07/05/2024
2 dana
Još 11 superzvezda novog muzičkog talasa stiže na beogradsko UŠĆE od 28. do 30. JUNA!
Svojom jarkonarandžastom bojom ova voćka osvežava već na sam pogled, ali svojim nutritivnim vrednostima čini čuda za organizam i prava je riznica minerala
Mada je južno voće, pomorandža je kod nas odomaćena kao jabuka. Narod oduvek zna da je dobra za oporavak bolesnika, a jedini izuzetak su osobe sa gastritisom i problemima sa žučnom kesom koji ovo voće loše podnose. U antičkim vremenima pomorandže su zvali voćem bogova, a u mitološkim pričama zapisano je da ih je od njih ukrao Herkules jer su mu one davale snagu. Kod pomorandže je, inače, sve korisno – kora, plod i cvet, pa je i u konzumiranju široko zastupljena. U Nepalu se, primera radi, pomorandža jede cela, zajedno sa korom, dok je u Avganistanu trpeza bez ove voćke nezamisliva. Sokom od pomorandže prelivaju se variva i meso, radi boljeg ukusa i radi boljeg varenja.
Delikatesni desert Švajcaraca su kriške pomorandže prelivene slatkom pavlakom. Na ostrvu Jamajka sok od narandže koristi se, osim za jelo i pripremanje sokova, i kao sredstvo za čišćenje podova i njihovu dezinfekciju. Prirodno ceđen sok od pomorandže prvi put je uveden u redovnu ishranu vojnika u američkoj vojsci tokom Drugog svetskog rata. Po njegovom završetku, u toj zemlji otpočela je prva industrijska đus proizvodnja. Đus votka je piće koje je svako od nas bar jednom probao.
Ukus zavisi od više faktora
Postoji na stotine sorti pomorandži, a njihov ukus i aroma ne zavise samo od podneblja na kojima rastu, već i od strane sveta polja na kojima se sade stabljike. Po pravilu, to se čini na istočnim obroncima. Boja pomorandžine kore nema nikakvu korelaciju sa bojom i ukusom ploda. Jarko crvena kora, nije znak i da je plod sladak, kako se obično misli. Plod pomorandže sadrži obilje vitamina C, B, provitamin A, kao i vitamin E.
Ovo voće bogato je i oligoelementima, ali i šećerom, koji organizmu obezbeđuju energiju, s tim što vitamin C potpomaže njegovo sagorevanje. Sok od pomorandže sadrži sve sastojke kao i plod, ali samo ako se brzo popije. To je zato što kiseonik iz vazduha utiče na smanjenje količine vitamina C u soku. Zna se još od davnina da je ovaj sok savršen čistač organizma i dobro sredstvo za pravilno varenje hrane. Ova lekovita voćka poboljšava i stimuliše rad creva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a zadebljanje krvnih sudova smanjuje za trećinu.
Pogodna za kozmetiku
Pomorandža daje čvrstinu i elastičnost kosi, a noktima sjaj i jačinu. Još u 17. veku Francuskinje su svoj ten negovale i hranile svežim sokom od pomorandže, a podočnjake uklanjale pomorandžinom korom. Danas su ekstrakti ovog voća nezaobilazan sastojak kozmetičkih preparata i parfema. Eterično ulje je duša i životni sok biljke, u kojem se krije snaga mirisa i njena lekovita moć. A eterično ulje pomorandže je aromatično i osvežavajućeg mirisa i u kombinaciji je dobro gotovo sa svim drugim uljima. Redovan je sastojak aromaterapijskih ulja za uklanjanje celulita, pri čemu regeneriše i ćelije kože, a suvoj koži posebno prija.
Popularna pevačica i glumica Dženifer Lopez trudi se da u organizam unosi što više voćki kako bi se redovno regenerisao a u tome joj stalno pomaže pomorandža koja je neizostavan deo njenog jelovnika.
Torta od čokolade i pomorandže
Sastojci:
Kora:
2 jaja
70 g šećera u prahu
20 g kakao praha
25 g brašna
10 g putera, na sobnoj temperaturi
1 prstohvat soli
5 kašika likera od naradže
Krem
450 g crne čokolade
250 ml slatke pavlake
4 žumanca
2 belanca
100 g šećera u prahu
kora od 5 velikih pomorandži
1 prstohvat soli
Priprema:
Da napravite kore, mutite mikserom jaja, šećer i so dok smesa ne postane bleda i tri puta veća. Potom dodajte polovinu putera, mutite dok se sve ne sjedini, onda prosejte preko polovinu brašna i kakaa. Mutite dok se ne sjedini, pa ponovite isto s preostalim puterom i smesom sa brašnom, pa mešajte ponovo.
Prespite u pripremljeni pleh i pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta dok ne naraste i bude elastično na dodir. Lako će se odlepiti od ivica. Okrenite koru torte tako da šira ivica sada bude na vrhu. Pospite liker od pomorandže preko toplog kolača i stavite u frižider dok spremate krem.
Za sloj čokoladnog krema s pomorandžom zagrejte čokoladu u vatrostalnoj posudi sa slatkom pavlakom i korom od pomorandže. Kad se istopi, ostavite je sa strane. Mikserom mutite žumanca i pola šećera u činiji dok ne dobiju oblik trake. U drugoj činiji umutite belanca s preostalim šećerom dok se ne stegnu. Pomešajte žumanca, narendanu koru pomorandže i smesu rastopljene čokolade dok se sve ne spoji. Zatim savijte stegnuta belanca uz pomoć gumene lopatice, pazeći da uklonite bele vazdušne džepove. Sipajte čokoladni sloj preko ohlađene torte i vratite u frižider. Na kraju, poslasticu možete ukrasiti kriškama pomorandže.
07/05/2024
2 dana
Još 11 superzvezda novog muzičkog talasa stiže na beogradsko UŠĆE od 28. do 30. JUNA!
5 grešaka koje mogu pokvariti čak i najskuplji enterijer: Poslednja odaje da ste baš škrti
06/05/2024
3 dana
Na greške koje kvare enterijer ukazuju stručnjaci
03/05/2024
6 dana
Običaji na Veliku subotu kod pravoslavnih vernika zahtevaju odricanje, molitve i spokoj
Konačno otvorio dušu: Pet godina nakon razvoda Nikola Rađen otkrio da li je varao Anu Kokić
09/05/2024
10h
Nikola Rađen otvoreno o braku sa Anom Kokić