Prvi ,,World Vranac Day,, biće održan u Skoplju

27/09/2019 | 14:06

Ove godine prvi ,,Svetski dan Vranca,, biće obeležen u Skoplju 5. oktobra 2019. godine. Organizator je asocijacija ,,Wines of Macedonia” u saradnji sa proizvođačima Vranca iz regiona.

Kako ističe Elena Mladenovska-Jelenković izvršna direktorka udruženja “Wines of Macedonia” Vranac je izuzetno značajna sorta koja dolazi sa našeg podneblja i neohodno je da je svet upozna, a ovo je izuzetna prilika da se predstavi. 

– Svetski dan Vranca,, biće na istom nivou kao drugi međunarodni dani koji decenijama slave mnogobrojne sorte širom sveta. S druge strane obeležavanje određene sorte može da donese mnogo benefita među kojima je pozicioniranje na međunarodnom tržištu, ali i povećanje prodaje. Naš region biće prepoznatljiviji kao vinski i otvoriće vrata ostalim sortama vina – ukazuje Mladenovska – Jelenković

Ovogodišnji susret ima za cilj predstavljanje sorte sa kojom se Balkan ponosi. Ono sto je potrebno je da se još više promovišu regionalne sorte kako bi se svetska vinska mapa u narednom periodu promenila i na kojoj bi Balkan zauzeo značajno mesto. 

Sva vina koja sadrže Vranac su izrazito voćna, a u njima dominira aroma kupine, tamne zrele šljive i nota slatkih začina, dok kupaža daje strukturu i punoću kao i afinitet za dalje zrenje.  

– Događaj je od izuzetnog značaja za vinsku industriju u regionu i teži se ka tome da se gradi prepoznatljivost Balkana kao vinskog regiona i naravno poveća volumen prodaje sortnih vina Vranca na međunarodnom tržištu. Želim da istaknem da ćemo imati izuzetno cenjene goste iz sveta, a među njima su Master of Wine stručnjaci i vinski novinari poput Caroline Guilby, Peter McCombie, Darrel Joseph, Robert Paul Bloom i drugih – sa ponosom ističe Elena.

Još jedan od ciljeva koji je postavljen je i ubrzani razvoj vinogradarstva i proizvodnja vina u pravcu eksponencijalnog rasta kvaliteta vina. Teži se ka proizvodnji organskog vina koje je sve traženije u svetu, a među njima će biti i Vranac. 

– Poznato je da je Vranac sorta koja potiče iz Crne Gore i kao balkanska sorta širila se i uzgajala u celom regionu. Vremenom je toliko postala rasprostranjena u Makedoniji da danas imamo čak blizu 11.000 hektara i najveću proizvodnju. ,,Wines of Macedonia,, uz podršku Ministarstva poljoprivrede Makedonije, je do sada investirala oko 2.000.000 eura u poslednjih 15 godina. Vranac je sorta koja je otporna na visoke temperature i s obzirom na klimatske promene u svetu, može da postane još više interesantna za podneblja izvan Evrope. Zato je potrebno da zajedno radimo na promociji ove sorte koja je perjanica regiona i ukažemo na njen potencijal. Sledeće godine ovaj dan obeležavaće se širom sveta. U međuvremenu potrebno je da zajednički organizujemo promocije u svetskim prestojnicama na sajmovima kako bi vinsku javnost i kupce upoznali sa našim vinima. Poslednjih godina sorta Vranac je često nagrađivana na takmičenjima, ali još nije dovoljno prepoznatljiva i zato je potrebno još više raditi – naglašava Mladenovska – Jelenković. 

Organizacija ,,Wines of Macedonia,, postoji od 2010. godine i kontinuirano radi na projektima internacionalnih promocijama makedonskih vina, ali i vina regiona. WOM je inicijator formiranja Balkanske vinske mreže koja je kreirana 2019. godine i koja će 4-tog oktobra u Skoplju postaviti i objaviti svoje ciljeve i planove za razvoj vinarstva i vinogradarstva u regionu.

story.rspromo

Još iz rubrike