Lifestyle

Očistite kuću od poda do plafona: Univerzalno sredstvo košta manje od 100 dinara, a možete ga napraviti za 2 minuta

Univerzalno sredstvo za čišćenje koje svi imamo kod kuće

Očistite kuću od poda do plafona: Univerzalno sredstvo košta manje od 100 dinara, a možete ga napraviti za 2 minuta

Pexels

Koliko bi bilo jednostavno da nam za generalku kuće treba samo jedno sredstvo i nekoliko krpa. Umesto da imate posebno sredstvo za pod, radnu površinu, rđu i kamenac u kupatilu, možete napraviti univerzalnu pastu za čišćenje, koja je izuzetno efikasna, a koštaće vas svega 100 dinara.

Univerzalna pasta za čišćenje pravi se od svega tri sastojka. Dodajte 1/4 šoljice sode bikarbone, kašiku tečnog deterdženta i sirće i dobićete izuzetno efikasno sredstvo za čišćenje kuće.

Pročitajte: Olakšajte sebi čišćenje kuće, ovi trikovi pomažu

Sirće je univerzalno sredstvo za čišćenje i pomaže pri čišćenju kamenca, rđe, drvenih podloga i slično.

Odstranjuje kamenac

Sirće je odlično rešenje za čišćenje kamenca, a možete biti sigurni da neće oštetiti površinu koju čistite. Pomešajte dve kašike soli i jednu kašiku belog sirćeta i dobićete pastu za čišćenje kamenca. Rezultati će vas iznenaditi.

Jednom nedeljno umesto čiste vode prokuvajte razređenu tečnost vode i sirćeta. Na taj način uklonićete kamenac iz unutrašnjosti aparata.

Pexels

 

Čisti rđu s metalnih predmeta

Predmetima zahvaćenim rđom možete vratiti sjaj ako ih potopite u posudu s prokuvanim sirćetom. Dobro ih isperite pod mlazom vode kako sirće ne bi oštetilo metal i vratite im prvobitni izgled.

Čisti glavu tuša

Zagrejte sirće da bude toplo, ne proključalo, i onda namočite glavu tuša u tečnost. Kamenac možete ukloniti i ako sirće namočite na krpu i njom umotate dršku tuša. Ostavite je tako prekrivenu krpom 20 minuta do pola sata da deluje.

Postupak sa krpom veoma je praktičan za metalne delove koje ne možete uroniti u posudu. Što više puta ponovite postupak, rezultati će biti delotvorniji.

Riba WC šolju

Sipajte u šolju razređeno alkoholno sirće i pustite da odstoji nekoliko sati ili preko noći. Operite četkom i pustite vodu.

Pročitajte: Mali trikovi zlata vredni - Kako da pravilno očistite garnituru u vašem domu

Čisti odvode u kući 

Napravite mešavinu od 1 šoljice sode bikarbone i jedne šoljice toplog destilovanog sirćeta. Ostavite da deluje nekih pet minuta, a zatim pustite toplu vodu u odvod da se ispere.

Čisti mikrotalasnu

Pomešajte pola šoljice alkoholnog sirćeta i pola šoljice vode i to ulijte u posudu koju smete da stavite u mikrotalasnu, pa uključite da se ugreje. Para će očistiti unutrašnjost mikrotalasne i ukloniti sve mirise hrane. Nakon toga prebrišite čistom i suvom krpom.

Čisti mašinu za pranje sudova

Jednu šoljicu alkoholnog sirćeta stavite u mašinu i uključite je da odradi celo jedno pranje. Postupak ponovite jednom mesečno. Na taj način ćete ukloniti sve neprijatne mirise i skorele tragove deterdženta.

Komentari (0)

Loading