Rukola – prirodni lek iz bašte

01/03/2018 | 12:23

Zeleniš poprilično specifičnog ukusa, sa listovima koji podsećaju na lišće hrasta, veoma je zdrava, lako se može uzgajati i u kući, a kalorijska vrednost joj je svega 5 kalorija po porciji

Mada se u svetskoj kuhinji koristi već decenijama, rukola je poslednjih nekoliko godina postala pravi hit u domaćoj ishrani. Reč je o mediteranskoj samonikloj zeljastoj biljci iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe, kelja. Ima blago gorak ukus i za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija i nije gorka. Kao salata, ali i dodatak supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim jelima. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva. Za ishranu se koriste mladi sočni listovi, cvetići, mlade semene čaure i zrelo suvo seme. Donji listovi su nazubljeni i podsećaju na maslačak, a gornji su ovalni i glatkih rubova.

Potiče iz Centralne i Južne Evrope, ali gaji se i u Severnoj Americi, Severnoj Africi i Bliskom Istoku. U nekim zemljama Azije gaji se radi semena za ulje, a seme može da se koristiti i za proizvodnju senfa. Rukola se može gajiti skoro cele godine, na otvorenom ili u plastenicima. Ima skromne zahteve za toplotom i otporna je na mraz, a dobro podnosi i sušu. Može se gajiti i na poluzasenčenim i vetrovitim terenima.

Lekovita svojstva

Ova biljka sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, čuva srce, pozitivno utiče na zdravlje i smanjuje rizik od mnogih bolesti, a posebno je značajna u prevenciji raka dojke. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv i pospešuje lečenje bolesti jetre. Takođe, pomaže kod prehlade, ublažava kašalj, ali se koristi i kao afrodizijak.

Bogata je vitaminom C, karotenom, vitaminima B-kompleksa, pektinom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom. Sastoji se uglavnom od vode i ima dosta ugljenih hidrata i belančevina.

Rukola poseduje visok nivo hlorofila koji sprečava oštećenja DNK i jetre uzrokovana aflatoksinom, kancerogenom supstancom koja se stvara u plesni, a najčešće se pronalazi u kukuruzu, kikirikiju i pojedinim orašastim plodovima. Nama je aflatoksin postao poznat kada su određene količine pronađene u mleku. Da biste uneli što više hlorofila u organizam rukolu konzumirajte u sirovom obliku.

Primena u ishrani

Tamnozelena boja listova rukole ukazuje na to da je sveže ubrana. Najbolje je da se iskoristi odmah posle nabavke jer stajanjem gubi hranljive sastojke, posebno vitamin C. Čuvajte je u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi, najduže tri dana.

Poznato je da salata od rukole podmlađuje, a njena priprema je veoma jednostavna.

Anterfile: Salata sa grilovanim mladim sirom i rukolom

Sastojci:
250g mladog sira u kriški
500g pilećih prsa
100g rukole
2 veće babure

Priprema: Papriku oprati, naseckati na manje kriške i peći na grilu. Pečene paprike poređati u posudu i poklopiti da se upare, kako bi otklonili kožicu. Očišćenu papriku narezati na tanke trakice. Pileća prsa rastanjiti nožem, začiniti tucanom mešavinom bibera, majčine dušice i soli. Piletinu zapeći na grilu kratko da se ne isuši i naseckati na tanje parčiće. Mladi sir dobro ocediti i naseckati na parčad oko santimetar debljine, svako parče umočiti u maslinovo ulje i peći na grilu dok ne dobije lepu boju. Rukolu oprati, prosušiti, posložiti na tanjire za posluživanje i preliti maslinovim uljem. Preko rukole poređati piletinu, sir i paprike.

Anterfile: Sendvič sa govedinom i rukolom

Sastojci:
200g goveđeg mesa
2 paradajza
krastavac
rukola
jaje
maslac
beli luk
beli tost hleb

Priprema: Hleb iztostirajte, premažite maslacem i namažite čenom belog luka. Govedinu iseckajte na trakice i izdinstajte. Nakon 10 minuta, kada je meso gotovo, složite sendvič. Hleb, paradajz seckan na kolutove, krastavac seckan na kolutove, malo sveže rukole, kolut kuvanog jajeta i meso, pa opet salate i opet hleb. Savršen je i topao i hladan.

Anterfile: Pevačica Dženifer Lopez izgleda sjajno u kasnim četrdesetim, a zasluge pripisuje dobrim navikama za vežbanje, u koje spada i konzumacija rukole koja doprinosi regeneraciji mišića

Savet plus: Od rukole se može napraviti i savršen pesto sos, ukusan i zdrav umak, a najbolji je u kombinaciji sa orasima i lukom

Boris Popadićguliver/gettyimages

Još iz rubrike