Otvoreno najveće međunarodno sportsko dešavanje u Crnoj Gori!

29/05/2019 | 14:35

Njihova kraljevska visočanstva: Princ Albert od Monaka, Princeze Luksemburga i Lihtenštajna, te regent San Marina – uživali su u Budvi u svečanoj olimpijskoj ceremoniji otvaranja najvećeg sportskog dešavanja u Crnoj Gori Igara malih zemalja Evrope, koji se održavaju pod pokroviteljstvom Evropskog olimpijskog komiteta, osamnaesti put.

Svečanu ceremoniju, najveću od kada su Igre u pitanju, režirao je eminentni crnogorski reditelj Nikola Vukčević, na poziv Olimpijskog komiteta Crne Gore.

Multimedijalni program, u kome je preko 250 učesnika i preko 100 ljudi u tehnici, spreman je u proteklih godinu dana, na temu HOW BIG WE ARE, i u kojoj je, u deset slika, prikazana priča: od antičkih mitova osnivanja grada Budve, Kadmove portage za sestrom Evropom, preko štampanja prve ćirilične knjige Oktoih, topljenja slova obodske štamparij – u metke za odbranu slobode, preko mitskog junaka bitaka i pismenosti – Marka Miljanova, osmeha pred strijeljanje narodnog heroja Ljuba Čupića, sudbine crnogorske princeze i italijnske kraljice Jelene… do planetarne solidarnosti sa Crnom Gorom nakon razarajućeg zemljotresa 1979. godine.

Oko 2200 zvanica – imalo je priliku da 2 sata uživa u pravom spektakularnom programu koreografije i videa, o snazi pojedinca i njegove odlučnosti, bez obzira na povremenu kišu koja nije pokvarila ugodjaj gledaocima. Gotovo čitav projekat, po zamisli reditelja Vukčevića (direktor projekta: Milorad Radenović, ispred nezavisne produkcije Galileo iz Podgorice), u autorskom smislu je Made in Montenegro, i u kreativnom timu samo je jedna osoba sa strane: iskusni Mladen Hrvanović, na pozicijama scenografa i Art direktora (koji je bio jedan od autora programa otvaranja uspješne beogradske Univerzijade prije desetak godina).

Bez obzira na kišu koja je padala tokom svečane ceremonije – svoje zadovoljstvo rezulztatom onoga što su gledali, nisu krili ni – visoki gosti na otvaranju: Predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta – Janez Kocjančić, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, predsjednik Andore, u društvu svojih crnogorskih domaćina i brojnih predstavnika diplomatskog kora u Crnoj Gori, te brojnih javnih ličnosti Crne Gore i regiona. Olipijska sportska svečanost, Igre malih zemalja – okupiće preko 1000 sportista u 122 sportske discipline, po prvi put na ovom nivou u Crnoj Gori.

story.rsAleksandar Jaredić

Još iz rubrike