Nezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
20h
Gala Celebrities Night - Red Carpet
Ukusno povrće bogato vitaminima i mineralima, dugogodišnjim korišćenjem pokazalo se kao idealno kozmetičko, ali i lekovito sredstvo za regulisanje krvnog pritiska, probave i zaštite protiv nastanka tumora
Krastavac je vrsta zeljastih biljaka iz porodice bundeva Cucurbitaceae. Porekom je iz Indije dok je u Evropu dospeo tek oko 600. godine pre nove ere. Plod je veliki i sočan, s visokim procentom vode, malo ugljenih hidrata, belančevina i mineralnih materija. Može biti jajastog, vretenastog, okruglastog, izduženog i cilindričnog oblika, dok mu veličina varira i kreće se od nekoliko grama do jednog kilograma. Zelene je glatke površine pokrivene bradavicama, s belim ili crnim bodljastim izraštajima. Koristi se u svežem stanju i za industrijsku proizvodnju namenjenu ishrani ljudi. Čest je gost salata, a može se jesti i samostalno, kao i u kombinaciji s mnogobrojnim slanim i slatkim sastojcima, zavisno od ukusa.
Antioksidans koji hidrira
Ovo povrće sadrži visok procenat vode pa ako nemate naviku da pijete dovoljno tečnosti, jedite krastavac koji će tu količinu uspeti da nadoknadi i na adekvatan način hidrira vaše telo. Jednakim intenzitetom on će pročistiti vaš organizam i izbaciti otpadne proizvode i toksine iz njega. Ako ga konzumirate u dovoljnoj količini, može da rastvori čak i kamen u bubregu.
Vitaminska bomba
Krastavac sadrži mnogo vitamina koji su neophodni za normalan rad organizma, a prvenstveno A, B i C, koji poboljšavaju imuni sistem i održavaju energiju. U ljusci ima dosta vitamina C pa se preporučuje da se jede neoljušten. Ukoliko ovo besprekorno povrće pomešate sa spanaćem i šargarepom, dobićete pravu vitaminsku bombu. Pored toga, krastavac sadrži tri lignana: sekoizolaricirezinol, laricirezinol i pinorezinol, koji smanjuju rizik od raka materice, dojke, prostate i jajnika.
Savet plus: Detoks napitak
Piće za regeneraciju od krastavca, limuna i đumbira pravi se sa litar i po vode. Isceđeni limunov sok pomešajte sa smesom koju ste dobili usitnjavanjem krastavca u blenderu, uz dve kafene kašičice mlevenog đumbira.
Efikasan protiv dijabetesa
Krastavac sadrži velike količine vlakana, kalijuma i magnezijuma, koje na veoma povoljan način regulišu krvni pritisak kako nizak, tako i visok. Ceđenjem ove čudotvorne biljke dobija se sok koji sadrži hormon potreban ćelijama pankreasa da bi proizvele insulin. Istraživanja su pokazala da to jedinjenje zvano sterol, efikasno utiče na smanjenje nivoa holesterola.
U službi lepote
Jedan od bitnih sastojaka ove biljke jeste čudesni silicijum-dioksid koji ima svojsvtvo da kosu i nokte učini sjajnijim i jačim. Ukoliko ga kombinujete sa sumporom, možete napraviti serum koristan za rast kose, a ako su vam nokti baš oslabljeni, dovoljno je da ga iseckate na kockice i nekoliko puta svoje nokte pređete njim, trudeći se da tom prilikom iz njega istisnete dovoljnu količinu soka koju će vaša nokatna ploča upiti. Nakon nekoliko minuta isperite običnom vodom, efekat je neverovatan. Krastavac veoma nežno deluje i protiv zapaljenja pa se često koristi kao sredstvo za smanjenje podočnjaka i nadutosti ispod očiju, kao i crvenila prouzrokovanog prevelikoj izloženosti suncu. Ono što malo ko zna jeste da sadži veliku količinu kalijuma, magnezijuma i sicilijuma, te nije ni čudo što mnogobrojni spa centri u svojoj ponudi najčešće imaju tretmane s krastavcem.
Dijeta krastavcem
S obzirom na to da je niskokaloričan, a sadrži veliku količinu vode, krastavac je savršen za one koji žele da se reše suvišnih kilograma. U tu svrhu može se koristiti u supama i salatama ili pomešan s jogurtom. Žvakanje krastavca jača vilicu, dok prirodna vlakna potpomažu varenje, te se može reći da je dobar za prbavu i probleme sa zatvorom.
