Lifestyle

Grožđe - poslastica kraljeva

Grožđe - poslastica kraljeva

Ovo voće pravi je vesnik jeseni i ljude očarava svojim slatkim ukusom upravo u to vreme, ali takođe je izuzetno lekovito i bogato sastojcima koji nadomešćuju mnoge ključne faktore u funkcionisanju organizma

Uživanje u grožđu datira još od drevnih naroda koji su ga koristili kao eliksir mladosti. Pretpostavlja se da je prvo grožđe raslo oko obala Crnog mora šireći se ka jugu, još pre osam hiljada godina. Veruje se da su prva vina nastajala nekontrolisano na visokim temperaturama, gde je brzo dolazilo do vrenja soka grožđa. Takva vina bila su prava dionizijska poslastica – gusta, sirupasta i slatka. Najčešće su razblaživana vodom i mešana sa začinskim biljem, medom pa čak i sirom. Sve do sredine 19. veka svaki isceđen sok od grožđa odmah je pretvaran u vino. Tek otkrićem pasterizacije uspeli su da dobiju nefermentisani sok kao posebno piće.


Iako postoje brojne sorte, većina uživalaca zna za belo i crno grožđe. Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju. Ljuska crnog grožđa veoma je vredna jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje. Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6, ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san. Belo grožđe slično je u mnogo čemu crnom. Ima približno istu energetsku vrednost, što znači oko 20 odsto šećera, ali u odnosu na crno siromašno je fenolima. Takođe, nije preterano bogato kalijumom i kalcijumom.

Lekovita svojstva

Grožđe sadrži jabučnu i vinsku kiselinu, pektine, odnosno materije koje usporavaju resorpciju masti, tanine, među kojima posebno antocijan, važan za obnavljanje krvi, a takođe predstavlja izuzetan čistač jetre i pomaže pri izbacivanju urinske kiseline iz tela. U ljusci crnog grožđa nalazi se rezervatol u visokoj koncentraciji. On pozitivno utiče na motorne i mentalne funkcije mozga i smanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i fleksibilnosti i zdravlju srčanog mišića. Neka istraživanja pokazala su da rezervatol ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da čak može da ubrza uništavanje već postojećih ćelija raka.


Primena u ishrani

Ukoliko zdravlje dozvoljava, dvadesetak dana treba držati dijetu sa grožđem, koja se smatra jednom od najboljih. Preporučeno je da se jede kilogram grožđa, najviše dva, bolje crnog jer je zdravije i čisti organizam od raznih toksina. Ne samo što će se skinuti višak kilograma nego će se regulisati varenje i apetit, a koža će zablistati svežinom. Naravno, potrebno je i da dodatna hrana bude nemasna i lagana. S druge strane, vino kao najznačajniji proizvod od grožđa predstavlja dobar antioksidans koji štiti krvne sudove i srce. Istovremeno, povećava nivo estrogena, deluje baktericidno i usporava delovanje virusa. To se posebno odnosi na crno vino, ali samo ako se pije u umerenoj količini, odnosno sto mililitara dnevno.

Recepti:

Brusketi sa grožđem i sirom

Sastojci

250 g grožđa
kašika maslinovog ulja
kašičica soli
četvrt kašičice mlevenog bibera
75 do 100 g izmrvljenog kozjeg sira
24 parčića tostiranog bageta
25 g tostiranih i sitnije iseckanih oraha
kašika meda
kašičica sitno seckane majčine dušice

Priprema

Kupite zrelo i mirišljavo grožđe (muskat, hamburg). Operite ga, osušite pa iskidajte zrno po zrno. Stavite u jednu posudu, prelijte maslinovim uljem, zabiberite, posolite i dodajte sitno iseckanu majčinu dušicu. Sve dobro promešajte i stavite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Rernu zagrejte na 160 stepeni i pecite na toj temperaturi, oko 35 do 40 minuta, uz povremeno mešanje. Zrna treba da ostanu cela, ali pomalo naborana. Izvadite iz rerne, promešajte i ostavite sa strane da se ohladi. Blago prepečene parčiće bageta prelijte malo uljem i začinima koji su se nakupili na dnu pleha, premažite sirom, stavite preko zrna pečenog grožđa, pospite pečenim i sitno iseckanim orasima, kapnite malo meda i poslužite uz vino koje vi volite.

Salata sa avokadom, leblebijama i grožđem

Sastojci

300 g crnog grožđa
kašika maslinovog ulja
kašičica soli
trećina kašičice mlevenog bibera
100 g izmrvljenih oraha
glavica zelene salate po izboru
jedan avokado, iseckan na režnjeve
200 g prokuvanih i ohlađenih leblebija
dve kašičice sirćeta

Priprema

Ostavite leblebije da odleže u vodi cele noći pa ih sutradan skuvajte. Ohladite ih i dobro ocedite, a onda ih pomešajte sa isečenim avokadom i zelenom salatom. Nemojte pritiskati dok mešate sastojke da ne biste izgnječili kriške avokada. Preko toga dodajte zrna grožđa, a onda prelijte uljem i sirćetom, uz dodatak bibera i soli.

Jedan od najboljih fudbalera sveta Kristijano Ronaldo dolazi sa područja gde se grožđe izuzetno ceni, a čak se veruje da u novogodišnjoj noći treba jesti ovo voće kako bi naredna godina počela na dobar način. On ceni tu tradiciju jer je veliki obožavalac grožđa, a posebno voli bele sorte.