Lifestyle

Pomorandža - dodir sunca usred zime

Autor: | 18/12/2017

Pomorandža - dodir sunca usred zime

Svojom jarkonarandžastom bojom ova voćka osvežava već na sam pogled, ali svojim nutritivnim vrednostima čini čuda za organizam i prava je riznica minerala

Mada je južno voće, pomorandža je kod nas odomaćena kao jabuka. Narod oduvek zna da je dobra za oporavak bolesnika, a jedini izuzetak su osobe sa gastritisom i problemima sa žučnom kesom koji ovo voće loše podnose. U antičkim vremenima pomorandže su zvali voćem bogova, a u mitološkim pričama zapisano je da ih je od njih ukrao Herkules jer su mu one davale snagu. Kod pomorandže je, inače, sve korisno – kora, plod i cvet, pa je i u konzumiranju široko zastupljena. U Nepalu se, primera radi, pomorandža jede cela, zajedno sa korom, dok je u Avganistanu trpeza bez ove voćke nezamisliva. Sokom od pomorandže prelivaju se variva i meso, radi boljeg ukusa i radi boljeg varenja.

Delikatesni desert Švajcaraca su kriške pomorandže prelivene slatkom pavlakom. Na ostrvu Jamajka sok od narandže koristi se, osim za jelo i pripremanje sokova, i kao sredstvo za čišćenje podova i njihovu dezinfekciju. Prirodno ceđen sok od pomorandže prvi put je uveden u redovnu ishranu vojnika u američkoj vojsci tokom Drugog svetskog rata. Po njegovom završetku, u toj zemlji otpočela je prva industrijska đus proizvodnja. Đus votka je piće koje je svako od nas bar jednom probao.

Ukus zavisi od više faktora

Postoji na stotine sorti pomorandži, a njihov ukus i aroma ne zavise samo od podneblja na kojima rastu, već i od strane sveta polja na kojima se sade stabljike. Po pravilu, to se čini na istočnim obroncima. Boja pomorandžine kore nema nikakvu korelaciju sa bojom i ukusom ploda. Jarko crvena kora, nije znak i da je plod sladak, kako se obično misli. Plod pomorandže sadrži obilje vitamina C, B, provitamin A, kao i vitamin E.

Ovo voće bogato je i oligoelementima, ali i šećerom, koji organizmu obezbeđuju energiju, s tim što vitamin C potpomaže njegovo sagorevanje. Sok od pomorandže sadrži sve sastojke kao i plod, ali samo ako se brzo popije. To je zato što kiseonik iz vazduha utiče na smanjenje količine vitamina C u soku. Zna se još od davnina da je ovaj sok savršen čistač organizma i dobro sredstvo za pravilno varenje hrane. Ova lekovita voćka poboljšava i stimuliše rad creva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a zadebljanje krvnih sudova smanjuje za trećinu.

Pogodna za kozmetiku

Pomorandža daje čvrstinu i elastičnost kosi, a noktima sjaj i jačinu. Još u 17. veku Francuskinje su svoj ten negovale i hranile svežim sokom od pomorandže, a podočnjake uklanjale pomorandžinom korom. Danas su ekstrakti ovog voća nezaobilazan sastojak kozmetičkih preparata i parfema. Eterično ulje je duša i životni sok biljke, u kojem se krije snaga mirisa i njena lekovita moć. A eterično ulje pomorandže je aromatično i osvežavajućeg mirisa i u kombinaciji je dobro gotovo sa svim drugim uljima. Redovan je sastojak aromaterapijskih ulja za uklanjanje celulita, pri čemu regeneriše i ćelije kože, a suvoj koži posebno prija.

Popularna pevačica i glumica Dženifer Lopez trudi se da u organizam unosi što više voćki kako bi se redovno regenerisao a u tome joj stalno pomaže pomorandža koja je neizostavan deo njenog jelovnika.

Torta od čokolade i pomorandže
Sastojci:
Kora:
2 jaja
70 g šećera u prahu
20 g kakao praha
25 g brašna
10 g putera, na sobnoj temperaturi
1 prstohvat soli
5 kašika likera od naradže
Krem
450 g crne čokolade
250 ml slatke pavlake
4 žumanca
2 belanca
100 g šećera u prahu
kora od 5 velikih pomorandži
1 prstohvat soli

Priprema:
Da napravite kore, mutite mikserom jaja, šećer i so dok smesa ne postane bleda i tri puta veća. Potom dodajte polovinu putera, mutite dok se sve ne sjedini, onda prosejte preko polovinu brašna i kakaa. Mutite dok se ne sjedini, pa ponovite isto s preostalim puterom i smesom sa brašnom, pa mešajte ponovo.

Prespite u pripremljeni pleh i pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta dok ne naraste i bude elastično na dodir. Lako će se odlepiti od ivica. Okrenite koru torte tako da šira ivica sada bude na vrhu. Pospite liker od pomorandže preko toplog kolača i stavite u frižider dok spremate krem.

Za sloj čokoladnog krema s pomorandžom zagrejte čokoladu u vatrostalnoj posudi sa slatkom pavlakom i korom od pomorandže. Kad se istopi, ostavite je sa strane. Mikserom mutite žumanca i pola šećera u činiji dok ne dobiju oblik trake. U drugoj činiji umutite belanca s preostalim šećerom dok se ne stegnu. Pomešajte žumanca, narendanu koru pomorandže i smesu rastopljene čokolade dok se sve ne spoji. Zatim savijte stegnuta belanca uz pomoć gumene lopatice, pazeći da uklonite bele vazdušne džepove. Sipajte čokoladni sloj preko ohlađene torte i vratite u frižider. Na kraju, poslasticu možete ukrasiti kriškama pomorandže.