Kajsija za jače kosti

03/08/2018 | 17:35

Ovo voće ima malo kalorija, ali je bogato vlaknima, mineralima i vitaminima, pa se koristi u prevenciji raznih oboljenja, ali i u kozmetičke svrhe

Kajsija potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Pored narandžastog ploda slatkog ukusa, koristi se i njeno seme koje se vadi iz koštica. Od njega se najčešće pravi italijanski liker “amareto”, ali i ulje koje se upotrebljava u kozmetici. Ipak najpoznatiji proizvodi nastali su od samog ploda kajsije. Uglavnom su to džem, ali i rakija koja pored šljivovice spada u najpopularnija alkoholna pića. Ako niste ljubitelj svežih kajsija, jedite ih suve, jer čak i one sadrže dosta vitamina. Osim magnezijuma, bogate su fosforom, koji utiče na bolji rad mozga, dok kombinacija ova dva minerala reguliše krvni pritisak. Kajsija sadrži vitamine A, B2, B3 i C, kao i korisne prirodne šećere, kalcijum i gvožđe.


Za bolji vid

Vitamin A u kajsijama koristan je za oči. On sprečava razvijanje katarakte kseroftalmije – oboljenje koje onemogućava funkcije suznih kanala, a može uzrokovati i isušivanje očnih jabučica, zamagljen vid u određenim periodima i oštećenje rožnjače. Vid štite i karotenoidi i ksantofili kojima je kajsija takođe bogata. Oni sprečavaju makularnu degeneraciju, slabljenje očnog mišića u starosti i štite mrežnjaču.

Protiv zatvora i nadimanja

Kajsija sadrži visok procenat vlakana i tako vrlo blagotvorno deluje na sistem organa za varenje i sprečava opstipaciju. Spada u red niskokaloričnih biljaka koje možete jesti u neograničenim količinama i zadržati vitku liniju. U tu svrhu mnogo su bolje zrele kajsije jer suve imaju čak šest puta više kalorija. Ova čudotvorna voćka u sebi sadrži i dosta vode, dok je uporedo sa tim odličan izvor polifenola – snažnih antioksidansa koji neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala u organizmu. Takođe je važno napomenuti da su koštice kajsije prirodni izvor vitamina B17, koji pomaže kod jačanja i detoksikacije organizma.

Za jače kosti

Ova voćka sadrži brojne minerale, poput kalcijuma, fosfora, mangana, bakra i gvožđa, koji su poznati po tome što podstiču odbrambenu snagu organizma od raznih infekcija. Minerali u njoj blagotovno deluju na zube i kosti, pa se zato redovno preporučuju trudnicama. Osim toga, dobar su dodatak ishrani i ženama u menopauzi, jer ublažavaju simptome, sprečavaju nastanak osteoporoze i bolove u zglobovima.

Za kožu podložnu aknama

Pomešajte 30 ml ulja od koštica kajsije, 12 kapi eteričnog ulja lavande, sedam kapi ulja čajevca, jednu kap eteričnog ulja geranijuma i dobićete sredstvo koje će sprečiti i ublažiti vaše probleme sa aknama. Nanosite ga na čisto lice, pre nego što legnete da spavate. Nakon samo par nedelja vaša koža postaće sjajnija i mekša, a ten ujednačen.

Maska za kosu

Ulje od koštica kajsije utrljajte u teme i ostavite da prenoći. Nakon toga kosu operite šamponom koji koristite, ali vodite računa da dobro isperete. Na taj način ubrzaćete rast dlake, nahraniti je, učiniti je sjajnijom ali i otpornijom od štetnih hemijskih uticaja iz kozmetičkih preparata.

Maska od kajsije za lice i telo

Operite i oljuštite dve zrele kajsije. Isecite ih i povadite koštice. Zatim ih stavite u blender, dodajte kašiku meda i jednu maslinovog ulja. Mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Ovako dobijenu smesu možete staviti na lice, dekolte, kosu. Ostavite da deluje dvadeset minuta, a onda isperite toplom vodom.

Poznata ličnost:

Oskarovka Rejčel Vajs nedavno je otkrila da je u blagoslovenom stanju. Budući da je uveliko zakoračila u petu deceniju života, odlučila je da pred porođaj ojača svoj organizam. U tome joj pomažu kajsije koje su niskokalorične, a s druge strane, pune vitamina i minerala.

Savet plus:

Hladno ceđeno ulje od koštica kajsije deluje kod svih vrsta kožnih problema i infekcija. Smanjuje pojačanu masnoću kože, ujednačava ten, uklanja oštećenja od sunca, a bore čini manje vidljivim

Recept:

Kolač sa kajsijama i bademima

Sastojci:
190 g brašna
190 g brašna od badema
pola kašičice soli
2 kašičice praška za pecivo
6 jaja
260 g šećera
150 ml jogurta
200 ml ulja
0,75 kašičice ekstrakta od badema
2 kašičice ekstrakta vanile
500 g kajsija iseckanih na kriške
pola šake badema iseckanog na listiće

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni i na pleh stavite papir za pečenje. U jednoj posudi pomešajte prosejano pšenično i brašno od badema. Dodajte so i prašak za pecivo. U drugoj, većoj činiji umutite mikserom jaja sa šećerom dok se smesa ne utrostuči. Dodajte brašno, a potom ekstrakt vanile i badema, jogurt, ulje pa mešajte varjačom. Za sam kraj, po smesi rasporedite prethodno oljuštene i isečene kajsije i listiće od badema. Kolač pecite 35 minuta. Pre služenja pospite ga šećerom u prahu.

Ovsena kaša s voćem

Sastojci:
1/4 ovsenih pahuljica
1/3 šolje vode
1/4 šolje konzerviranih kajsija u soku
2 kašike čia semenki
1/8 kašičice ekstrakta od vanile
1/2 kašičice meda

Priprema:
U posebnu činiju sipajte ovsene pahuljice, vodu i sok od kajsija. Zagrevajte u mikrotalasnoj 15 minuta, uz povremeno mešanje, sa po dva minuta razmaka u mešanju. Nakon što skuvate ovsene pahuljice dodajte im ekstrakt od vanile, med i po njima pospite čia semenke, koje ste pre toga potopili u čaši vode. Smesu ukrasite tanko isečenim kriškama kajsija.

Suzana Jančićguliver/thinkstock

Još iz rubrike