Dobrobiti zelenog i crnog čaja

20/11/2017 | 15:45

Topli napitak idealan je za ovo doba godine, a može mnogo toga da učini za vaše celokupno zdravlje, najviše zbog toga što je bogat jakim antioksidansima

Zeleni čaj

Još od davnih vremena u narodnoj medicini zeleni čaj se koristio za ublažavanje bolesti i krvarenja desni. Takođe, bio je cenjen zbog svoje delotvornosti kod upale grla, detoksikacije organizma, umornih očiju, podočnjaka, glavobolje… Mnoge kozmetičke kompanije odnedavno dodaju u svoje proizvode upravo zeleni čaj jer se pokazalo kako neki njegovi sastojci štite od upalnih procesa nastalih UVB zračenjem. Ekstrakt zelenog čaja takođe pomaže oksidaciju masti pa se zato smatra bitnim saveznikom u borbi protiv prekomerne težine. Zeleni čaj je verovatno najpoznatiji na svetu. Poslednjih godina stekao je veliku popularnost, tako da ga možemo pronaći svuda i u svim oblicima, kako u kesicama, tako i u cvetovima. Ima brojna lekovita svojstva pa je dobro da se pije što češće.

Ovaj dragoceni napitak pospešuje krvnu cirkulaciju, snižava šećer i holesterol, štiti kosti i zube, dobar je u borbi protiv gripa i niza bakterijskih infekcija, pa spada u najsnažnije antioksidanse. Dokazano smanjuje mogućnost pojave kancerogenih oboljenja, sprečava starenje i snaži srce.

Kura crnim čajem odlična je za detoksikaciju, jer čisti jetru i bubrege i jača ih.

Šolju vode kuvajte dok se količina ne smanji na polovinu. Dodajte kašičicu crnog čaja. U istu šolju sipajte pola šolje neprokuvane tople vode. Popijte sve odjednom. Treba piti svako jutro u trajanju od 15 dana, jednom godišnje.

Crni čaj

Brojna istraživanja ukazala su i na pozitivne učinke konzumacije crnog čaja, kao što su snižavanje nivoa holesterola, smanjivanje rizika pojave krvnih ugrušaka i poboljšanje funkcije vena. Bogat je antioksidansima i flavonoidima i povećava rastegljivost vena, što dovodi do boljeg protoka krvi. Pošto sadrži sastojke koji zatvaraju, preporučuje se i kao lek kod problema sa stolicom.

Kofein u čaju

Kofein u čaju, nazvan tein, otkriven je 1827. godine. Za razliku od onog u kafi, ne utiče negativno na srce i krvotok, već naprotiv, pojačava protok krvi i dobro deluje na mozak. U čaju ima oko 30 odsto manje kofeina nego u kafi. Onaj u kafi rastvara se već u želucu, dok kofein iz čaja najvećim delom rastvara crevni sok.

Tanini u čaju takođe deluju na sporiju apsorpciju kofeina, pa onaj iz kafe stiže u krvotok naglo, dok taj proces kod čaja teče mnogo mirnije. Delovanje kofeina iz kafe dostiže vrhunac za desetak minuta, a prestaje za 30 minuta. Kod čaja, delovanje kofeina dostiže vrhunac nakon čestrdeset, a prestaje nakon 70 minuta. Kofein iz čaja deluje osvežavajuće, a krajnji rezultati su poboljšano raspoloženje, kao i smanjen umor i pospanost.

Ivana Nikolićguliver/thinkstock

Još iz rubrike