Rashladite svoj dom bez klima uređaja

08/07/2017 | 10:47

U vrućim letnjim danima nekada ne pomaže ni klima uređaj.

Ali, ne brinite, postoji još osam načina kako možete da rashladite svoj životni prostor.

Biljke koje upijaju vrućinu

Osim što izgledaju divno u vašem domu biljke su i prirodni rashlađivači i mogu znatno da poboljšaju kvalitet vazduha u vašem stanu. Aloe vera, svekrvin jezik, fikus, hlorofitum, Areca palma, bostonska paprat i zlatni puzavac će vaš dom učiniti ugodnijim u sparnim letnjim danima.

Investirajte u čaršave od čistog pamuka

Ukoliko odlučite da kupite prozračne pamučne čaršave, verujte nam da nećete zažaliti. Sintetičke tkanine su možda mekše, ali vas neće rashladiti dok spavate. Čak naprotiv, budićete se usred noći okupani znojem. To je definitivno razlog da potrošite malo više novca na čaršave od čistog pamuka, zar ne?

Isprobajte trik s ventilatorom

Ventilator će poboljšati cirkulaciju vazduha u sobi, ali ako je vreo, neće vam biti nimalo lakše. Stavite posudu od inoksa s ledom ispred ventilatora kako bi on širio hladni vazduh baš kao i klima uređaj.

Rashladite svoje telo

Najbolje ćete se rashladiti ukoliko vodite računa o sebi i svojoj unutrašnjoj temperaturi. Fokusirajte se na to da vaše telo leti bude opušteno i da se rashladite kad god možete. U tome vam može pomoći hladan tuš, hladna kupka za vaša stopala pre spavanja ili korištenje hladnih obloga tokom dana. Ubrzo vam klima uređaj uopše neće biti ni potreban.

Koristite termalne zavese

Pre nego što odete na posao, obavezno spustite sve roletne i navucite zavese na prozorima u vašem domu. Prekrivanjem svih prozora i staklenih vrata sprečićete sunce da ulazi u vaše sobe i poveća temperaturu u vašem domu do neizdržljivosti. Kada se vratite s posla bićete oduševljeni koliko je prijatno i rashlađeno u vašem stanu, i to bez klima uređaja! Za još bolje rezultate kupite termalne zavese. One će zaustaviti vrućinu i štetne UV zrake od ulaska u vaš životni prostor i znatno vam smanjiti račun za struju.

Koristite samo prirodnu svetlost tokom dana

Ako ne želite da uključujete klima uređaj tokom dana, onda ugasite sva svetla u sobama i koristite samo prirodnu svetlost. Upaljena svetla samo povećavaju temperaturu u vašem stanu i zbog toga ne možete ni da zamislite život bez klima uređaja.

Neka vam prozori budu odškrinuti tokom noći

Kada sunce zađe temperatura se poprilično spusti i zbog toga treba da držite otškrinute prozore tokom noći i rano ujutro. Ne samo da će vam biti ugodno u rashlađenoj sobi, već ćete biti puni elana za novi radni dan.

Iznesite roštilj u dvorište

Ukoliko živite u kući, maksimalno iskoristite svoje dvorište kako biste lakše disali u vrućim letnjim danima. Kuvanje pre svega zagreje celu kuću i zato bi bilo dobro da iznesete roštilj u dvorište i na njemu pripremite ručak ili večeru. Tako ćete izbeći vrućinu i njeno zadržavanje u zidovima vašeg doma.

Story.rsradiosarajevo.baguliver/thinkstock

Još iz rubrike