SEĆANJE NA MODNU LEGENDU: U Lilly drogeriji održana promocija Karl Lagerfeld parfema
10/05/2024
21h
Kompanija Lilly Drogerie, u saradnji sa parfemskim brendom Karl Lagerfeld, održala je u TC Galerija promociju parfema ove čuvene modne legende.
Autor: stana | 21/02/2018
"Želim da imam telo kao izvajano pa mi jako nedostaje hleb", "Zaslužila sam da se počastim pa ću večeras jesti pastu’’,"Pazi trbušnjake onog tipa – sigurno već godinama ne jede ugljene hidrate’’
Verovatno stalno slušate ovakve izjave a njihova poruka je jasna: ne možete da jedete i uživate u ugljenim hidratima ako pazite na svoju liniju. To nije tačno!
Problem nije u tome što su ugljeni hidrati neki opasni zlikovac koji napada vaš struk ako samo i pomislite na njih. Problem je u tome što većina nas ne razume šta su ugljeni hidrati - ili kako da ih uvrstimo u zdravu, balansiranu ishranu.
Da biste smršali, jedite manje svega – ne samo ugljenih hidrata
Tačno je da preteran unos ugljenih hidrata dovodi do debljanja. Ali stvar je u tome što preteran unos bilo čega – ugljenih hidrata, masti ili proteina – dovodi do debljanja.
- Da biste smršali, treba da unosite manje kilodžula nego što trošite - objašnjava dijetetičar dr Alen Barkli i dodaje da u dijetama sa malo ugljenih hidrata nema nikakve magične formule i dodaje:
- Bilo koja dijeta će uspeti ako podrazumeva manje kilodžula nego što osoba inače unosi.
Sve dok ne jedete previše hleba, testenine, krompira ili bilo kojih drugih ugljenih hidrata, možete da ih jedete redovno i održavate svoju telesnu težinu. Da, stvarno.
Ali verovatno ste čuli da su ugljeni hidrati loši za održavanje linije zato što povećavaju nivo šećera u krvi – što dovodi do većeg lučenja insulina (hormona koji eliminiše šećer u krvi) i poremećaja načina na koji organizam čuva i koristi masti.
- Takva tvrdnja je naivna i potiče od onih koji ne znaju ništa o hrani i ljudskoj psihologiji. Suština mršavljenja je u unosu manje kalorija - kaže Barkli, predstavnik za javnost Udruženja dijetetičara Australije.
Koje ugljene hidrate treba unositi
Iako dosadna istina glasi da je mršavljenje,"unos manjeg broja kalorija od onog koji sagorite’’, važno je i koja je to vrsta kalorija: neki izvori ugljenih hidrata su definitivno hranljiviji od drugih.
- Moj savet je da unosite ugljene hidrate koji su minimalno procesovani, prirodno bogati hranljivim vlaknima i po mogućstvu imaju nizak glikemijski indeks, kao i one koji su izvori vitamina i minerala - kaže Barkli.
Kad se bira hleb, on preporučuje da se izbegava onaj od belog brašna i umesto njega konzumira hleb od kiselog testa ili više vrsta žitarica – što je skuplja ali kvalitetnija opcija.
- Bolje je da platite više i jedete malo manje onoga što je dobro nego da jedete puno onoga što je loše - kaže on.
Savet za ljubitelje testenine: birajte onu od žitarica sa celim zrnom kad god ste u mogućnosti. Kod pirinča, odlučite se za varijante sa dugim zrnom kao što je basmati ili stari dobri smeđi pirinač (kad odgovara jelu koje spremate).
- Mleko i jogurt su takođe izvori ugljenih hidrata koji su izuzetno hranljivi, kao i povrće bogato skrobom poput krompira, graška, paškanata i kukuruza. Malo bolji izbor od krompira su slatki krompir i zimska tikva zato što se sporije vare i apsorbuju - dodaje Barkli.
Mahunarke –pasulj, sočivo i leblebija – takođe predstavljaju izuzetno hranljive izvore ugljenih hidrata (i proteina) koji ,"ne dovode do naglog skoka glukoze u krvi zato što hranljiva vlakna kojima obiluju usporavaju varenje’’.
Ugljeni hidrati 101: šta su ugljeni hidrati?
Neke od ovih namirnica bogatih ugljenim hidratima nisu ono što mi zamišljamo kad je reč o ugljenim hidratima – zato što mnogi od nas u stvari i ne znaju šta su ugljeni hidrati.
- U ugljene hidrate spdaju hleb i testenina, ali to je samo jedan mali deo. U suštini, ugljeni hidrat predstavlja niz spojenih molekula šećera - kaže Barkli.
Ovi molekuli šećera se zovu saharidi: jedan molekul šećera je monosaharid (mono znači ,"jedan’’), i tu spada glukoza, onaj šećer u našoj krvi, i fruktoza, koja se najčešće nalazi u medu i voću.
