Meteorolozi najavljuju vreo talas, a mi vam otkrivamo kako da lakše preživite na +40 stepeni

22/06/2017 | 19:57

Živa u termometru penje se lagano iznad 35 stepeni na suncu, što mnogima izaziva probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Znojimo se, iscrpljeni smo i razdraženi. Meteorolozi najavljuju da su pred nama vreli dani, a evo šta treba da uradite kako biste sebi olakšali život na  +40.

1. Izbegavajte direktno sunce

Bez obzira gde se nalazite, na moru ili u gradu – izbegavajte direktno sunce, a pogotovo u periodu od 11h do 15h kada su ultraljubičasta zračenja najjača. Ukoliko morate da izađete napolje, izaberite odeću koja je lagana, a na glavu obavezno stavite šešir ili kačket.

2. Zaštita od sunca

Sve izložene delove kože namažite kremom za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom 15. Ne zaboravite da namažete i uši, zadnji deo vrata i kapke, što se pokazalo kao jedna od najčešćih greški koje radimo kada se izlažemo suncu.

3. Zaštitite oči

Ultraljubičasta zračenja mogu negativno delovati i na naše oči, zato je važno zaštititi i ovaj deo tela. Istraživanja su pokazala da negativne posledice jakog sunca možete izbeći ako nosite sunčane naočare s ugrađenim filterima protiv UV zračenja. Birajte veće modele naočara koje pokrivaju dobar deo područja oko očiju i koje sprečavaju prodiranje sunčevih zraka sa strane.

4. Pijte dovoljno tečnosti

Prosečna osoba tokom dana treba da popije 8 čaša obične vode (OVDE pogledajte i  da li je to mit ili istina), a kada je izložena velikim temperaturama i mnogo više kako bi ostala odgovarajuće hidrirana. Uvek pri ruci imajte bočicu s napitkom, a najbolje će vas ohladiti mlaka obična voda.

5. Nemojte se previše naprezati

Vežbanje na visokim temperaturama dodatno povećava temperaturu tela čime se pojačava znojenje i dehidriranost. Zbog toga može doći do grčenja mišića, tromosti i iscrpljenosti, a u težim slučajevima i toplotnog udara. Ograničite količinu aktivnosti s kojima ćete se baviti tokom dana, a izbegavajte čak i običnu šetnju u najtoplijim satima.

6. Zamračite stan

Sprečite vrućinu da uđe u vaš dom, a pogotovo ako je dobar deo vašeg stana ili kuće okrenut prema istoku. Najbolje je da navučete zavese na prozore, ugasite svetla u domu, isključite šporet i druge aparate koji emituju toplotu.

7. Ne preterujte s rashladnim uređajima

Ukoliko imate potrebu da rashlađujete vaš dom ventilatorima i klima-uređajima uvek pazite da razlika u temperaturi između rashlađenih prostorija i spoljašnosti ne prelazi 7 stepeni kako ne biste telo doveli u temperaturni šok.

Autor: Story.rs
Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr
Foto: Guliver/Thinkstock

Još iz rubrike