Nega kože posle tridesete godine

01/11/2017 | 13:15

Saznajte kako pravilno tretirati kožu koja pokazuje znakove zrelosti i koje su kreme, ali i tretmani, najbolje za najbolje godine u životu jedne žene

Tridesete godine su odlične za nas žene, u tim godinama već imamo neko iskustvo, samopouzdanje, cilj, a život je još itekako pred nama. S druge strane, kako starimo, naša koža postaje tanka i dehidrirana, što se najpre vidi na licu. Količina kolagena i elastina se smanjuje, a delovi oko očiju i usana, kao i čelo, postaju izbrazdani borama. Volumen kože se gubi posle tridesete godine baš zbog nivoa hijalurona u koži, a naš mladalački jedar izgled zamenjuje onaj umorni. Koža se sporije obnavlja i lako puca pa joj treba drugačija njega. S godinama koža sve manje prašta greške i iziskuje intenzivniju negu. Treba je redovno čistiti i ukloniti makeup koji može začepiti pore.

Čišćenje

U dvadesetim godinama kožne ćelije se obnavljaju i na površini pojave za 28 do 30 dana, a u tridesetim taj proces traje duže, pa mrtve ćelije začepljuju pore i uzrokuju bubuljice. Zato je kožu je najbolje čistiti tonikom bez sapuna, dok one na bazi mleka i losiona treba izbegavati jwe dodatno opterećuju kožu i ne dopuštaju joj da diše. Piling je važan korak u negovanju kože jer tako uklanjate izumrle ćelije epiderma i pripremate tje za što bolje uspijanje hranljivih sastojaka iz preparata za negu. Piling stimuliše i proizvodnju novog kolagena u dubljim slojevima kože, pa tako utiče i na umanjivanje znakova starenja usled sunčanja. Ako želite blagi piling na dnevnom nivou, upotrebljavajte preparate za čišćenje lica koji sadrže alfa-hidroksilne kiseline ili retinol. Ako želite da uradite malo dublji hemijski piling, dermatolozi predlažu da to uradite u oktobru, kada sunce postaje blaže i ne može naškoditi sveže ogoljenim slojevima kože.

Volumen kože gubi se posle dvadesete godine i jedar mladalački izgled zamenjuje onaj umorni, te je negu potrebno prlilagoditi tim promenama

Hidriranje

Nakon čišćenja, koži treba hidratantna krema koja će pospešiti obnovu. Najbolji izbor su one na bazi hijaluronske kiseline koja sprečava isušivanje kože i zaglađuje bore. Za suvu kožu najbolja je hidratantna krema bogata antioksidansima koji vezuju vodu, masnoj najviše odgovaraju gel – kreme bez dodatka ulja, dok je za osetljivu najbolja krema bogata uljima, ali bez alkohola i parfema koji iritiraju kožu. Dobro je nanositi serum pre kreme, kako bi se dodatno hidriralo lice. Takođe, i maske su odlična stvar za hranjenje kože, posebno jak efekat imaju ako se nanose posle pilinga. Inače, kolagen je neophodan da bi koža ostala mlada i zategnuta, ali posle 25. godine života njegova proizvodnja u organizmu opada. Kreme najčešće sadrže sastojke koje stimulišu njegovu proizvodnju ali problem je u tome u tome što su molekuli toliko veliki da ne mogu prodreti u dublje slojeve kože i time izgladiti bore. Zbog toga je bolje koristiti preparate na bazi L-askorbinske kiseline, najčišće verzije vitamina C, koja prodire u kožu.

Nega kože oko očiju

Koža oko očiju je tanka i izrazito osetljiva na spoljne utiecaje pa lako puca, te je podložna i nastajanju bora. Ne sme se opteretiti teškim i masnim kremama jer će se na taj način koža samo obesiti. Bolji odabir su argirelin ili acetilheksapeptid-3, kao i hijaluronska kiselina koji hidriraju, zatežu kožu i sprečavaju dodatno pucanje. Koža oko očiju je najosetljivija i zato joj uvek treba pružiti besprekornu negu, poslebno u toku hladnih meseci. Svako jutro i uveče pred spavanje na deo oko očiju nanesite i dobro utapkajte gel ili kremu.

Tretmani kiseonikom

Ukoliko ste osoba koja pored kućne nege voli da se prepusti rukama profesionalaca, postoje određeni kozmetički tretmani koji će vašu kožu učiniti mnogo jedrijom i lepšom. Jedan od takvih jeste tretman kiseonikom koji za vaše lice i telo može učiniti čuda. Ako je vaša koža suva, moguće je da je to posledica i slabije cirkulacije, ali i protoka kiseonika. Masaža lica stimuliše kapilare i dovodi kiseonik baš tamo gde je najpotrebniji. Ovaj specijalizovani kozmetički tretman je napravljen kako bi se povećala količina kiseonika u vašoj koži, smanjile bore i vratio mladalački izgled. Obavlja se tako što mlaz kiseonika pod pritiskom ubrizgava aktivne sastojke u površinske i srednje slojeve kože.

Hijaluron

Hijaluronska kiselina i L-askorbinska kiselina najbolji su saveznik kože bez bora. Zato se dame sve više odlučuju za filere hijaluronske kiseline, koja transformiše izgled usahle kože. Molekuli hijaurona vezuju se za molekule vode a koža postaje hidrirana i sjajna. Hijaluronska kiselina je sredstvo koje najmoćnije vezuje vodu, naime 1 gram hijalurona vezuje 6 litara vode. Ona je prirodna supstanca koja vezuje vodu za ćeliju, a njeno nestajanje iz organizma počinje već posle 25. godine, kad koža prirodno počinje da stari. Ovi fileri se mogu koristiti za osvežavanje i hidriranje kože, kao i za popunjavanje bora i poboljšanje kontura lica (usana). Posebno se koriste za uklanjanje nazolabijalnih bora koje se spuštaju od korena nosa ka uglovima usana. Tretman hijaluronskom kiselinom nema negativan uticaj na vaš prirodni izraz lica. Radi se u intervalu od 6 do12 meseci, koliko i traje efekat. Ukoliko počnete na vreme, dok bore još nisu veoma izražene, moguće je znatno usporiti proces njihovog produbljivanja.

Mezoterapija

Mezoterapija može da učini čuda za vašu umornu kožu lica. Ona osim što poboljšava elastičnost kože, ona smanjuje sitne bore, tonira kožu, hidrira kožu, i jača zidove kapilara. Aktivni sastojci kao što su hijaluronska kiselina, vitamini (A, B, C, E, i K) i minerali, ubrizgavaju se direktno u kožu lica i to u mezodermalni sloj kože. Rezultati su fantastični.

Specijalni tretmani

U kozmetičkim salonima i stručnim studijima za estetsku medicinu postoje specijalni tretmani i hranjivi serumi, kao i aromaterapije, vakumi, elektrostimulacije lica, ultrazvuk, primena AHA kiselinama, mikrodermoabrazija, laseri…

Ivana Nikolićguliver/thinkstock

Još iz rubrike