Lifestyle

Prihodi Delta Holdinga u 2023. godini rekordni

Prihodi Delta Holdinga u 2023. godini 860 miliona evra

Prihodi Delta Holdinga u 2023. godini rekordni

Jakov Simović

Delta Holding je u 2023. godini ostvario rekordne rezultate - prihodi od prodaje dostigli su 860 miliona evra, što je 12% više nego u 2022. godini dok EBITDA (operativni profit pre oporezivanja) iznosi 88 miliona evra, što je za 18% više u odnosu na godinu dana ranije. U 2024. godini Delta Holding planira prihode prvi put preko milijardu evra i to 1.065 miliona evra (rast 25%) i EBITDA od 110 miliona evra (povećanje od 25%).

„Veoma smo zadovoljni što delimo sa vama još jedan od rekordnih uspeha baš u Sava centru, koji je kruna veoma uspešne godine iza nas“, rekla je Milka Vojvodić, CEO i viši potpredsednik za ekonomiju i finansije Delta Holdinga, na godišnjoj konferenciji za medije. „Ključ našeg uspeha je motivisan tim, znanje i investicije kao značajan pokretač budućeg snažnog razvoja i održivosti. U 2023. godini investirali smo više od 140 miliona evra, dok do 2027. godine planiramo preko 900 miliona evra.

Jakov Simović

 

 

U 2023. godini u budžet Republike Srbije uplaćeno je 180 miliona evra.

Na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati poslovanja svih biznisa u okviru Delta Holdinga sa fokusom na najvažnije projekte kompanije u 2024. godini, kao i trogodišnji plan investicija. U septembru 2024. godine planirano je svečano otvaranje Plave dvorane Sava centra, početak gradnje velikih projekata u domenu Real Estate-a. Takođe, planirano je i dalje širenje regionalnog e-commerce biznisa Ananas, koji je već postigao odlične rezultate u drugoj godini poslovanja sa trostrukim rastom broja partnera i ponude od preko 350.000 artikala.

Samo u segmentu Real Estate-a u naredne tri godine planirano je ulaganje od 800 miliona evra kroz nove projekte. Delta je u okviru Real Estate projekata najavila početak radova u 2024. godini na Delta Land stambeno-poslovnom konceptu u Bulevaru despota Stefana u Beogradu. Takođe, Delta Iron poslovnom kompleksu u Novom Sadu, kao i početak investicije u Delta District koji objedinjuje poslovni prostor i luksuzno stanovanje u srcu poslovnog centra Novog Beograda, u Bloku 20. U okviru Delta District koncepta 2026. godine biće otvoren i novi hotel najviše kategorije InterContinental u cilju obogaćenja hotelske ponude pred Expo 2027.

Istaknut je razvoj e-commerca, značaj primene veštačke inteligencije u poslovanju kroz čak 14 projekata u mnogim segmentima poslovanja Delta Holdinga – od pametnih rešenja u poljoprivredi, preko unapređenja usluge u e-commercu, do efikasnosti u distribuciji i logistici.

Jakov Simović

 

 

„Ananas e-commerce je i dalje u razvoju, ali beleži fantastične rezultate u drugoj godini poslovanja“, istakla je Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsednica za strategiju i razvoj Delta Holdinga. „Mnogim trgovcima je Ananas postao kanal broj jedan prodaje. U 2024. ključna reč za Ananas je ekspanzija – nakon Severne Makedonije otvaramo tržišta Crne Gore i Bosne i Hercegovine“. Ona je predstavila i rezultate strateškog projekta investiranja u solarne elektrane na 15 lokacija. Zahvaljujući korišćenju obnovljivih izvora energije smanjena je emisija ugljen-dioksida za čiju apsorpciju na godišnjem nivou bi bilo potrebno 1,4 miliona stabala. „U doba razvoja nove tehnologije osnovni fokus će biti Cyber Security, a ponosno najavljujem da Delta uvodi poziciju CISO, odnosno izvršnu poziciju u timu za pitanje cyber bezbednosti.“

Jakov Simović

 

 

Delta Holding je osnovan 1991. godine u Beogradu, a trenutno zapošljava skoro 4.000 ljudi na više lokacija u Srbiji i regionu. Kompanija svoje poslovanje realizuje kroz pet organizacionih celina: Delta Agrar Grupa, Delta Food Processing, Delta Real Estate Grupa, Delta Distribucija i divizija novih tehnologija. Članice Delta Holdinga bave se agrarnom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina i razvojem novih tehnologija.

