Letnje “muke”: Evo šta da uradite kada vas ubode meduza, osa, pauk, komarac…

09/07/2017 | 17:22

Sunce nije jedina opasnost koja vreba na letnjem odmoru. Ubodi insekata i morskog ježa, opekotine meduze neugodni su, bolni, a ponekad i opasni.

* Kad meduza opeče, javlja se iznenadna jaka bol i pojavi se plik. Mesto treba isprati morskom vodom (nikako običnom) ili sirćetom kako bi se odstranili svi delovi sa kože.

– Opečeno mesto treba tretirati kao i svako drugo izloženo alergenu. Ako je područje manje, treba staviti kreme protiv alergijskih reakcija, koje se mogu kupiti u apoteci bez recepta – savetuje pedijatar  dr. Armano i dodaje da se deci protiv bola može dati i sirup.

* Ukoliko stanete na morskog ježa, iglice treba odmah odstraniti, dok je koža još vlažna i mekana. To se radi sterilnom pincetom ili iglicom, a iglice koje se ne mogu izvaditi mogu se namazati tzv. crnom masti, koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože.

– Nakon što se iglice izvade područje treba dezinfikovati ili staviti  mast na bazi antibiotika – objašnjava dr. Armano.

* Osim ovih, tipično plažnih povreda, leti prete i ubodi komaraca, osa, pčela i paukova. Na mesto uboda uglavnom se stavljaju hladne obloge.

– S obzirom da se radi o alergijskoj reakciji, mesto uboda treba namazati antihistaminskom kremom (dostupna u apoteci bez recepta). Doktora treba potražiti ako simptomi ne jenjavaju te se pojave mučnina i otežano disanje – savetuje lekar.

* Na mesto uboda ose, pčele, komarca i pauka može se staviti i nakvašena tableta andola ili aspirina. Tableta se na mestu uboda drži minutu dva.

* Za ubode komaraca odlična je i soda bikarbona. Kašika sode pomeša se s nekoliko kapi hladne vode i stavi na ubod. Olakšava svrab i bol, a alkalna priroda bikarbone pomaže u neutralizovanju PH kože, što ublažava upalu.

* Kad se izvadi žaoka pčele ili ose, bol i svrab ublažuje trljanje peršunovog lista, kao i soka od limuna.

* Obična voda može samo naštetiti

* Opekotine od meduze nikako ne ispirati običnom vodom jer bol postaje jača, a u zahvaćene delove kože se ispušta otrov. Ako su u koži ostali delovi, možete ih posuti peskom i sastrugati štapićem od sladoleda ili kreditnom karticom (ne rukama da se ne prenese otrov). Ne trljajte nikako kožu da ne upije otrov.

story.rsavaz.baguliver/Thinkstock

Još iz rubrike