsto i elastično testo. Možete mešenje započeti mikserom sa nastavcima za testo, pa posle nastaviti rukom. Prebaciti testo na radnu površinu, pa mesiti oko 10 min. Pouljiti površinu za pečenje, staviti testo i poklopiti ga zagrejanom keramičkom posudom da odmara 30 min.
Pročitajte: Izdašna i meka: Vasilopita za sreću u duši i mir u kući (recept)
Priprema nadeva:
Izrendati krompir i bundevu. Iseckati na sitno karfiol i obe vrste luka. Na 2-3 kašike ulja prodinstati ljubičasti luk, pa dodati ostalo povrće. Dinstati 7-8 min. Na kraju dodati beli luk. U vrelu masu dodati kari, limunov sok, so, biber i lepo promešati, pa odmah skloniti sa šporeta. Posebno pomešati pavlaku i žumance, pa dodati u dinstano povrće. Za to vreme uključite rerun na oko 200 stepeni.
Pročitajte: Beli luk i tomato konfit - Savršeni uz sendviče i bruskete! (recept)
Finiš:
Podeliti testo na 12 komadića. Svaki komadić razvijati na pouljenoj podlozi najpre oklagijom, pa zatim rukama da bude 8×30 cm. Traku od testa premazati uljem. Na jedan kraj staviti kašiku fila, pa motati dijagonalno preklapajući nekoliko puta, da na kraju bude trougao.
Slagati u pleh, premazati belancetom, posuti susamom, pa peći 20-25 min.
Ovaj hrskavi specijalitet dobro bi išao uz soja sos ili neki drugi sos po želji.
Prijatno!
Komentari (0)