Lifestyle

Plesnom predstavom "Mekšanje" počeo Bitef, svečanost otvorio reditelj Milo Rau

Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef), 58. po redu, otvoren je izvođenjem plesne predstave koreografa Hristosa Papadopulusa "Mekšanje" u Operi i teatru "Madlenianum" u Beogradu.

Plesnom predstavom "Mekšanje" počeo Bitef, svečanost otvorio reditelj Milo Rau

M.M./ATAImages

Ovogodišnji, 58. Bitef, svečano je otvoren u Operi i teatru Madlenianum nadahnut govorom čuvenog reditelja Mila Raua i predstavom „Mekšanje” Dens on ansambla.

Posetioci svečanog otvaranja imali su priliku da pogledaju predstavu u izvođenju 11 plesača koji imaju više od 40 godina i pružaju odgovor na to kako tela sazrevaju i "mekšanjem" dobijaju novu snagu.

Pored toga, plesači kroz plesni performans pokazuju "šta znači sazreti i kako telo mekša i kako se menja kada sazri".

Tokom umetničkog plesa dramatična muzika autora Kotija K. naglašavala je pokrete plesača.

Kraj predstave obeležio je višeminutni aplauz.

Predstava je nastala u produkciji Onaisi Stegi iz Grčke i Nacionalnog koreografskog centra Rilije-la-Pap iz Francuske.

U okviru glavnog programa Festivala publici će biti predstavljeno još devet produkcija iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

M.M./ATAImages

 

 

Pokrovitelji Festivala su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Podršku Festivalu pružili su i Gete institut, Francuski institut i delegacija Evropske unije.

M.M./ATAImages

 

 


Festival će trajati do 4. oktobra.

Milo Rau (Bern, 1977) reditelj je, pisac i rezidencijalni umetnik u NTGentu, a od prošle godine i umetnički direktor Bečkog festivala (Wiener Festwochen). Studirao je sociologiju, germanistiku i romanistiku u Parizu, Berlinu i Cirihu, gde su mu, između ostalih, predavali Pjer Burdije i Cvetan Todorov. Kritičari ga nazivaju „najuticajnijim“ (Cajt), „najnagrađivanijim“ (Suar), „najinteresantnijim“ (Standard), „najkontroverznijim“ (Republika), „najskandaloznijim“ (Njujork tajms) ili „najambicioznijim“ (Gardijan) umetnikom našeg vremena.

 - Do sada je potpisao više od 50 predstava, filmova, knjiga i akcija, a njegove pozorišne produkcije prikazivane su na svim značajnim međunarodnim festivalima, uključujući Bitef - njegova predstava "Orest u Mosulu" otvorila je 53. Bitef, dok je na 50. Bitefu gostovao sa delom "Saosećanje. Istorija mitraljeza". Ove godine u glavnom programu gledaćemo njegovu hvaljenu predstavu "Antigona u Amazonu". Ovo će ujedno biti njegov prvi dolazak na Bitef, izjavio je umetnički direktor i koselektor Festivala Nikita Milivojević.

Komentari (0)

Loading