Lifestyle

Maslinovo ulje je zdravo, ali…

Autor: | 08/11/2017

Maslinovo ulje je zdravo, ali…

Masnoće su važan izvor energije koji obezbeđuje osnovne masne kiseline potrebne za pravilan rad organizma. Međutim, važno je dobro odabrati masnoću u zavisnosti od načina pripreme, kako se njena pozitivna svojstva ne bi pretvorila u nedostatke.

U principu za pripremu hrane treba birati ulja bogata polinezasićenim i mononezasićenim mastima i omega-3 masnim kiselinama, a izbegavati transmasti. Maslinovo ulje je najpoznatije u kategoriji zdravih namirnica i ono je dobar izbor za pripremu hladnih jela i salata, ali nije pogodno za prženje hrane.

 Za prženje – ulje repice

Ovo ulje ima nisku tačku dimljenja pa brzo zagori i onda otpušta štetne slobodne radikale. Zato za prženje treba birati neka druga ulja, kao i svinjsku mast, naravno, ukoliko podnosite njen ukus ili je izbegavate iz verskih ubeđenja.

Što se suncokretovog ulja tiče, eksperimenti koje je sproveo profesor Martin Grutvild iz Lestera pokazali su da ono prženjem oslobađa štetne aldehide, koji povećavaju rizik od srčanih bolesti i raka. Istraživanjem je utvrđeno da suncokretovo ulje otpušta mnogo više aldehida, nego mast i puter, pa važi za jednu od najlošijih masnoća za prženje.

Ulje repice je bolji izbor. Petnaest grama ulja repice sadrži 134,5 kcal i 14,9 masti, od kojih ih je gram zasićenih. Zagrevanjem ne gubi kvalitet niti se tako stvaraju štetna jedinjenja, pa je odličan izbor za prženje.

Kokosovo, palmino, ulje avokada

Sve popularnije postaje kokosovo ulje. Ono je najbogatiji poznati izvor masnih kiselina srednjeg lanca. Sadrži 90 posto zasićenih masti i njegov kvalitet se ne menja zagrevanjem. Jedna kašika od 15 grama ima 135 kcal i 15 grama masti, od kojih 13,9 grama zasićenih.

Kokosovo ulje, eliksir zdravlja i lepote

I palmino ulje, poput kokosovog, ima visoku tačku dimljenja, pa je pogodno za prženje i dinstanje. Odličan izbor je i ulje avokada koje se kod nas na tržištu teško može naći. Ovo ulje bogato je fitonutrijentima i teško oksidira, što znači da je pogodno za obradu na visokim temperaturama. Sadrži oko 70 odsto monozasićenih masti, vitamin E i kalijum.