Lifestyle

Pomorandža - voće bogova: Evo zašto bi trebalo da je uvrstite u svakodnevnu ishranu

Pomorandža - voće bogova: Evo zašto bi trebalo da je uvrstite u svakodnevnu ishranu

Voćka slasnog ukusa jača naš organizam čineći ga otpornim od virusa i infekcija, štiti naše nerve, jača zube i kosti, a pomaže i kod gubitka kilograma...

Pomorandža je zimzelena, primorska biljka, otkrivena pre 7.000 godina u Indiji i Kini. Portugalski trgovci u 15. veku doneli su je u Španiju, Portugal i Francusku da bi kroz nekoliko vekova počela njihova sadnja i u predelima Australije, Afrike, Južne i Severne Amerike. Interesantan je podatak da je prirodno ceđen sok od pomorandže prvi put uveden u ishranu američkih vojnika tokom Drugog svetskog rata, dok je po njegovom završetku otpočela industrijska proizvodnja "đusa". Kod ove slasne biljke sve je upotrebljivo, i kora i plod i cvet, pa se smatra da je u konzumiranju široko zastupljena. U Nepalu se jede zajedno s korom, u Avganistanu njenim sokom se prelivaju variva i meso, radi boljeg ukusa i varenja, dok se na Jamajci upotrebljava kao sredstvo za čišćenje podova i njegovu dezinfekciju. Još u antičkim vremenima zvali su je voćem bogova, pri čemu ih je Herkul posebno obožavao, zbog neverovatne snage koju mu je ta voćka davala. Njen plod izuzetno je ukusan i obliluje velikim procentom vode, provitaminom A, vitaminima B i E, dok samo jedna pomorandža sadrži gotovo 100 odsto preporučene dnevne doze vitamina C, a tu su i dijetalna vlakna, kalijum, kalcijum, jod, fosfor, cink, mangan, gvožđe i folati.

Lekovita svojstva

Pored toga što su vrlo ukusne, pomorandže jačaju naš organizam čineći ga otpornim na viruse i infekcije. Takođe, one smanjuju i nivo holesterola u krvi, normalizuju srčanu aktivnost, štite od kancera usne šupljine, jednjaka i creva, pomažu pri varenju i ubrzavaju ga, održavaju imunološki sistem na visokom nivou, aktiviraju žlezde sa unutrašnjim lučenjem i jačaju krvne sudove.

Za zdrava usta i jače zube

Posebnu važnost kod pomorandži ima kalcijum koji se lako apsorbuje i našim zubima i kostima obezbeđuje zdravlje i jačinu. Uporedo s tim, ovo ukusno voće izuzetno je rešenje i za izbeljivanje zuba. Ako priželjkujete bele zube, dovoljno je da ih nekoliko puta pred spavanje istrljate unutrašnjim delom kore pomorandže. Rezultati su odmah vidljivi.

Za pušače i trudnice

Pomorandža obiluje vitaminom C koji ima posebnu važnost za pušače, jer uništava nikotin. Stoga, ako pušite ili živite u zagađenom okruženju, svoju salatu, umesto suncokretovim ili maslinovim uljem, začinite sokom od pomorandže. Ovakva ukusna slatko-slana kombinacija istovremeno je i izuzetno zdrava za trudnice, jer obiluje folnom kiselinom neophodnom za razvoj i zdravlje fetusa.

Zaštitnik nerava

Svakodnevno konzumiranje ovog voća predstavlja dobru zaštitu neurona u mozgu i kičmenoj moždini, dok antioksidansi u njemu smanjuju uticaj toksina koji se luče kada je organizam pod stresom. Na taj način smanjuje se mogućnost oštećenja na nervnim ćelijama, odnosno omogućava bezbrižno starenje, uz očuvanje bistrog uma.

 

Nega kože

Kora pomorandže sadrži moćne antioksidante, koji su odlični borci protiv slobodnih radikala i bora. Zato maske s narandžinom korom preporučuju svi dermatolozi. Ukoliko imate suvu kožu, sameljite pola pomorandže, dodajte joj žumance i sve dobro promešajte. Nanesite na lice, ostavite između 15 i 20 minuta i nakon toga je isperite toplom vodom. Ako vam je koža masna, napravite jednostavnu masku tako što ćete narendati koru pomorandže, malo je izgnječiti između prstiju i naneti na lice. Ukoliko svoju kožu želite da očistite od mitesera, sušene kore narandže sameljite u blenderu, a zatim dobijeni prah pomešajte s ružinom vodicom. Nanesite na lice i trljajte nekoliko minuta.

Za blistavu kosu

Da bi vaša kosa tokom letnjih dana imala jačinu i sjaj, pre svakog pranja na nju nanesite hranljivu masku dobijenu od šolje pomorandže i jogurta. Dobro promešane sastojke nanesite na kosu celom dužinom, omotajte glavu peškirom i ostavite da deluje 40 minuta.

Savet plus
Ako želite brzo da smršate, pijte ceđeni sok od pomorandže svakog dana, tri nedelje, uz doručak, ručak i večeru

Poznata ličnost

Iako se porodila pre samo tri meseca, glumica Džesika Alba izgleda lepše nego ikada zahvaljujući blagodetima pomorandže. Redovnom upotrebom soka od pomorandže uspela je da skine naslage sa svojih bokova i stomaka.

Recepti:

Salata od spanaća, pomorandže i avokada

Sastojci:

2 kašike seckanog vlašca
2 kašike pirinčanog sirćeta
kašika biljnog ulja
2 kašičice mlevenog đumbira
1/4 kašičice ulja od susama
pomorandža srednje veličine
16 srednjih listova spanaća
avokado
biber i so

Priprema:

Operite listove spanaća i ukoliko su veći, iskidajte ih na manje delove. Oljuštite pomorandžu i isecite je na manje komade, a isto uradite i sa avokadom. Za kraj napravite dresing kojim ćete preliti salatu: pomešajte seckani vlašac, pirinčano sirće, biljno ulje, ulje od susama i mleveni đumbir pa začinite biberom i solju.

Salata s pomorandžom i škampima

Sastojci:

500 grama škampa
2 pomorandže
150 g zelene salate
2 kašike maslinovog ulja
prstohvat mlevene ljute paprike
kašika karija
2 čena belog luka
kašika žutog šećera
so, biber

Priprema:

Škampe marinirajte belim lukom, paprikom, maslinovim uljem i sokom od pola pomorandže pa propržite na tihoj vatri. Pomorandže oljuštite, isecite na kriške, a zelenu salatu operite i iskidajte na parčiće po želji. Sve sastojke izmešajte i pospite ostakom marinade.