BLACK NOVEMBER akcija: Ulaznice za koncert Laure Pausini po specijalnoj ceni
22/11/2024
1h
Ne propustite spektakl 18. decembra u Beogradskoj areni
Autor: Tanja Kovač | 01/05/2020
Danas ćemo predstaviti jedan čaroban, slatki greh sa čokoladom. Ili bolje reći, Njenim veličanstvom čokoladom.
Ali pre toga, podsetimo se nekih zanimljivih činjenica o njoj...
Čokolada se smatra najomiljenijom poslasticom na svetu, a mnogi tvrde da je i „eliksir ljubavi“.
A mi smo pravi srećnici. Naime, naši preci sve do polovine 19. veka su mogli da uživaju samo u čokoladnom napitku. Za razliku od njih, mi čokoladu ne samo što možemo da jedemo, već se u njoj možemo kupati, namirisati, oslikati telo.
Prvi čokoholičari na svetu bili su prastari narodi Maje i Asteci. Oni su još pre 3000 godina uživali u xocolatlu, gorkom napitku koji je bio dostupan samo vladarima i najvišim slojevima društva. Spremao se od praha prženih i mlevenih plodova biljke kakaovac koji se mešao sa malo kukuruznog brašna i začina, čilija, bibera ili cimeta penasto razmućenih u vreloj vodi.
Zahvaljujući istraživanjima, osvajačima i misionarima, Španija se u 16. veku prva domogla zrna kakaovca i recepta za čoko napitak.
Međutim, bili su jako razočarani ukusom, ali, sa druge strane, nisu odustali već su se dosetili da dodaju šećer, med i vanilu.
Čokolada je posle Španije stigla u Italiju, a zatim i na francuski dvor gde su je prihvatili sa oduševljenjem. Kažu da su kraljevi i plemstvo čokoladnim napitkom lečili melanholiju… A zatim je stigla u Englesku.
Posle gotovo dvesta godina, sredinom 19. veka dobili smo čokoladu koja se mogla jesti.
Naime, 1849. godine Englez Džozef Fraj, vlasnik fabrike čokolade, posle višegodišnjeg eksperimentisanja napravio je prvu tvrdu čokoladu.
Kasnije je Švajcarac Danijel Peter osmislio prvu mlečnu čokoladu. Konačno 1930. godine Amerikanka Rut Vejkefild čokoladi je dala oblik kakav danas poznajemo.
Sastojci:
- 200gr čokolade za kuvanje
- Jedna i po šolja brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica soda bikarbone
- Jedna i po šolja šećera
- pola kašičice soli
- 2gr vanile
- 3/4 šolje kakaa
- 2 jajeta
- 1 šolja mleka
-1/2 šolje ulja
-1 šoljica Espreso kafe (ili bilo koje druge kafe)
Priprema:
Sve sastojke sjedini i peći na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Kada je pečeno, izbušiti viljuškom i preliti glazurom od čokolade.
Po želji možete dodati voće, orašaste plodove i pustiti mašti na volju prilikom dekoracije.
Uživajte i prijatno!
BLACK NOVEMBER akcija: Ulaznice za koncert Laure Pausini po specijalnoj ceni
22/11/2024
1h
Ne propustite spektakl 18. decembra u Beogradskoj areni
Iskoristite sjajne popuste na HONOR uređaje tokom novembra meseca
22/11/2024
2h
Mesec najvećih sniženja je uveliko u toku, a kompanija HONOR pripremila je sjajne popuste na svoje pametne telefone i uređaje.
Nezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
1 dana
Gala Celebrities Night - Red Carpet
Odgovor Sergeja Trifunovića i Isidore Mijanović
21/11/2024
1 dana
Odgovor Sergeja Trifunovića i Isidore Mijanović
Emotivni trenutak sa krštenja: Prva fotografija Srne Lazić topi srca
22/11/2024
2h
Prva fotografija Srne Lazić
22/11/2024
4h
Sin Marije Šerifović budan u 5 ujutru, snimak podelio mišljenja mama na mrežama
Živojinovići proslavili Aranđelovdan: Slavlje trajalo do zore, čak se i kum latio mikrofona (FOTO)
22/11/2024
6h
Slavlje u porodici Živojinović trajalo do zore
Hana je rekla svoje, Nataša tu ne može više ništa (FOTO)
21/11/2024
1 dana
Starija ćerka Nataše Bekvalac uskoro puni 18 godina
Komentari (0)