Kvasac – riznica zdravlja

10/02/2018 | 21:00

Nezaobilazan saradnik svake domaćice koja voli da sprema različite vrste testa, ali i dobar saveznik u nezi lepote kože, kose i noktiju, kao i za poboljšanje celokupnog stanja organizma i unapređenje zdravlja

Kvasac čini grupa gljiva koje, oslobađajući ugljen-dioksid, rastvaraju šećer na alkohol. Međutim, nisu sve vrste korisne, jer pojedine mogu čak da izazovu i infekcije. Najzastupljeniji je pivski kvasac koji se koristi za pravljenje hleba i napitaka. U jednom dokumentu iz 1555. godine p. n. e. pominje se da “blato” iz piva čuva telesno zdravlje, a u 16. veku lekari su suvi pivski kvasac nazivali “božanskim lekom”.

Lekovita svojstva

Ovaj belančevinasti proizvod sastoji se od živih organizama kvaščevih gljivica za koje je karakteristično da se veoma brzo množe. Odličan je izvor belančevina, amino-kiselina, prirodnog kompleksa vitamina B. Takođe, predstavlja pravi rudnik mineralnih sastojaka i jedan je od najbogatijih izvora organskog gvožđa. Osim vitamina A, C i E, sadrži čak sedamnaest drugih vitamina i sve vitamine B-kompleksa. Nedostaje mu jedino vitamin B12, kojeg ima u mesu, jajima, mleku, iznutricama, pa je dobro kombinovati ove namirnice s kvascem. Kao svaka proteinska hrana, kvasac ima dosta fosfora koji iz organizma može da “uzima“ kalcijum i izazove njegov nedostatak. Da se to ne bi dogodilo, treba ga kombinovati s namirnicama bogatim kalcijumom.

Zahvaljujući mineralima i oligoelementima koji su neophodni za normalno funkcionisanje svih procesa u organizmu, pivski kvasac predstavlja izvanredan dodatak prirodnoj hrani. Uz vitamine B-kompleksa, minerali deluju protiv stresa (magnezijum), osteoporoze (kalcijum), anemije (gvožđe) i drugih oboljenja. U pivskom kvascu zastupljeni su uglavnom složeni šećeri, pa zato može da se koristi i u ishrani dijabetičara.

Pored hranljive, kvasac ima i veliku lekovitu vrednost, pa se koristi u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, organa za varenje, zapaljenja jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i klimakterične tegobe. Kao prirodni regulator holesterola, najefikasniji je u kombinaciji s medom i jabukovim sirćetom.

U službi lepote i zdravlja

Kažu da se tajna lepote Grete Garbo krila u suvom pivskom kvascu, a ono što je sasvim sigurno jeste to da se njegovo dejstvo vidi na koži koju za kratko vreme čini čvrstom i blistavom. Pored toga, on pomaže i da akne brzo nestanu, a vrlo je efikasan kod ekcema, upala i infekcija kože. Takođe, jača zube, kosu i nokte, deluje antikancerogeno, a deluje i na zdravlje jetre jer čisti krv od toksina.

Savet plus: Pivski kvasac pomaže jačanju korena kose, ubrzava rast i obogaćuje vlasi vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama

Maska za lice od ovog proizvoda posebno je popularna u narodu. Jednom u petnaest dana razmutite jednu kafenu kašičicu kvasca i isto toliko mleka. Napravite kompaktnu, ni previše gustu ni previše retku masu koju možete da namažete na lice. Ostavite da stoji 20 minuta dok se ne osuši, a zatim isperite toplom vodom.

Boris Popadićguliver/thinkstock

Još iz rubrike