Oslobodite se napetosti

21/03/2018 | 22:57

Svakodnevne obaveze neretko umaraju i psihički i fizički. Zato bi telu trebalo dati oduška ne samo kroz pravilnu ishranu već i vežbama koje telo oslobađaju napetosti.

Reč je o istezanju zgrčenih mišića, vežbama koje se rade u opuštajućem ritmu, ali podjednako doprinose očuvanju zdravlja, kao i one koje zahtevaju mnogo više napora.

Radite ih redovno posle napornog radnog dana ili zahtevnih kućnih poslova. Njihova primena ne samo da će prijati telu, već će pomoći i da se psihički osvežite.

Struk

Zauzmite raskoračni stav, zategnite mišiće stomaka i ispravite leđa. Podignite jednu ruku, a drugu oslonite na bok. U tom položaju udahnite, a zatim kroz ravnomeran izdisaj polako savijajte gornji deo tela ka ruci na boku dok ne osetite prijatno istezanje oko struka. Položaj istezanja zadržite oko 10 sekundi, pa ponovite isto to na suprotnu stranu.

Leđa

Sedite na pete i kroz izdisaj spuštajte grudi prema podlozi. Pri tome ruke opružajte iznad glave. Istovremeno gurajte ramena što više ka podlozi, a kukove ka petama. Ovo je ujedno i idealna vežba za duboko opuštanje.

Butine

Iz sedećeg položaja raširite noge u stranu. Kolena treba da su zategnuta, tj. ispravljena, a gornji deo tela se iz tog položaja savija ka jednoj, a potom i drugoj nozi. Preporuka je da se prilikom savijanja u stranu sedalni deo ne odiže od podloge, već da ostane na njoj.

Noge

Stanite uspravno. Savijte nogu i uhvatite nožne prste. Na izdisaj privlačite petu ka zadnjici. Pri izvođenju ove vežbe istezanja bitno je da koleno noge koju istežemo držimo pored kolena noge na kojoj stojimo i da kuk blago guramo unapred – da bismo intenzivirali istezanje. Ponovite istezanje prednjeg

story.rsnovosti.rsguliver/thinkstock

Još iz rubrike