Da li ste čuli za Limun bajadere? Savremene domaćice bez njih ne mogu da zamisle slavsku trpezu
24/11/2024
13h
Sitni kolači bez kojih se tokom prazničnih dana ne može
Srbija obiluje ovom lekovitom voćkom, ali nisu svi svesni njene prave snage koja čini čuda za naš organizam, podstiče višestruke procese u telu i zamenjuje potrebu za vitaminima i gradivnim supstancama u samo nekoliko zalogaja
Na vrhu liste 24 vrste voća s najjačim antioksidantnim delovanjem nalazi se upravo šljiva, čija sezona počinje u drugoj polovini leta. U našem narodu ovo voće izuzetno je rasprostranjeno. Okrugle su ili ovalne, najčešće modroplave boje, ali zavisno od sorte, mogu biti još žute i crvene. Šljiva potiče iz različitih krajeva sveta, a evropska, koja se odomaćila i kod nas, otkrivena je još pre dve hiljade godina u području oko Kaspijskog jezera. Već u rimsko doba bilo je poznato čak 300 različitih vrsta evropske šljive. Među sortnim šljivama posebnu pažnju privlači japanska „umeboši“, koja je veoma cenjena u makrobiotičkoj ishrani.
Zbog ukusa i lepog izgleda, kao i vrednih sastojaka koje poseduju, šljive su vrlo popularno voće. Ovaj sladak plod najčešće se koristi u svežem obliku, ali i za brojne druge proizvode. Od njih se pravi slatko, ukusni pekmezi, džemovi i kompoti. Koriste se u sušenom obliku, a mogu i da se zamrznu i kasnije koriste za kolače i druge poslastice. Ipak, najbolje ih je jesti u svežem obliku, jer su tako najzdravije.
Lekovita svojstva
Šljiva je bogata gvožđem, kalijumom, fosforom, magnezijumom i vitaminima C i E. Sadrži i dosta ugljenih hidrata, glukoze, fruktoze i saharoze. Za sve koji imaju problema s radom creva, ova sočna plavičasta voćka pravo je rešenje. Zahvaljujući biljnim vlaknima u svom sastavu, pomažu kod hroničnog zatvora, regulišući rad creva. Šljiva štiti krvne sudove od masnih naslaga, a deluje i kao antioksidans. Na organizam povoljno deluje kod problema sa crevima, krvnim sudovima, metabolizmom, jetrom, krvnim pritiskom, nervima. Pomaže i kod reumatskih oboljenja, bronhitisa i akni.
Primena u ishrani
Zbog veće količine šećera, slatkastog je ukusa te bi dijabetičari trebalo da budu oprezni kada je ovo voće u pitanju. Ne moraju potpuno da ga izbegavaju (izuzetak su suve šljive koje ne smeju nikako da jedu), ali mogu ih jesti u manjim količinama.
Blagotvorno dejstvo na organizam nema samo svež plod šljive, već i domaća jela koja se prave od nje. Na svom meniju ne smete zaboraviti džem, slatko, kompot i sok od šljiva, koji su bogati hranljivim sastojcima. Tu je i šljivovica, po kojoj smo poznati u svetu. Obloge od šljivovice pomažu kod povišene temperature, bolova u zglobovima i reume.
Pri kupovini šljiva treba voditi računa da su plodovi čvrsti, neoštećeni i da imaju peteljku. Površina treba da bude malo zamagljena, što pokazuje da su šljive pravilno gajene. Pošto jako brzo dozrevaju, u frižideru mogu da se čuvaju najviše tri dana. Treba ih staviti tako da su odvojene od ostalih namirnica, najbolje u papirnu kesu, jer dozrevajući oslobađaju etilen koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća koje se nalazi u frižideru.
Recepti:
Rolovane suve šljive u slanini
Sastojci:
suve šljive
šarena slanina (koliko šljiva, toliko i komada slanine)
masline
Priprema:
Suve šljive bez koštica napunite s pola masline bez koštica i urolajte u slaninu. Probodite čačkalicom da drži. Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Ukus je božanstven!
Kolač od šljiva
Sastojci:
4 jajeta (sobne temperature)
175 g šećera (po ukusu se može i smanjiti šećer, sve zavisi od slatkoće šljiva)
2 kesice vanilin šećera sa ukusom limuna
150 g brašna
prašak za pecivo
80 g otopljenog putera
25 zrelih šljiva
Priprema:
Žicom za mućenje umutite jaja, šećer i vanilin šećer sa ukusom limuna. U umućenu smesu dodajte otopljen puter, sve to sjedinite i na kraju dodajte brašno, koje ste izmešali s praškom za pecivo. Podmažite pleh i sipajte umućenu smesu. Šljive presecite na pola i naređajte po testu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 195 stepeni, oko 35 do 45 minuta ili dok fino ne porumeni, a testo se odvaja od stranica pleha. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno. Kolač ohladite u plehu, isecite na kocke, pospite prah šećerom ili, po želji, premažite šlagom i poslužite uz čašu soka ili kuglom sladoleda.
Antrfile:
Pop diva Maraja Keri nakon poslednjeg porođaja pribegla je takozvanoj "ljubičastoj dijeti" koja je podrazumevala unošenje voća poput šljiva i grožđa i bila je prezadovoljna rezultatima. Osim što je takva ishrana bila veoma lekovita za njen organizam, Maraja je rekla da je veoma pozitivno uticala i na njenu liniju.
Da li ste čuli za Limun bajadere? Savremene domaćice bez njih ne mogu da zamisle slavsku trpezu
24/11/2024
13h
Sitni kolači bez kojih se tokom prazničnih dana ne može
BLACK NOVEMBER akcija: Ulaznice za koncert Laure Pausini po specijalnoj ceni
22/11/2024
2 dana
Ne propustite spektakl 18. decembra u Beogradskoj areni
Iskoristite sjajne popuste na HONOR uređaje tokom novembra meseca
22/11/2024
2 dana
Mesec najvećih sniženja je uveliko u toku, a kompanija HONOR pripremila je sjajne popuste na svoje pametne telefone i uređaje.
Nezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
3 dana
Gala Celebrities Night - Red Carpet
Dragane moj, zbogom: Ceca slomljena zbog gubitka prijatelja
24/11/2024
3h
Ceca se oprostila od Dragana Markovića Palme
Horoskop za 25. novemar: Blizanci kubure sa viškom kilograma, Device žude za avanturom, a Škorpije?
24/11/2024
2h
Horoskop za 25. novembar 2024. godine
Šta se to dogodilo kod Živojinovića tri dana posle slave? Prija je jasna: Ja nisam Brenina snaja
24/11/2024
4h
Aleksandra Prijović o Breni često govori
Suze u programu uživo: Sanja Marinković posle dve nedelje progovorila o gubitku majke
24/11/2024
6h
Majka Sanje Marinković dugo je bolovala