Krastavac odličan za detoksikaciju

03/10/2017 | 15:08

Ukusno povrće bogato vitaminima i mineralima, dugogodišnjim korišćenjem pokazalo se kao idealno kozmetičko, ali i lekovito sredstvo za regulisanje krvnog pritiska, probave i zaštite protiv nastanka tumora

Krastavac je vrsta zeljastih biljaka iz porodice bundeva Cucurbitaceae. Porekom je iz Indije dok je u Evropu dospeo tek oko 600. godine pre nove ere. Plod je veliki i sočan, s visokim procentom vode, malo ugljenih hidrata, belančevina i mineralnih materija. Može biti jajastog, vretenastog, okruglastog, izduženog i cilindričnog oblika, dok mu veličina varira i kreće se od nekoliko grama do jednog kilograma. Zelene je glatke površine pokrivene bradavicama, s belim ili crnim bodljastim izraštajima. Koristi se u svežem stanju i za industrijsku proizvodnju namenjenu ishrani ljudi. Čest je gost salata, a može se jesti i samostalno, kao i u kombinaciji s mnogobrojnim slanim i slatkim sastojcima, zavisno od ukusa.

Antioksidans koji hidrira

Ovo povrće sadrži visok procenat vode pa ako nemate naviku da pijete dovoljno tečnosti, jedite krastavac koji će tu količinu uspeti da nadoknadi i na adekvatan način hidrira vaše telo. Jednakim intenzitetom on će pročistiti vaš organizam i izbaciti otpadne proizvode i toksine iz njega. Ako ga konzumirate u dovoljnoj količini, može da rastvori čak i kamen u bubregu.

Vitaminska bomba

Krastavac sadrži mnogo vitamina koji su neophodni za normalan rad organizma, a prvenstveno A, B i C, koji poboljšavaju imuni sistem i održavaju energiju. U ljusci ima dosta vitamina C pa se preporučuje da se jede neoljušten. Ukoliko ovo besprekorno povrće pomešate sa spanaćem i šargarepom, dobićete pravu vitaminsku bombu. Pored toga, krastavac sadrži tri lignana: sekoizolaricirezinol, laricirezinol i pinorezinol, koji smanjuju rizik od raka materice, dojke, prostate i jajnika.

Savet plus: Detoks napitak
Piće za regeneraciju od krastavca, limuna i đumbira pravi se sa litar i po vode. Isceđeni limunov sok pomešajte sa smesom koju ste dobili usitnjavanjem krastavca u blenderu, uz dve kafene kašičice mlevenog đumbira.

Efikasan protiv dijabetesa

Krastavac sadrži velike količine vlakana, kalijuma i magnezijuma, koje na veoma povoljan način regulišu krvni pritisak kako nizak, tako i visok. Ceđenjem ove čudotvorne biljke dobija se sok koji sadrži hormon potreban ćelijama pankreasa da bi proizvele insulin. Istraživanja su pokazala da to jedinjenje zvano sterol, efikasno utiče na smanjenje nivoa holesterola.

U službi lepote

Jedan od bitnih sastojaka ove biljke jeste čudesni silicijum-dioksid koji ima svojsvtvo da kosu i nokte učini sjajnijim i jačim. Ukoliko ga kombinujete sa sumporom, možete napraviti serum koristan za rast kose, a ako su vam nokti baš oslabljeni, dovoljno je da ga iseckate na kockice i nekoliko puta svoje nokte pređete njim, trudeći se da tom prilikom iz njega istisnete dovoljnu količinu soka koju će vaša nokatna ploča upiti. Nakon nekoliko minuta isperite običnom vodom, efekat je neverovatan. Krastavac veoma nežno deluje i protiv zapaljenja pa se često koristi kao sredstvo za smanjenje podočnjaka i nadutosti ispod očiju, kao i crvenila prouzrokovanog prevelikoj izloženosti suncu. Ono što malo ko zna jeste da sadži veliku količinu kalijuma, magnezijuma i sicilijuma, te nije ni čudo što mnogobrojni spa centri u svojoj ponudi najčešće imaju tretmane s krastavcem.

Dijeta krastavcem

S obzirom na to da je niskokaloričan, a sadrži veliku količinu vode, krastavac je savršen za one koji žele da se reše suvišnih kilograma. U tu svrhu može se koristiti u supama i salatama ili pomešan s jogurtom. Žvakanje krastavca jača vilicu, dok prirodna vlakna potpomažu varenje, te se može reći da je dobar za prbavu i probleme sa zatvorom.

Poznata američka pevačica Bijonse, tokom svoje poslednje trudnoće insistirala je na zdravoj ishrani kako se ne bi previše ugojila i na vreme uspela da se nakon porođaja vrati na scenu. Pored osnovnih obroka, dodala je užinu od krastavca, koji je uspevao da je zasiti i istovremeno posluži za detoksikaciju i regeneraciju organizma.

Rolnice od krastavca, feta sira i maslina

Sastojci:
2 duža krastavca
6 kriški feta sira
5 maslina
sirće
beli biber

Priprema
Krastavac operite i isecite vrhove kako uvek činite pri pravljenju salate. Nakon toga mašinicom za odstranjivanje kore narendajte uzdužne štangle, koje ne smeju biti ni pretanke ni predebedele. Možete i nožem, ali ovako je jednostavnije. S druge strane, u dužu, pliću posudu sipajte sirće s vrlo malo šećera, izmešajte i u tako pripremljenu marinadu potapajte jednu po jednu štanglu. U međuvremenu, iseckajte masline na kockice i pomešajte s prethodno izgnječenim feta sirom i malo belog bibera. Nakon toga sledi ukrašavanje. Na štanglu krastavca nanesite jednu kašiku već pripremljenog feta sira s maslinama i rolajte dok ne dobijete pravilnu rolnu. Da se ne bi odvajale, kraj možete zakačiti kraćom čačkalicom. Rolnice poređajte na tanjir i ukrasite ih peršunom ili seckanom šargarepom.

Pored maslina, u zavisnosti od ukusa, u feta sir možete dodati i iseckane propržene pečurke, seckanu slaninicu, čili papričicu ili već koji ukus volite.

Gaspaćo

Sastojci:
450 g zrelog paradajza
čen belog luka
peršun ili bosiljak
15 ml paradajz-pirea
1/4 krastavca (oljuštenog i iseckanog)
300 ml soka od paradajza
2 mlada crna luka tanko isečena
mala zelena paprika
fino iseckan krastavac
15 ml limunovog soka
30 ml maslinovog ulja
so i biber
kockice leda
krutoni (kockice pečenog hleba)

Priprema
Potopite paradajze u činiju s ključalom vodom na 15 sekundi. Polako ih vadite koristeći kašiku s prorezima. Nakon što se malo ohlade, oljuštite ih i isecite na krupne kocke. Stavite u blender i zajedno s prethodno oljuštenim belim lukom, bosiljkom ili peršunom, krastavcem, paradajz-pireom i sokom, mutite dok ne postane glatko. Dobijenu smesu procedite i u nju dodajte iseckani mladi crni luk, zelenu papriku, krastavac, maslinovo ulje i sok od limuna. Sve začinite solju i biberom po želji i ostavite u frižideru dva sata da se dobro ohladi. Neposredno pre serviranja probajte supu i ako je potrebno, začinite je ponovo, jer hlađenje smanjuje jačinu ukusa. Nakon toga servirajte u rashlađene činije i dodajte bar po dve kockice leda. Sve ukrasite kockicama od pečenog hleba.

Suzana Jančićguliver/thinkstock

Još iz rubrike