Poznata američka pevačica Bijonse, tokom svoje poslednje trudnoće insistirala je na zdravoj ishrani kako se ne bi previše ugojila i na vreme uspela da se nakon porođaja vrati na scenu. Pored osnovnih obroka, dodala je užinu od krastavca, koji je uspevao da je zasiti i istovremeno posluži za detoksikaciju i regeneraciju organizma.
Rolnice od krastavca, feta sira i maslina
Sastojci:
2 duža krastavca
6 kriški feta sira
5 maslina
sirće
beli biber
Priprema
Krastavac operite i isecite vrhove kako uvek činite pri pravljenju salate. Nakon toga mašinicom za odstranjivanje kore narendajte uzdužne štangle, koje ne smeju biti ni pretanke ni predebedele. Možete i nožem, ali ovako je jednostavnije. S druge strane, u dužu, pliću posudu sipajte sirće s vrlo malo šećera, izmešajte i u tako pripremljenu marinadu potapajte jednu po jednu štanglu. U međuvremenu, iseckajte masline na kockice i pomešajte s prethodno izgnječenim feta sirom i malo belog bibera. Nakon toga sledi ukrašavanje. Na štanglu krastavca nanesite jednu kašiku već pripremljenog feta sira s maslinama i rolajte dok ne dobijete pravilnu rolnu. Da se ne bi odvajale, kraj možete zakačiti kraćom čačkalicom. Rolnice poređajte na tanjir i ukrasite ih peršunom ili seckanom šargarepom.
Pored maslina, u zavisnosti od ukusa, u feta sir možete dodati i iseckane propržene pečurke, seckanu slaninicu, čili papričicu ili već koji ukus volite.
Gaspaćo
Sastojci:
450 g zrelog paradajza
čen belog luka
peršun ili bosiljak
15 ml paradajz-pirea
1/4 krastavca (oljuštenog i iseckanog)
300 ml soka od paradajza
2 mlada crna luka tanko isečena
mala zelena paprika
fino iseckan krastavac
15 ml limunovog soka
30 ml maslinovog ulja
so i biber
kockice leda
krutoni (kockice pečenog hleba)
Priprema
Potopite paradajze u činiju s ključalom vodom na 15 sekundi. Polako ih vadite koristeći kašiku s prorezima. Nakon što se malo ohlade, oljuštite ih i isecite na krupne kocke. Stavite u blender i zajedno s prethodno oljuštenim belim lukom, bosiljkom ili peršunom, krastavcem, paradajz-pireom i sokom, mutite dok ne postane glatko. Dobijenu smesu procedite i u nju dodajte iseckani mladi crni luk, zelenu papriku, krastavac, maslinovo ulje i sok od limuna. Sve začinite solju i biberom po želji i ostavite u frižideru dva sata da se dobro ohladi. Neposredno pre serviranja probajte supu i ako je potrebno, začinite je ponovo, jer hlađenje smanjuje jačinu ukusa. Nakon toga servirajte u rashlađene činije i dodajte bar po dve kockice leda. Sve ukrasite kockicama od pečenog hleba.
Nezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
20h
Gala Celebrities Night - Red Carpet
Odgovor Sergeja Trifunovića i Isidore Mijanović
21/11/2024
22h
Odgovor Sergeja Trifunovića i Isidore Mijanović
Dragana Laušević - Najdelotvornija antiejdž nega
20/11/2024
1 dana
Rukovodilac odeljenja Pierre Fabre u kompaniji Oktal Pharma savetuje nas kako se uz pomoć dermokozmetike Avene tretira problematična koža, ali pre svega - kako možemo da odložimo starenje uz prave proizvode
Tražite savršen kaput? Ako izaberete jedan od ovih 5 GUESS kaputa, nećete pogrešiti
19/11/2024
2 dana
Sezona zimskih jakni, kaputa i bundi uveliko je otpočela, a za sve one koji su nespremno dočekali ovaj novembar donosimo 5 savršenih kaputa brenda GUESS koji će ih ugrejati u ovim hladnim danima.
Samo 45 dana nakon rođenja ćerke Srne slavlje u domu Darka Lazića u Brestaču
21/11/2024
13h
Darko Lazić krstio ćerku
Najlepše haljine sa crvenog tepiha: Poznate dame blistale na Gala celebrities night
21/11/2024
23h
Gala celebrities night 2024. by HELLO!, Gloria & Story
Nezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
20h
Gala Celebrities Night - Red Carpet