Nezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
12h
Gala Celebrities Night - Red Carpet
Autor: Marija Milenkovic | 06/11/2020
Šef Masimo Bjanki nas vraća na pravi put
Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara. no, sastojci su toliko promenjeni da više nema veze sa originalnom verzijom. Šef Masimo Bjanki nas vraća na pravi put
Karbonara je ponos središnje Italije, a posebno Rima, gde se prekuvana testenina smatra (osmim) smrtnim grehom, a na popisu neoprostivih sastojaka nalazi se pavlaka za kuvanje. Ne ulazeći u to da li smo upravo opisali većinu vrsta karbonare koje se nude kod nas, potrudićemo se da uz malo truda i korišćenje pravih namirnica dobijemo oprost grehova.
Gastro savet: CafeBar&Restoran
Ako želite da pripremite pravu pastu karbonaru, a da prihvatimo savet italijanskog šefa Masima Bjankija, kuvane špagete morate da pomešate s jajima, sirom i slaninom. Da budemo još konkretniji nema originalne karbonare bez slanine guanciale.
Reč je o slanini od sušenih svinjskih obraza, koja ima jaču aromu od pančete, ali daleko mekšu teksturu, i karakteristična je za središnju Italiju. Sastavni je deo recepata za pastu alle amatriciana, alla gricia, nduja calabrese, strozzapreti, pecorino romano e guanciale, tagliatelle con guanciale e zucca i slično. Guanciale slanina priprema se tako što se sveži svinjski obrazi trljaju solju, šećerom, crnim biberom i crvenom paprikom, a od drugih začina mogu se koristiti majčina dušica, ruzmarin i beli luk. Svinjski obrazi potom se dime i suše u zavisnosti od ukusa.
Druga greška, da ne kažemo greh, jeste korišćenje pavlake za kuvanje. Barilino istraživanje pokazalo je da 90 odsto svetske populacije koja priprema testeninu u nju dodaje pavlaku. Ni u našim restoranima nije neobično da se posao pojednostavljuje na taj način, no pravi znalci zgušnjavaju sos koristeći jaja. Pošto skuva testeninu, Bjanki je poveže sa smesom od šest žumanaca, tri belanceta, parmezanom i pekorinom, te hrskavo pečenom slaninom. Jaja nikako ne treba dodavati dok je tiganj na vatri jer sos lako može da se zgrudva, a da bi se sastojci lepo povezali, treba ih energično umešati. Dozvoljene varijacije koje šefovi koriste jesu samo žumanca, bez belanaca, neki upotrebljavaju samo parmezan, neki samo pekorino, no svi se slažu u jednom: pavlaka za kuvanje kvari karbonaru.
SASTOJCI: * 350 g špageta * 120 g slanine guanciale * 30 g pekorino sira * 20 g narendanog parmezana * dva žumanceta
PRIPREMA: * Dok se testenina kuva, slaninu isecite na kockice i prepržite u tiganju na umerenoj temperaturi. * U avanu izdrobite crni biber i dodajte ga slanini. Možete dodati i zdrobljeni beli luk. * Kad se iz slanine otopi višak masnoće, ugasite vatru, a u tiganj dodajte špagete i vodu od kuvanja, koja će biti baza za sos i ujedno zaustaviti proces prženja. * U posudi umutite žumanca, dodajte pekorino sir, pa tako umućenu smesu dodajte testenini. Energično promešajte, da se sastojci prožmu. * Sipajte u tanjir, narendajte parmezan i poslužite odmah.
Nezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
12h
Gala Celebrities Night - Red Carpet
Odgovor Sergeja Trifunovića i Isidore Mijanović
21/11/2024
13h
Odgovor Sergeja Trifunovića i Isidore Mijanović
Dragana Laušević - Najdelotvornija antiejdž nega
20/11/2024
1 dana
Rukovodilac odeljenja Pierre Fabre u kompaniji Oktal Pharma savetuje nas kako se uz pomoć dermokozmetike Avene tretira problematična koža, ali pre svega - kako možemo da odložimo starenje uz prave proizvode
Lilly - festival nege lica! Do 30. novembra svi proizvodi za negu lica sniženi do 30%
19/11/2024
2 dana
U Lilly drogerijama novo sniženje koje ćete obožavati
Samo 45 dana nakon rođenja ćerke Srne slavlje u domu Darka Lazića u Brestaču
21/11/2024
5h
Darko Lazić krstio ćerku
Najlepše haljine sa crvenog tepiha: Poznate dame blistale na Gala celebrities night
21/11/2024
14h
Gala celebrities night 2024. by HELLO!, Gloria & Story
Nezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
12h
Gala Celebrities Night - Red Carpet
Komentari (0)