Kvalitetan odnos namirnica u tanjiru – ključ zdravlja

13/09/2017 | 11:06

Starenje je prirodan, neizbežan proces koji nikako ne možemo da sprečimo, ali na koji način pravilnom ishranom i odgovarajućim odnosom namirnica možemo da ga ublažimo, a život učinimo lepšim i boljim

Naš organizam sastoji se i fukcioniše uz pomoć ćelija, od kojih jedan deo izumire, a jedan se ponovo rađa i umnožava. Samim tim, ako se taj genetski materijal množi zdravo, bićemo otporniji, zdraviji i mlađi. U suprotnom, udvajaju se ćelije s defektima i to našem organizmu stvara umor, malaksalost, prebrzo starenje, bore, kao i bolesti savremenog društva – dijabetes i gojaznost. Kardiovaskularna obolenja, šlog, infarkt posledica su upravo onoga što mi činimo našem telu.

Odviknite se od prostih ugljenih hidrata

Unosom prekomerne količine soli, šećera, belog brašna i masti na veoma brz način uništavamo svoje telo, koje tom prilikom naglo gubi mladalačku elastičnost. Reč je, zapravo, o toksinima koji se dugoročno zadržavaju u organizmu i tako nam škode. Pravilna ishrana prvenstveno podrazumeva organsku hranu, ali ako nismo u mogućnosti da je priuštimo, najbolje bi bilo da namirnice koje već imamo pripremamo na zdrav način. Jedna studija donela je zaključak kako je najveći broj karcinoma prouzrokovan upravo lošim metodom spremanja hrane, što podrazumeva prženje i pečenje na dosta ulja ili masti. Jedini ispravan sistem jeste kuvanje na temperaturi manjoj od 90 stepeni Celzijusovih, jer ćemo samo tako uspeti da sačuvamo hranljive materije i vitamine potrebne za bolji razvoj našeg organizma.

Redovni obroci na svaka tri sata

Neredovna ishrana, takođe, može biti uzrok starenja, ali i mnogobrojnih oboljenja. Ukoliko jedemo jednom ili dva puta dnevno, sami sebi stvaramo problem usporenog metabolizma, a samim tim i slabijeg izbacivanja toksina iz organizma. Da bi telo funkcionisalo adekvatno svojim potrebama, neophodno je unositi četiri-pet manjih obroka dnevno, s pauzama od tri sata između njih.

Odnos hrane u tanjiru

Da bismo duže bili mladi i poboljšali rad svog tela, neophodno je da unosimo dosta povrća, jer na taj način detoksikujemo organizam i pospešujemo kvalitetniju probavu. Naš tanjir trebalo bi proporcionalno da izgleda ovako: 125 g integralnog pirinča ili krompira, 250 g piletine, ćuretine ili ribe i čak pola kilograma povća.

Unos i višak vode

Ne postoji nijedna fiziološka reakcija u telu koja se odigrava bez tečnosti, te ukoliko je ne unosimo u dovoljnoj količini, možemo dovesti do ozbiljnog problema dehidratacije. Međutim, nije dobar ni prevelik unos, jer čovečji organizam nema mehanizam skladištenja vode. Dovoljno je u proseku popiti 2,5 litra tečnosti dnevno, jer se 1,4 litra izgubi tokom mokrenja. Ukoliko, ipak, dođe do njenog zadržavanja i oticanja koristite čaj od peršuna, jedite što više povrća i probajte da unosite manje soli i masnu hranu.

Umerenost pre svega

Moj savet je prvenstveno zdrava ishrana, ali ukoliko je čovek neumeren, čak i zdrava ishrana može biti pogubna. Ćuretina, piletina i riba najzdraviji su oblici mesa, ali ni svinjetinu ne treba izbaciti iz ishrane. Svi znaju da je voće zdravo i prepuno vitamina, ali ukoliko preteramo, dovešćemo do povećanja šećera u krvi. Isto tako, zeleni čaj deluje u prvi mah kao zdrav i lekovit, ali ako ga pijete svakoga dana u velikim količinama, to nikako neće biti dobro po vaš organizam. Često se vodim time da čak i najrigoroznije dijete, s najzdravijom ishranom i teškim treninzima takođe mogu dovesti do oštećenja organizma ukoliko se s njima pretera. Umerenost je lek svemu, pa tako, ako vam se jede pica, pojedite je, sladoled isto, ali ne dozvolite da to postane vaš način života. Naravno, fizičku aktivnost nikako ne smete zaboraviti.

savet plus:

Jedite manje, a češće! Ukoliko to radite jednom ili dva puta dnevno, sami sebi stvarate problem usporenog metabolizma, a samim tim i slabije izbacujemo toksine iz organizma

Suzana Jančićguliver/thinkstock

Još iz rubrike