Lifestyle

Vrhunski dizajneri enterijera otkrili svoju najveći tajnu: U Srbiji ovaj detalj ima svaka kuća, a za Šveđane vrhunac neukusa

Saveti za uređenje enterijera po ugledu na one kojima su udobnost i praktičnost na prvom mestu

Vrhunski dizajneri enterijera otkrili svoju najveći tajnu: U Srbiji ovaj detalj ima svaka kuća, a za Šveđane vrhunac neukusa

shuttrestock

Švedska je jedna od najprosperitetnijih zemalja na svetu sa visokim životnim standardom. To se ogleda i u načinu na koji izgledaju kuće i stanovi stanovnika ove zemlje.

Šveđani su poznati po svojoj želji za udobnošću, minimalizmu, praktičnosti, udobnosti i jednostavnosti, što se ogleda u dizajnu njihovog doma. Saveti za uređenje enterijera koji će svima koristiti su u nastavku.

Pročitajte: Navika koju svi imamo predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje - Na ovom mestu u stanu peškiri NE SMEJU da stoje

Unutar kuće, Šveđani nastoje da stvore harmoničan i funkcionalan prostor. Dnevna soba obično ima veliki kauč, sto za kafu i TV, kao i kamin ili peć, koji stvaraju atmosferu topline i udobnosti. Kuhinja se često kombinuje sa dnevnim boravkom, stvarajući otvoren prostor za druženje i kuvanje.



Ceo enterijer je urađen u svetlim bojama. Šveđani ukrašavaju svetle zidove slikama, saksijama i policama za knjige.

Spavaće sobe u švedskim kućama su obično male, ali udobne. Ovde preovladava minimalizam: krevet, ormar i mala komoda. Kupatila se takođe razlikuju po svojoj jednostavnosti i basic dizajnu.

Poslednjih godina u Švedskoj postoji trend izgradnje energetski efikasnih kuća korišćenjem savremenih tehnologija. Takve kuće su opremljene solarnim panelima, toplotnim pumpama i sistemima za rekuperaciju toplote, koji smanjuju komunalne troškove i čine stanovanje ekološki prihvatljivijim.

Važne razlike

U ovoj zemlji skoro svaki stan ima kamene prozorske daske. Šveđani, koji vole prirodne materijale, prave prozorske pragove od mermera i granita.

Švedske spavaće sobe skoro uvek imaju garderobu. Kao što smo već shvatili, stanovnici ove zemlje ne vole da zatrpaju svoj prostor, pa radije čuvaju sve svoje stvari u zasebnoj prostoriji. Svaki stan ima i ostavu, zbog čega Šveđani na svojim balkonima ne odlažu sanke, kolica i veštačke jelke.

shuttrestock

 

 

Šveđani takođe nemaju zavese u svakoj sobi . To je zato što je dnevno svetlo tako kratko, a ljudi žele da puste što više svetla u kuću. Dakle, zavese u ovoj zemlji smatraju se beskorisnim dodatkom.

Boje su obično svetle i neutralne, sa naglaskom na belim, sivim i bež nijansama. Prilikom uređenja dnevne sobe često se koriste crno-beli tonovi. Nameštaj i pribor se takođe biraju uzimajući u obzir jednostavnost i funkcionalnost, a da nisu previše pretenciozni ili dekorativni. Šveđani najviše vole nameštaj od pruća. Postavljen je po celom stanu: fotelje, stolovi i saksije za cveće.

Jedini element bez kojeg nijedan stan u Švedskoj ne može je sofa. Obično se postavlja u dnevnu sobu, i to u sredinu sobe.

Dakle, kuće i stanovi Šveđana odražavaju njihovu želju za udobnošću, jednostavnošću i harmonijom. Kombinuju funkcionalnost, udobnost i moderan dizajn, stvarajući prostor u kome je prijatno živeti i opuštati se.