 

VIŠE O POJEDINAČNIM REZULTATIMA I PLANOVIMA PO ORGANIZACIONIM CELINAMA:

DELTA REAL ESTATE

Delta Real Estate Grupa uspešno je realizovala potpuno renoviranje Sava centra, u koji je investirano ukupno 118 miliona evra. Otvaranje Plave dvorane sa više od 4.000 mesta planirano je u septembru 2024. godine. Plava dvorana će predstavljati najveću kongresnu i koncertnu dvoranu u jugoistočnoj Evropi. Kolorit po kom je ova dvorana prepoznatljiva je sačuvan, a najveće investicije bile su u opremanje dvorane, tako da ona nakon otvaranja omogući najsavremniji audio i vizuelni doživljaj.

U novom investicionom ciklusu Delta Real Estate planira ulaganje od 800 miliona evra do 2027. godine. Ovim investicijama biće pokrenuto više velikih projekata širom Srbije: Delta Land i Delta District u Beogradu, kao i razvoj projekta Delta Iron u Novom Sadu.

Delta Land projekat u Bulevaru despota Stefana u Beogradu predstavlja najsavremeniji mixed-use koncept koji obuhvata stambeni, poslovni i retail kompleks. Delta Iron predstavlja inovativni poslovni kompleks u Novom Sadu i posebno će biti istaknut po broju zelenih površina. U susret EXPU 2027, počinje izgradnja projekta Delta District koji će obogatiti hotelsku ponudu sa hotelom najviše kategorije od 220 soba i poslovno-stambene zgrade. Delta District imaće povezan stambeni deo sa hotelom, te će stanari imati jedinstvenu uslugu hotelskog servisa koji će obuhvatiti korišćenje svih sadržaja iz hotela (uključujući čišćenje i održavanje).

DELTA AGRAR

Kompanija Delta Agrar planira 340 miliona evra prihoda u 2024. godini (rast od 22%), kao i dalji razvoj kroz investicije u novu tehnologiju i nove proizvodne pogone od 31 miliona evra.

Recept za uspeh Delta Agrara je ulaganje u najsavremeniju agrarnu tehnologiju, digitalizaciju poljoprivrede, zbog čega već danas veći deo poslovanja čini tzv. pametna poljoprivreda. Mapirano je 90% obradivih površina Delta Agrara. Takođe, ova kompanija oformila je tim za digitalnu poljoprivredu, a koriste se i najsavremenije metode: varijabilno đubrenje, varijabilna setva, mapa prinosa, prskanje dronom, upotreba veštačke inteligencije.

Delta Agrar je u 2023. godini izvezao poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrednosti od 70 miliona evra, a proizvodi iz Srbije našli su se na tržištu 38 zemalja, od Evrope, preko Dalekog istoka, do SAD.

DELTA AUTO

Delta Auto Grupa u 2023. godini prodala je 3.835 vozila, što je rast od 28% u odnosu na prošlu godinu.

U 2023. godini zapažen je bio zaokret kupaca ka premium i luxury vozilima, a čak 40% vrednosti prodaje vozila Delta Auto grupe čine vozila cenovnog ranga preko 100.000 evra.

Nakon prve godine Delta Auto, kao ekskluzivni uvoznik brenda Maserati za područje Srbije, Hrvatske i Slovenije, ostvario je prodaju od 32 vozila.

Ukupne planirane investicije u 2024. godini iznosiće više od 30 miliona evra. Planirane investicije su u novi multibrend salon, koji će se nalaziti na Novom Beogradu. Savremeni multibrend salon obuhvatiće i novi prodajni salon Maserati brenda, za koji se očekuje i regionalno širenje u Sloveniji i Hrvatskoj u drugoj polovini 2024. godine.

Tokom 2024. godine, Delta Auto će tržištu predstaviti čak 20 novih modela iz svog portfolija (BMW, Mini, Honda, KTM, Maserati). Sigurno najveću pažnju ljubitelja motocikala privukao je BMW Motorrad R 1300 GS Adventure koji će biti premijerno predstavljen u septembru 2024. godine, dok MINI dolazi sa potpuno novom porodicom modela.

DELTA DMD

Kompanija Delta DMD, jedan od vodećih distributera u regionu, ostvarila je rast na tržištu Srbije od 24%, a u Crnoj Gori od 15% u 2023. godini.

Kompanija je obnovila ugovore sa svojim vodećim partnerima. Pored brojnih inovacija u digitalizaciju poslovanja, u sklopu inciijative održivog poslovanja, uvela je i Go Paperless model. Zahvaljujući izvrsnosti poslovanja, DMD je proglašen distributerom godine u Crnoj Gori za brend Ferero.

