Duvanje svećica na torti nije dobro za zdravlje

31/07/2017 | 16:38

Ukoliko volite rođendanska slavlja na kojima je neizostavna torta sa svećama, donosimo vesti koje vam se i neće tako dopasti.

Naime, tim naučnika sa Univerziteta Klemson u Južnoj Karolini otkrio je da tokom duvanja rođendanskih čestica širimo male kapi pljuvačke koje povećavaju količinu bakterija na površini torte za čak 1.400 posto, piše Daily Mail.

Naučnici su pre početka eksperimenta jeli picu kako bi simulirali pravu rođendansku zabavu i aktivirali svoje pljuvačne žlezde, a zatim duvali u svećice, a rezultati su pokazali da su torte posle ovog tradicionalnog rituala pune mikroorganizama.

Kako bi izbrojao bakterije, tim je rastvorio uzorke torte u sterilnoj vodi, a zatim rastvorom premazao “agar ploče“.

Posude su uskoro prekrile kolonije bakterija, pri čemu je svaka kolonija nastala samo od jedne bakterije.

Autor istraživanja doktor Pol Doson objasnio je da ova metoda brojanja bakterija nije efikasna, s obzirom na to da se na agar ploči neće razmnožiti svaka od njih.

Svako duvanje donelo je sa sobom različite sojeve bakterija, a u jednom slučaju je njihov broj porastao više od 120 puta, što znači da pojedini ljudi šire više bakterija od drugih.

Ipak, Doson ističe da nema razloga za paniku jer su ljudska usta svakako puna bakterija, od kojih većina nije opasna.

– Da duvanje svećica na rođendanskoj torti uzrokuje prenošenje smrtonosnih bolesti, svakako bismo to do sada već znali, jer je ova praksa vrlo široko rasprostranjena, naročito među decom – kaže profesor i dodaje:

– Jedino bih savetovao prehlađenim ljudima da se suzdržavaju od ove prakse kako ne bi zarazili druge – zaključio je Doson.

story.rsradiosarajevo.baguliver/thinkstock

Još iz rubrike