Kada spojite dva molekula šećera, dobijate disaharid – kao što je stoni šećer, tj. sukroza, koja se sastoji od glukoze i fruktoze.
Ako dodate još molekula šećera, dobijate složene ugljene hidrate: tri ili više molekula čine oligosaharid (oligo znači "nekoliko’’), a kad stignete do devet molekula, to se obično zove polisaharid (poli = "mnogo’’).
Složeni ugljeni hidrati (koji se nalaze u žitaricama sa celim zrnom, povrću i mahunarkama) po pravilu su hranljiviji, sporije se vare i manje je verovatno da će povisiti nivo šećera u krvi u odnosu na proste ugljene hidrate (čokolada, gazirani napici, stoni šećer).
Skrob – najčešći ugljeni hidrat koji unosimo a ima ga u velikim količinama u hlebu, testenini, krompiru i drugim žitaricama – predstavlja polisaharid koji se sastoji od devet ili više molekula glukoze.
- Kad neko kaže da je na dijeti sa malo ugljenih hidrata, ta osoba je u stvari na dijeti sa malo skroba. Deo moje lične misije u životu je da objasnim ljudima da su šećeri i skrob ugljeni hidrati - kaže Barkli, ističući da skrob nije jedina vrsta ugljenih hidrata.
(Treća vrsta ugljenih hidrata su vlakna: njihovi saharidni lanci su previše složeni da bi ih organizam razdvojio i koristio kao energiju ali su svejedno važni za probavni sistem.)
Zašto su vam potrebni ugljeni hidrati
Jednom rečju, ugljeni hidrati su ono što nas pokreće: izvor energije za naš organizam je glukoza, u koju se pretvaraju skoro svi ugljeni hidrati koje unosimo.
- Glukoza je osnovno gorivo za naš organizam. Naš mozak zavisi od nje - kaže Barkli.
Verovatno ste se zato osećali tromo ako ste ikad držali dijetu sa malo ugljenih hidrata i zato takve dijete (od kojih je trenutno najpopularnija ketonska dijeta) i dalje podrazumevaju barem oko 50g ugljenih hidrata dnevno.
Kvalitetni ugljeni hidrati su naročito važni ako ste aktivni ili ste sportista, zato što ako ih smanjite, nećete imate energije da trenirate kako treba. Iako zagovornici ishrane sa malo ugljenih hidrata tvrde da energiju možete da obezbedite ishranom sa puno masti, istraživanje Australijskog instituta za sport navodi da to nije odgovarajuća zamena kad je energija u pitanju.
Smanjite alkohol pre nego što smanjite ugljene hidrate
Za tipičnog Australijanca, uzrok gojenja nisu ugljeni hidrati nego alkohol.
- Krivimo ugljene hidrate ali višak kalorija u ishrani Australijanaca uglavnom potiče od alkoholnih pića - kaže Barkli.
On ističe da boca vina sadrži između 2.000 i 2.500 kilodžula (oko 450 do 600 kalorija), što je više nego što sadrži ista količina zašećerenog gaziranog napitka.
- To je problem o kom niko ne govori - kaže on.
SEĆANJE NA MODNU LEGENDU: U Lilly drogeriji održana promocija Karl Lagerfeld parfema
10/05/2024
21h
Kompanija Lilly Drogerie, u saradnji sa parfemskim brendom Karl Lagerfeld, održala je u TC Galerija promociju parfema ove čuvene modne legende.
Uživajte u bezbrižnom vikend getawayu uz HONOR Magic6 Pro
10/05/2024
1 dana
Ove godine kalendar je bio na našoj strani, pružajući nam priliku da uživamo u produženom odmoru koji je, realno gledano, svakome bio potreban
07/05/2024
3 dana
Još 11 superzvezda novog muzičkog talasa stiže na beogradsko UŠĆE od 28. do 30. JUNA!
5 grešaka koje mogu pokvariti čak i najskuplji enterijer: Poslednja odaje da ste baš škrti
06/05/2024
4 dana
Na greške koje kvare enterijer ukazuju stručnjaci
Ni troje dece nije ih ubedilo da promene odluku: Rastao se bračni par Iliev
11/05/2024
12 min
Ivica Iliev se razveo
Nakon 4 meseca Biković i Ivana Malić pokazali sina: Vasilije je visok na tatu i već se modira (FOTO)
11/05/2024
1h
Sin Miloša Bikovića već ima poseban stajling
Neca iz "Srećnih ljudi" žestoko uvredio koleginicu: Beži tamo debela
11/05/2024
2h
Neca iz Srećnih ljudi danas se bavi potpuno drugim poslom i tata je male devojčice
Neviđen skandal! Nole pogođen dok je davao autogram, navijač mu flašom raskrvario glavu
10/05/2024
13h
Novak Đoković pogođen u glavu, odmah mu ukazana pomoć
Zbog jedne posete iz Kanade Toni je pao u zaborav: Dragana ne krije da joj je srce ponovo puno
10/05/2024
16h
Dragana Mirković razvod više i ne spominje