Lifestyle

Smemo li piti kafu koja je dugo stajala skuvana?

Autor: | 28/11/2017

Smemo li piti kafu koja je dugo stajala skuvana?

Do kraja radnog vremena ostalo je još nekoliko sati i već lagano osećate umor. Uzimate šoljicu kafe koja vam od jutra stoji na radnom stolu i pitate se da li je posle tolikog stajanja uopšte smete da pijete?

Evo odgovora na to pitanje.

1. Menja li se s vremenom ukus skuvane kafe

Skuvana kafa može promeniti ukus i nakon 30 minuta, a posle tog vremena imate otprilike četiri sata pre nego što se ulja koja se nalaze u kafi pokvare, što rezultira lošijim ukusom ovog napitka. Dakle, kafu je najbolje popiti do pola sata nakon kuvanja.

2. Šta se dešava kad crna kafa odstoji

Crna kafa je tad sigurna za piće, mada verovatno neće imati jednako dobar ukus kao kad je tek skuvana. Bolje je da napravite novu, a ako ste baš rešeni da popijete tu kafu, prethodno je zagrejte.

Kada je najbolje vreme u toku dana za prvu kafu?

3. A, ako je reč o kafi s mlekom

Ako je dobro zatvoreno i stavljeno u frižider, mleko može ostati sveže i sedam dana nakon otvaranja. Ako ga, pak, ostavite u kafi (nes ili crnoj) više od nekoliko sati, skuvajte novu kafu, piše avaz.ba.