5 JAKIH RAZLOGA DA IZABERETE BARILLA SOSOVE
1. ISTORIJAT BARILLA SOSOVA
Sve soseve Barilla osmislili su GLAVNI KUVARI KOMPANIJE BARILLA iz Odeljenja za istraživanje i razvoj u Parmi u Italiji.
Glavni kuvari kompanije Barilla inspiraciju dobijaju iz kulinarske tradicije Italije i sjajnih sastojaka, a dodaju svoju KREATIVNOST i ORIGINALNOST jer razmišljaju o ukusima i potrebama savremenih potrošača.
Nakon što se prototip napravi u kuhinji kompanije Barilla, on se odnosi timu stručnjaka iz Odeljenja za istraživanje i razvoj, koji radi na njemu da bi recept bio spreman za industrijsku proizvodnju.
Kombinujemo celovite sastojke, pažljivo odabrane, kako bi vam omogućili prave soseve bogatog ukusa inspirisane DOMAĆOM KUHINJOM, soseve koji su odraz onih koji pravite kod kuće na dobar stari način. Našom savremenom tehnologijom sirovine se samo delimično prerađuju i to na najdelikatniji način, čime se čuva svežina i kvalitet proizvoda.
2.SOSOVI BARILLA SU DOBRI ZA TEBE I DOBRI SU ZA PLANETU
Sosovi Barilla na bazi paradajza u skladu su sa UPUTSTVOM ZA HRANLJIVE SASTOJKE KOMPANIJE BARILLA.
Paradajz i sosevi od paradajza važne su namirnice mediteranske ishrane.
Od biljnih ulja koristi se samo EKSTRADEVIČANSKO MASLINOVO ULJE i SUNCOKRETOVO ULJE SA VELIKIM PROCENTOM OLEINSKE KISELINE. Ova ulja sadrže nizak procenat zasićenih masnih kiselina i garantuju stabilnost proizvoda.
Staklena ambalaža soseva čuva kvalitet do kraja roka trajanja.
Teglice i poklopci mogu se 100 % RECIKLIRATI.
Fabrika sosova u Rubijanu proizvodi 40 % manje CO2 i koristi 70 % manje vode u odnosu na prethodnu fabriku. Fabrika je sertifikovana standardom ISO 14001 (sertifikat za zaštitu životne sredine) i standardom OHSAS 18001 (sertifikat za zdravlje i bezbednost). Nagrađena je kao NAJBOLJA U KLASI za 2012. godinu.
Tokom postupka Ocenjivanja životnog ciklusa proizvoda (LCA), Barilla proučava sveobuhvatni uticaj proizvoda na životnu sredinu, od useva do distribucije i neki njeni proizvodi imaju verifikovanu DEKLARACIJU PROIZVODA KOJA UKLJUČUJE ASPEKT ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE (EPD®).
3.LANAC SNABDEVANJA KOMPANIJE BARILLA
100 % PARADAJZA u proizvodima Barilla GAJI SE i PRERAĐUJE U ITALIJI. Paradajz dolazi iz održivog izvora i sertifikovan je standardom Dobra praksa u poljoprivrednoj proizvodnji na svetskom nivou (GAP).
Za pripremu pesta alla Genovese koristimo 100 % ITALIJANSKI SVEŽI BOSILJAK, koji se dostavlja direktno u našu fabriku u Rubijanu. Koristimo bosiljak EKOTIP GENOVESE, tipičan za tradicionalni recept za pesto alla Genovese.
SUNCOKRETOVO ULJE je glavno ulje u proizvodnji svih soseva. Kupuje se domaće i sveže rafinisano ulje. Svi dobavljači uključeni su u projekat prema kome će, do 2020. godine, Barilla kupovati 100 % sirovina uzgajanih savremenim poljoprivrednim metodama.
GOVEDINA: Dolazi od goveda koje se otelilo u EU i koje je odgajeno u Italiji. Lanac snabdevanja je sertifikovan i kontrolisan (u skladu sa propisima).
SVINJETINA: Koristimo samo svinjske plećke onih svinja koje su se oprasile i koje su odgajene u Italiji, odnosno uslovi upotrebe su isti kao i za proizvodnju pršute iz Parme i San Danijela.
DOBROBIT ŽIVOTINJA: savremene metode skloništa, obogaćivanja života, higijene, ishrane, zdravlja, snabdevanja vodom, transporta i klanja i goveda i svinja.
