Gugl uskoro počinje da testira korisnike na kliničku depresiju

29/08/2017 | 15:29

Hiljade Amerikanaca svakodnevno na Guglu (Google) pretražuju koji su simptomi depresije, kako lečiti depresiju i slično, što je podstaklo jednu od najvećih internet kompanija da uvede testiranje na kliničku depresiju.

Svima koji u skorijoj budućnosti na Guglu budu ukucavali “depresija”, biće ponuđen upitnik kroz koji će moći da sazna da li je u depresiji. Nova Guglova opcija prvo će biti dostupna korisnicima u Americi, a zatim i širom sveta. Nakon ukucavanja reči “depresija” na vrhu Gugla će se pojaviti opcija “proverite da li ste klinički depresivni” sa klinički validnim testom koji se naziva PHQ-9.

– Upitnik ne podrazumeva davanje medicinske ocene psihičkog stanja, već ima nameru da korisnike usmeri da posete doktora ukoliko otkriju simptome depresije – pojasnila je rekla je Suzan Kadreča, potparol Gugla.

Testiranje na depresiju preko Gugla će biti u potpunosti privatno.

– Rezultati PHQ-9 testa mogu pomoći ljudima da se više informišu o njihovom stanju pre razgovora s doktorom. Ljudi koji imaju simptome depresije kao što su anksioznost, nesanica ili umor, često čekaju od šest do osam godina da krenu s lečenjem – kažu iz Nacionalne alijanse za mentalne bolesti koja je kreirala upitnik PHQ-9 u saradnji s Guglom.

story.rsklix.baguliver/thinkstock

Još iz rubrike