Lifestyle

Celer – gorki saveznik zdravlja i odličan prijatelj svih domaćica

Celer – gorki saveznik zdravlja i odličan prijatelj svih domaćica

Biljka specifičnog ukusa odličan je saveznik svih domaćica, a malo je poznato da ima izuzetno lekovita svojstva, ali i da veoma efikasno eliminiše salo u predelu stomaka

Celer je dvogodišnja zeljasta biljka iz familije štitonoša (Apiaceae). Raste samoniklo na vlažnim livadama, močvarnim mestima i priobalnom području, pored bara i izvorišta, kao i slanom tlu. Može se naći na području od Britanskih ostrva do Sredozemlja, a ima ga i u severnoj Africi i Aziji sve do Indije. Raste do 1 metra visine sa mesnatim i vretenastim korenom, dok su mu listovi tamno zelene boje. Koristi se svež i obaren za pripremanje supa i jela. Seme se koristi kao začin, dok lišće vrlo često služi za dekorisanje hrane. Iseckan na kockice, zajedno sa lukom i šargarepom čini bazu za pripremu soseva, a kombinovan sa solju koristi se i kao alternativa običnoj soli u raznim receptima. Bogat je vitaminima, dijetetskim vlaknima, kalcijumom, magnezuijumom i kalijumom.

Lekovita svojstva

Celer ima izuzetna lekovita svojstva. Njegov sok upotrebljava se za lečenje zglobova, zapaljenja urinarnog trakta i malaksalost, dok seme ove biljke predstavlja bazu za homeopatski ekstrakt koji se upotrebljava kao diuretik. Veruje se da on pomaže kod čišćenja organizma od toksina, dobar je kod gihta i artritisa, a koristi se i kao blagi stimulans za varenje. Redovnom upotrebnom uklanja kamen u bubregu i ublažava probavne smetnje. Sok od celera sadrži i supstance koje deluju relaksirajuće na arterije, smanjuju količinu hormona stresa i loš holesterol.

Protiv prehlade i raka

Ova biljka bogata je vitaminom C, pa pomaže da se smanje simptomi prehlade i poboljša imuni sistem dece i odraslih, a posebno se preporučuje trudnicama. Odličan je lek i u ranim fazama reumatizma, a preporučuje se i osobama sklonim gojenju. Uporedo sa tim jedna inostrana studija pokazala je da celer sadrži acetileniks, koji smanjuje rast ćelija raka u pankreasu, dok je druga konstatovala da dodavanje celera u svakodnevnoj ishrani može pomoći da se ublaži rizik od dobijanja raka dojke.

 

Za veću plodnost

Celer je veoma efikasan kod ublažavanja bolova tokom menstrualnog ciklusa dok koren ove biljke blagotvorno deluje i na reproduktivne organe muškaraca odnosno povećava broj i pokretljivih spermatozoida.

Eliminiše salo na stomaku

Da biste imali ravan stomak napravite mešavinu od 100 ml ulja jojobe i 20 kapi eteričnog ulja celera. Utrljavajte je po stomaku dva puta na dan, između dva obroka. Na taj način poboljšaćete varenje i otkloniti naduvenost stomaka.

Maska za negu lica

Ova zelena lekovita biljka pogodna je i za negu kože. Dobra je za uklanjanje nečistoća, regulaciju lučenja masnoća, sprečavanje nastanka akni i ublažavanje ožiljaka. Dovoljno je da dve kašike soka od pomorandže, kašičicu ulja od pšeničnih klica, kašiku jogurta, malo soka od celera, nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande i mleko u prahu, izmešate tako da dobijete pastu koju ćete naneti na lice. Nakon 15 minuta isperite vodom, a postupak ponavljajte jednom nedeljno. Na ovaj način uklonićete sve nečistoće sa kože koja će postati mekša.

Savet plus:

Ukoliko vam je ponestalo ideja za soseve kombinacija samlevene leblebije i listića celera je odlična je za mnoge vrste slanih jela.

Recepti:

Krem čorba od celera

Sastojci:

- 1 veliki celer
- 1 krompir
- 2 šargarepe
- 1 mala glavica luka
- so i biber po želji

Priprema:

Povrće operite, iseckajte na kockice i obarite. Kad potpuno omekša isitnite ga u blenderu sa malo vode koju ste koristili prilikom kuvanja. Pošto ste dobili homogenu smesu vratite je u šerpu, posolite, pobiberite i ukoliko je potrebno dodajte još malo vode. Sve to još jednom prokuvajte, a pre serviranja ukrasite listovima celera ili peršuna. Poslužite uz prepečeni hleb ili krekere. Čorba će biti još ukusnija ako dodate kašičicu pavlake.
Smuti od celera
Sastojci:
- 1 šoljica mladog spanaća
- 2 jabuke
- 1 limun
- 2 stabljike celera

Priprema:

Limun ogulite, a lisnato povrće dobro operite i iseckajte na kockice. Sve zajedno ubacite u blender i po želji dodajte malo vode ili nekoliko kockica leda. Sve dobro izmiksajte i odmah poslužite.

Koktel Bloody Mery

Sastojci:

- 90 ml soka od paradajza
- 40 ml vodke
- 15 ml soka od limuna
- nekoliko kapi tabasko sosa
- biber, so
- kora limuna
- nekoliko stabljika celera

Priprema:

Pola šejkera napuniti kockicama leda, dodati vodku, sok od paradajza, limunov sok, nekoliko kapi tabasko sosa, so, biber, prstohvat narendane kore limuna. Zatvoriti šejker i brzim pokretima ga protresti, a nako toga uliti u čašu i ukrasiti stabljikama celera.