Izbacite ove namirnice iz ishrane i kilogrami će početi da se tope

20/10/2018 | 18:30

Mnoge namirnice koje svakodnevno koristimo su veoma kisele za naš organizam, poput mesa, kofeina, alkohola i prerađene hrane. Nasuprot tome, optimalan pH ljudskog organizma je alkalni, zbog čega je generalni princip da voćem i povrćem alkalizujemo telo.

Ipak, neophodan je i umereni unos proteina. To znači da bi oko 80 odsto naše ishrane trebalo da čine alkalne namirnice, dok ostalih 20 mogu da budu kisele. Kada je u pitanju “alkalizovanje”, nije toliko bitno šta ćemo dodati našem jelovniku, već šta ćemo izbaciti.

Zbog toga je tokom trajanja dijete potrebno da se striktno pridržavamo jelovnika bez “problematičnih” namirica, kao što su pića sa kofeinom, čokolada, slatkiši, sva brza hrana, bezalkoholna pića, alkohol, tvrdi sirevi, rafinisani ugljeni hidrati. Meso treba jesti ali umereno, a masno meso se mora izbaciti iz ishrane.

PRVI DAN

Doručak: dva jajeta sa paradajzom, paprikom, crnim lukom, celerom i spanaćem

Užina: jabuka, šaka oraha

Ručak: losos sa pola šolje povrća – svež brokoli, šargarepa, krastavac i paradajz

Užina: banana i nekoliko oraha

Večera: piletina sa slatkim krompirom, salata od zelenog povrća

DRUGI DAN

Doručak: dva integralna tosta sa pireom od avokada, i kriškom paradajza

Užina: voćna salata

Ručak: pirinač sa povrćem lagano kuvan na pari (brokoli, šargarepa, kelj i tikvice)

Užina: kriška hleba i tvrdo kuvano jaje

Večera: tunjevina sa pirinčem i salatom od svežeg povrća (kupus, luk, zelena salata, maslinovo ulje)

TREĆI DAN

Doručak: kaša od heljde sa bademovim ili pirinčanim mlekom

Užina: šaka grožđa, malo semena suncokreta

Ručak: supa od sočiva, bareno povrće

Večera: pečena ćuretina sa smeđim pirinčem i bademima, salata od svežeg povrća

story.rsnovosti.rsguliver/thinkstock

Još iz rubrike