Najnovija istraživanja donose: Vegetarijanci i vegani imaju veće šanse za srčani udar

20/07/2017 | 19:54

Eliminisanje mesa ne čini ishranu nužno zdravijom, kaže studija objavljena juče u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

U stvari, studija je utvrdila da se većina učesnika u istraživanju pretežno hranila biljnom hranom, vegetarijanci i vegani, i da su konzumirali uglavnom kuvanu hranu i dosta zaslađenih napitaka, ali da ih to neće zaštititi od srčanog udara.

Naprotiv!

Neke ranije studije do sada su, ipak, zaključivale da su ljudi koji su se prebacili na vegetarijansku hranu, boljeg kardiovaskularnog zdravlja. Ali, evo sada novih saznanja.

 – Studije o vegetarijanskoj i veganskoj ishrani ne prave razliku između različitog kvalitete biljne hrane. U tome je poenta – kaže doktorka s Harvarda.

Određena biljna hrana, kao celovito zrno, voće i povrće povezana je s manjim rizikom za dijabetes tipa II i kardiovaskularne bolesti. Ali druga biljna hrana, naročito ako ne uključuje sezonsko povrće, povezana je s većim rizikom. Koristeći medicinske podatke oko 200 hiljada ljudi, naučnici su formirali tri grupe učesnika i pratili kod koje će se grupe tokom godina razvijati rizici kardiovaskularnih bolesti.

Pokazalo se da su ljudi koji su jeli zdravu biljnu hranu, a umereno uključili i životinjsku hranu, imali manje šanse da umru zbog bolesnog srca nego oni koji su jeli kuvanu biljnu hranu, a bili isključivo vegetarijanci ili vegani.

Studija ohrabruje u smislu da kaže da ne treba sasvim izbaciti hranu životinjskog porekla da bi imali korist za zdravlje srca. Već umereno izbegavanje životinjske hrane može smanjiti rizik srčanih bolesti.

Naravno, rezultati studije nisu izgovor da počnete neumereno da jedete crveno meso već samo ukazuju da se oni ljudi koji jedu hranu životinjskog porekla moraju fokusirati na to da im ishrana bude zdrava, a unos mesa minimalan.

story.rssavaz.baguliver/thinkstoc

Još iz rubrike