Lifestyle

Pet opasnosti koje vam prete ako prebrzo jedete

Pet opasnosti koje vam prete ako prebrzo jedete

Već dobro znate onu staru koja kaže kako u hrani treba uživati. To podrazumeva i da ne žurite dok jedete i da nađete vremena da tu hranu dobro sažvaćete pre nego što je progutate.

Nažalost, brzi način života često nas tera na brze i često nekvalitetne obroke i jedenje u hodu ili ispred kompjutera.

1. Debljanje

Ako brzo jedete, postoji velika mogućnost da u svoj organizam unosite više hrane nego što vam je potrebno, a to je siguran put za dobijanje viška kilograma. Drugim rečima, osobe koje brzo jedu, brže osete glad nakon obroka od onih koje jedu sporijim tempom.

2. Dijabetes

Jednostavno je: brzo jedenje dovodi do debljanja, a debljanje, do kojeg dolazi ovakvim načinom jedenja, jedan je od glavnih uzroka dijabetesa tipa 2.

3. Metabolički sindrom

Metabolički sindrom je skupina metaboličkih poremećaja koji se očituju kao insulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području stomaka (abdominalna ili centralna gojaznost), visok nivo holesterola i povišen krvni pritisak. Metabolički sindrom najčešće je uzrokovan pogrešnim načinom života. Izloženost stresu, neredovna i nepravilna ishrana, neaktivnost, nedostatak sna... Preterani unos rafinisanih ugljenih hidrata, zasićenih masnoća i trans-nezasićenih masnih kiselina (poreklom iz margarina i delimično hidrogeniranih ulja) tokom dužeg perioda može uzrokovati povišen nivo holesterola, triglicerida i insulina.

4. Gastritis

Gastritis predstavlja upalu želučane sluznice. Naime, osobe koje brzo jedu sklone su prejedanju. To znači da hrana duže ostaje u želucu, tako da dolazi do povećanog izlučivanja želučane kiseline koja može oštetiti sluznicu. Osobe koje imaju gastritis ne moraju uvek imati klinički izražene tegobe. Ako se one jave, to su najčešće bolovi u gornjem delu stomaka, nadutost, pojava osećaja sitosti nakon što se pojede količina hrane manja od normalne porcije, oslabljen apetit, mučnina ili povraćanje (želučani sadržaj, krv, sadržaj poput taloga kave), stolica crna kao katran ili krvava stolica i umor (ako dođe do razvoja anemije). Navedeni simptomi mogu se javiti pojedinačno ili u različitim kombinacijama.

5. Gušenje

Hranu treba žvakati, a ne samo gutati komade, jer upravo oni mogu dovesti do gušenja. Jedite sporije, uključite sva čula, više žvaćite, pravite male pauze da svako malo odložite pribor za jelo. To je način da izbegnete mogući rizik koji nosi brzi način unošenja hrane u organizam.