DTS (Delta Transportni sistem) kompanija ostvarila je značajan rast prihoda od 14% dok su planovi za 2024. godine još veći i planiran je rast prihoda od 34% (109 miliona evra), kao i dalja ekspanizija na tržišta Severne Makedonije i Albanije. U proteklom periodu DTS je proširio skladišni kapacitet na čak 38.000 skladišnih mesta, novim savremenim logističkim centrom u Novoj Pazovi.

DELTA HOTELI

Poslovanje u oblasti hotelijerstva (Crowne Plaza Beograd, Hotel Indigo Beograd, InterContinental Hotel Ljubljana, i novi brend Radisson Collection Old Mill) u 2023. godini obeležen je velikim povratkom gostiju. Ostvareni su rekordni rezultati Deltinog hotelskog biznisa tokom 2023. godine i ukupan prihod iznosi čak 39 miliona evra, dok se za 2024. godinu planira rast od 14% i ukupan prihod od 42 miliona evra. Protekla godina bila je najuspešnija godina Crowne Plaza Beograd, s velikom investicijom u renoviranje hotela i dodatnih sadržaja.

Tokom 2024. planira se dalji razvoj i investiranje u dodatne hotelske sadržaje, kao i značajno proširenje ponude. U susret događaju EXPO 2027, u sklopu daljeg razvoja hotelskog biznisa najavljeno je otvaranje hotela visoke kategorije, InterContinental Beograd, u čiju izgradnju će biti uloženo 100 miliona evra.

ANANAS

E-commerce platforma Ananas u 2023, svojoj drugoj godini poslovanja, zabeležila je izuzetno veliki rast, potvrđujući ambiciju da postane regionalni lider u domenu online trgovine. Na 94% poštanskih brojeva je isporučeno dva ili više Ananas paketa. Sve veći broj trgovaca shvata prednosti Ananas platforme, kao što su: uštede u troškovima održavanja sopstvenih online prodavnica, jednostavnije korišćenje procesora za plaćanje, dostavu, praćenje porudžbine. Korišćenje Ananas platforme omogućava trgovcima da svoj fokus usmere na kvalitet i ponudu proizvoda, dok sve ostalo platforma radi za njih. Broj partnera porastao je više od tri puta u odnosu na 2022. godinu. Pored velikog broja trgovaca širom Srbije, na Ananas platformi su svoje proizvode počeli da prodaju i neki od vodećih trgovaca u svojim kategorijama. Broj artikala porastao je 2,7 puta, a u decembru je ulistano 43.000 artikala. Promet je povećan 4,5 puta u odnosu na prošlu godinu kao rezultat drastično povećane ponude i posete sajtu. Samo u novembru preko 2 miliona različitih korisnika posetilo je sajt ananas.rs. U 2023. godini Ananas je izašao van granica Srbije i otvorio svoje kancelarije u Severnoj Makedoniji. U ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regiona, na prvom mestu Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Ova e-commerce platforma postala je veoma poznata, a prema IPSOS istraživanjima, čak 9 od 10 stanovnika čulo je za brend Ananas.

 

ODRŽIVO POSLOVANJE DELTA

Delta Holding odlučno nastavlja politiku održivog poslovanja. U 2023. ulažemo u obnovljive izvore energije. Kompanija trenutno raspolaže sa 15 solarnih elektrana ukupne snage 4,7 MW. Iako su nove elektrane na 9 lokacija puštene u rad na jesen 2023. godine, ukupna proizvodnja u 2023. bila je 4 puta veća od proizvodnje u 2022. godini, a iznosila je 1.642 MWh.  

Osim solarne energije, članice Delta Holdinga koriste i biomasu kao energent. Zahvaljujući korišćenju obnovljivih izvora energije smanjena je emisija ugljen-dioksida za dvadeset devet hiljada tona. O značaju ovog efekta govori činjenica da je potrebno čak 1,4 miliona stabala da bi se ova količina CO2 apsorbovala za godinu dana.  

Zaštiti životne sredine kompanija doprinosi i pravilnim zbrinjavanjem otpada. Kao primer navodimo da je reciklažom 1.300 tona ambalažnog papira sačuvano 22.000 stabala i 41 milion litara vode dok je procena uštede električne energije oko 5,4 GWh.

Podršku razvoju društva i zajednice Delta Holding realizuje kroz tradicionalne projekte Delta Fondacije. Projektima Naše selo i Digitalno selo, nastavljeno je sa razvojem sela i modernizacijom poljoprivrede, dok se u okviru projekta Treći roditelj kontinuirano pruža podrška osnaživanju i očuvanju porodica koje su u riziku od razdvajanja.

 

 

Komentari (0)

Loading