Eksperti upozoravaju: Ne koristite šminku iz testera jer može uzrokovati ozbiljne probleme

05/11/2017 | 18:09

Eksperti upozoravaju žene da ne koriste šminku iz testera u radnjama jer to može da uzrokuje herpes, ali i slepilo.

Profesorika Amrin Bašir sa Odseka za biomedicinu na univerzitetu Aston kazala je da patogeni koji uzrokuju herpes se mogu naći u kozmetičkim proizvodima.

– Kozmetički proizvodi sadrže prezervative koji usporavaju rast mikroba, ali mogu postati kontaminirani ako ljudi koriste nesterline aplikatore ili nanose proizvode prstima. Takođe, postaju nesterilni ako se ne vodi adekvatna briga o njihovom skladištenju. Često sunđeri i četke su navlaženi kako bi se bolje nanela senka ili pude, ali to je okruženje koja pomaže bržem razvoju bakterija – rekla je Bašir.

Herpes nije jedini rizik od kog bi trebalo strahovati jer testne maske mogu da uzrokuju “ružičasto oko” koje ima simptome kao što su iscedak i crvenilo, a u ekstremnim slučajevima i slepilo.

– Imam dosta prijateljica koji su imale ovaj problem nakon što su koristili maskaru koja je tester ili su uzeli maskaru koja im stoji godinama u neseseru – kazala je.

Nedavno je objavljena vest kako je žena iz Kalifornije tužila jedan kozmetički brend jer se zarazila herpesom nakon što je koristila njihov tester u radnji. Lekari su joj dijagnostikovali prenosivu bolest za koju tvrdi da je dobila upravo preko njihovog sjaja za usne. U tužbi je navela kako kompanija nije upozorila svoje mušterije na opasnosti korištenja testera.

Story.rsklix.baguliver/thinkstock

Još iz rubrike