
Omiljeni doručak Kristine Radenković: Spreman za 5 minuta, a kalorije topi kao od šale
02/04/2025
41 min
Doručak Kristine Radenković savršen za poneti
Tačno poreklo ove lekovite biljke nije poznato, ali zapisi o korišćenju tikvica u ishrani pronađeni su u drevnom Egiptu, a poznato je da su je koristili i stari Rimljani. Danas su tikvice veoma rasprostranjene i ima ih više vrsta, oblika i boja. Nalaze se na jelovnicima svih svetskih kuhinja i veoma su zdrave. U našim krajevima najčešće se koriste male, svetlozelene i tamnozelene tikve, koje podsećaju na velike krastavce. Mada većina ljudi tikvice tretira kao povrće, one zapravo pripadaju porodici bundeva, što ih svrstava u voće.
Popularne zbog male kalorične vrednosti, one obiluju vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, fosforom i selenom, blagotvorno utiču na rad čitavog organizma i savršen su izbor za letnje, ali i zimske obroke
![]()
Tikvice nisu mnogo kalorične i povoljno utiču na ljudski organizam. Održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, ojačavaju mišiće i srce. Utiču na izbacivanje vode i štetnih materija iz tela. Iako imaju manje vode od krastavaca, sadrže više vitamina i minerala. Poboljšavaju probavu, a preporučuju se kao savršen dodatak uz ribu i meso.
Tikvice obiluju magnezijumom, koji smanjuje rizik od srčanog udara i šloga, ali i pomažu telu u odbrani od virusnih infekcija. Kalijum održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, čime se reguliše krvni pritisak i rad srca. Dijetalna vlakna povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, odnosno smanjuju povišeni holesterol.
Tikvice nude pregršt mogućnosti za kombinovanje s namirnicama, ali i pripremu, koja je obično vrlo jednostavna. Predlažemo vam dva specijaliteta neodoljive arome
Za 2 osobe
Priprema: 40 minuta
Sastojci
3 manje tikvice, oko 500 g
50 g trapista
35 g semenki golice
šargarepa
2 čena belog luka
jaje
kašičica soli
100 g oštrog brašna Tip 400
kašičica praška za pecivo
Priprema
Tikvice operite i osušite, pa isecite krajeve. Izrendajte ih na krupno, posolite, pospite semenkama golice, promešajte i ostavite 15 minuta. Nakon toga dobro ocedite. Dodajte izrendanu oceđenu šargarepu, usitnjen beli luk, izrendan trapist i umućeno jaje. Promešajte pa dodajte brašno prethodno sjedinjeno s praškom za pecivo. Ulje zagrejte a onda smanjite na umerenu temperaturu. Kašikom sipajte pripremljenu smesu, njom i oblikujte pljeskavice, a onda pržite prvo jednu stranu, zatim drugu. Pržene pljeskavice vadite na ubrus da upije višak masnoće.
Za 2 osobe
Vreme pripreme: 60 minuta
Sastojci
5 duguljastih tikvica srednje veličine
500 g mlevenog junećeg mesa
0,5 l pavlake za kuvanje
200 g trapista
veća glavica crnog luka
čen belog luka
so i biber
sitno seckani peršun
ulje
Priprema
Oljuštite crni i beli luk, pa ga što sitnije iseckajte. Nemojte mešati crni i beli luk. U šerpu sipajte malo ulja, zagrejte, pa smanjite vatru i dodajte sitno iseckan crni luk. Sve to dobro izdinstajte dok luk ne dobije staklastu strukturu, a potom dodajte beli luk, a onda i meso. Sve dobro izmešajte, začinite solju i i biberom, pa dinstajte deset minuta dok meso ne promeni boju. U izdinstano meso sipajte 250 ml pavlake za kuvanje, dobro promešajte i ostavite na isključenoj ringli još jedan minut. Na kraju u smesu za punjenje dodajte seckani peršun.
Tikvice dobro operite, nemojte ih ljuštiti. Presecite napola uzduž, pa ih dubite kašičicom dok ne uklonite mekanu sredinu sa semenkama. Potom uzmite veći pleh i 10 komada tikvica poređajte na papir za pečenje. Ravnomerno rasporedite smesu u tikvice. Trapist izrendajte, pospite po napunjenim tikvicama, pa sve to prelijte ostatkom pavlake za kuvanje. Stavite tikvice da se peku u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 40-45 minuta. Ostavite ih par minuta da se prohlade i poslužite.
Omiljeni doručak Kristine Radenković: Spreman za 5 minuta, a kalorije topi kao od šale
02/04/2025
41 min
Doručak Kristine Radenković savršen za poneti
Zavirite u dnevnu sobu Lidije Vukićević: Jedan detalj posebno zapada za oko (FOTO)
31/03/2025
1 dana
Dnevna soba Lidije Vukićević mesto je gde glumica provodi najviše vremena
Kako da vaša kuća uvek predivno miriše? Ova tri super trika su jednostavna, a provereno deluju
29/03/2025
4 dana
Mirisi u kući su kao magija koja stvara udobnost i utiče na raspoloženje. Evo kako možete ispuniti svoj dom prijatnim notama bez kupljenih difuzora i aroma proizvoda. Lako i efikasno.
Kao da joj Ceca nije sestra: Kuća Lidije Ocokoljić nije ni nalik vili u Ljutice Bogdana
28/03/2025
4 dana
Dom Lidije Ocokoljić sušta je suprotnost Cecinoj vili
Želeli su da me iskoriste: Anastasiju Ražnatović izdali najbliži
02/04/2025
1h
Ispovest Anastasije Ražnatović emotivnija nego ikad
Omiljeni doručak Kristine Radenković: Spreman za 5 minuta, a kalorije topi kao od šale
02/04/2025
40 min
Doručak Kristine Radenković savršen za poneti
Najobrazovanija pevačica regiona: Nećete verovati koje je sve škole završila Neda Ukraden
02/04/2025
2h
Školovanje Nede Ukraden trajalo je dugo, ali je itekako vredelo.
Ilda Šaulić ne krije emocije, razlog je poseban: Moj Boki, moje srce..
02/04/2025
3h
Ilda Šaulić i Bojan imaju veliki razlog za slavlje
Organsko povrće, kokoške, a tek da joj vidite cveće: Prava seoska idila Seke Aleksić
01/04/2025
14h
Kuća i dvorište Seke Aleksić izgledaju kao mali raj.
Komentari (0)