Note kao terapija: Kako telo reaguje na muziku?

21/11/2017 | 16:30

Kada krene prva nota pesme koju volite, prožimaju vas trnci, oči se pune suzama, pesma “pogađa” pravo u srce… Telo reaguje na moć muzike!

Ove i druge nesvesne reakcije javljaju se zbog naglog skoka hormona sreće dopamina u mozgu, tako da telo doživljava “fiziološku vožnju”. Često se događa da kroz jak osećaj sreće ili tuge, zavisno od toga šta slušamo, dolazi i do širenja zenica, rasta pulsa i telesne temperature, spuštanja krvi u noge (mozak priprema telo na ples)… objašnjavaju neurolozi sa američkog Državnog univerziteta Grinsboro u Severnoj Karolini.

– Čak polovina ljudi doživljava blagu jezu dok sluša određenu muziku. Tužna muzika češće izaziva ovaj osećaj, jer melanholične balade pokreću drevni evolucijski mehanizam u prednjem delu mozga. Pod uticajem dopamina ovaj deo se aktivira ukoliko postoji bilo koja vrsta zavisnosti, nagrada ili motivacija. To znači, da muzika na naš mozak utiče na isti način kao kockanje ili neka druga vrsta strasti! Iskustva pokazuju da tužna muzika izaziva pozitivne emocije! Naime, osećaj tuge koji se doživljava zbog muzike prijatniji je i manje štetan od osećaja tuge koji izaziva neka neprijatna situacija – kaže neurolog dr Džek Panksep.

Zavisno od afiniteta trnci mogu da nas prožmu prilikom slušanja različite muzike, a posebno ako znamo šta dolazi unapred. Nesvesna metamorfoza tela i čula može da se javi prilikom slušanja Mocarta ili nekog drugog klasika, Madone, tanga, tehno ili kafanske muzike. Najčešće reagujemo, kažu naučnici, kada čujemo nešto neočekivano. To možeda bude novi instrument, promena muzičke forme ili naglo stišavanje zvuka. Zapravo, sve što predstavlja iznenađenje.

– Najsnažniji trnci su u očekivanju nečega što nam je već poznato. Kada su naša očekivanja ispunjena, određeni režanj u mozgu postaje još aktivniji. A to ima veze sa dopaminom koju naš mozak voli da igra. Kad konačno dočekamo omiljene akorde uzdiže se dopaminsko zadovoljstvo, zbog čega nas prolaze trnci. A što je veća koncentracija dopamina, to je veće naše zadovoljstvo i jeza – slikovit je dr Panksep.

Sve to muziku čini veoma moćnom i zato upalite radio i – uživajte!

story.rsnovosti.rsguliver/thinkstock

Još iz rubrike