4.PROIZVODNJA SOSOVA I PESTA
Inspirisani su domaćom kuhinjom i pravljeni isto tako PAŽLJIVO kao i kod kuće.
CELA PARČAD MESA, samlevena u fabrici.
U pestu alla Genovese, sastojci se mešaju na sobnoj temperaturi da bi se sačuvali svežina, miris i ukus.
Začini uvek se dodaju sosovima na niskoj temperaturi da bi se sačuvali miris i ukus.
Zbog TEHNOLOGIJE TERMIČKE OBRADE MOŽEMO DA GARANTUJEMO STABILNOST PROIZVODA do kraja roka trajanja. Nadalje, termička obrada i tehnologija osmišljeni su tako da maksimalno smanje mehaničku deformaciju sastojaka i da proizvodi sačuvaju strukturu, ukus i svežinu.
5.KVALITET SASTOJAKA I FINALNIH PROIZVODA
U našoj fabrici sosova prerađuje se 80 različitih sirovina, a sve dolaze iz STRIKTNO KONTROLISANIH LANACA SNABDEVANJA.
100 % dobavljača potvrđeni su i ocenjeni pre početka snabdevanja. Sve dostave su sertifikovane od strane dobavljača i prekontrolisane u fabrici.
BOSILJAK SE UVEK BERE RANO UJUTRO, u zoru, kad je svežina i ukus na optimalnom nivou i direktno se šalje u fabriku gde se pere i gde se istog trenutka koristi da bi se sačuvala svežina. Većina dostava stiže u fabriku ZA SAMO NEKOLIKO SATI.
ZAMRZNUTO POVRĆE gaji se u periodu špica kad su SAZREVANJE I KVALITET SAVRŠENI, čime se može garantovati konzistentan kvalitet tokom cele godine. Kupuje se iz regija poznatih po najboljem kvalitetu (npr, plavi patlidžan dolazi iz Italije, a crvena paprika iz Italije i Španije).
Pesto alla Genovese pravi se sa SIREVIMA koji imaju ZAŠTIĆENO IME POREKLA IZ ITALIJE (Grana Padano and Pecorino Romano).
Pre pakovanja 100 % TEGLICA mora da prođe ISPITIVANJE X-ZRACIMA da ne bi došlo ni do najmanjeg oštećenja ambalaže.
Lazanje Barilla s Barilla sosom Napoletana i hrskavim povrćem
Sastojci za 4 osobe:
Barilla lazanje La Collezione 10 kora
Barilla sos Napoletana 200 g
Tikvice 100 g
Brokoli 100 g
Paprika babura 100 g
Parmezan 60 g
Ekstradevičansko maslinovo ulje 1 supena kašika
So i biber
Za sos bešamel:
Mleko 900 g
Maslac 40 g
Belo brašno 40 g
Muskatni orašćić prstohvat
So
Priprema:
Isecite tikvice, brokoli i paprike na komadiće. Par minuta sotirajte povrće u nelepljivom tiganju s 1 supenom kašikom ekstradevičanskog maslinovog ulja da bi povrće ostalo hrskavo. Dodajte sos Napoletana u tiganj; sačekajte da izbije ključ, dobro mešajući. Sklonite s vatre.
Otopite maslac i dodajte brašno, dobro mešajući. Kuvajte par minuta na veoma tihoj vatri da biste dobili glatku, braonkastu smesu brašna i maslaca (fr. roux). U posebnoj šerpi, zagrejte mleko s prstohvatom soli i prstohvatom izrendanog muskatnog oraščića; dodajte vruće mleko u smesu brašna i maslaca, polako sve izmešajte i vratite na vatru da provri. Sklonite s vatre.
Podmažite pleh.
Stavite sloj sosa bešamel na dno, preko poređajte malo povrća, a zatim stavite sloj lazanja La Collezione (nemojte ih prethodno kuvati) i pospite rendanim parmezanom.
Ponovite ovaj postupak 5 puta, naizmenično ređajući povrće, lazanje i sos bešamel. Neka poslednji sloj bude sos bešamel i parmezan (pazite da vam ostane dovoljno sosa bešamel da biste ga mogli preliti preko celog petog sloja).
Stavite u rernu na 25/30 minuta na 220°C. Ostavite da se ohladi 10 minuta pre serviranja.