Lifestyle

Projekat “BANKA MOTIVA” - Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba

Projekat “BANKA MOTIVA” - Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba

U Beogradu je u prethodnih deset meseci - od novembra 2017g do avgusta 2018.,u organizaciji RE Crafts klastera, realizovan projekat BANKA MOTIVA, koji je deo programa “ Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba” koji implementira Crveni krst Srbije u još 5 zemalja jugoistočne Evrope, uz podršku Crvenog krsta Austrije i razvojne agencije Austrije.

Projekat je finansijski podržan sredstvima Evropske unije. Sardržaj projekta je sastavni deo platforme KREATIVNALABORATORIJA www.kreativnalab.rs na kojoj je umreženo 15 umetničkih i zanatskih škola u Srbiji. Time je napravljana medjugeneracijska veza izmedju mladih koji su u potrazi za prilikama za svoju karijeru i starije populacije koja je prenosilac znanja i veština.

Cilj projekta je podizanje kvaliteta života starijih osoba iznad 65 godina, kroz sticanje novih veština i znanja učestvovanjem u kreativnim radionicama koje su organizovane za njih u ovom projektu. Učesnice radionica su sa teritorije nekoliko beogradskih opština: Savski venac,Voždovac,Zvezdara,Palilula,Rakovica,Barajevo.Tokom trajanje projekta odrzano je 12 tekstilnih radionica i savladane su 4 tehnike rada na tekstilu (pletenje, pustovanje, heklanje i vez). Izradjena je kolekcija mustri kao prvi korak u Banci motiva.

Vesna Rušić Direktorka Re crafts - Autorka projekta "Banka motiva"

Po rečima Natase Todorović, stručne saradnjice u Crvenom krstu Srbije, projekat ima nekoliko važnih nivoa:

Prvi nivo je lični nivo starijih žena uključenih u projekat- Istraživanja pokazuju da kreativno angažovanje poboljšava fizičko zdravlje, kao i da je značajno za mentalno zdravlje, jer smanjuje usamljenost i depresivnost.Na drugim nivoima, kreativno angažovanje ovog tipa je značajno i sa stanovišta medjugeneracijske solidarnosti-ono jača porodične veze kroz transfer znanja izmedju generacija. Takodje je bitno i u pogledu veće socijalne uključeneosti, jer kreativnim angažovanjem ove žene se uključuju i u druge društvene tokove. Dodatno, ovo je značajno, jer podržava celoživotno učenje i pokazuje da ne samo formalno već i neformalno obrazovanje ima veliki potencijal za jačanje pojedinca, porodice i zajednice. Prema tome, kreativnost kroz ovaj projekat predstavlja našu borbu protiv diskriminacije, predrasuda i stereotipa prema starijim osobama, pre svega prema starijim ženama, da su one teret za porodicu i društvo, pokazujući da je njihov doprinos i vidljiv i merljiv.

Ovaj projekat je važan sa stanovišta očuvanja kulturne baštine i tradicionalnih zanata naše zemlje, pogotovo jer je 2018. Evropska godina kulturnog nasledja.