Čaj od valerijane ublažava PMS, napetosti i strah

01/12/2017 | 14:14

Ne morate posezati za tabletama za smirenje ili za spavanje, radije birajte valerijanu – biljku čiji korijen ublažava osećaj napetosti i nesanicu i poboljšava kvalitetu sna.

Valerijana ublažava i simptome depresije, epilepsije, ADHD-a i hroničnog umora i stanja izazvana psihološkim stresom, uključujući glavobolje, želudačne tegobe, strah i hipohondriju.

Savetuje se da je valerijanu najbolje potopiti – jednu čajnu kašiku korena valerijane prelite hladnom vodom i ostavite da odstoji od 8 do 12 sati.

Nakon toga procedite napitak sasvim malo ugrejte i pite ga gutljaj po gutljaj, od dva do tri puta na dan, s tim da zadnju čašicu popijete pola sata pre spavanja.

Kako koristiti valerijanu?

U biljnim apotekama možete nabaviti i tinkturu valerijane – uzimajte je tri puta na dan po 20 kapi na kocki šećera.

Nakon 2-3 nedelje uporabe valerijane treba uzeti pauzu od dve nedelje a potome, ako je potrebno, možete ponovno početi da je uzimate. Međutim, iako ne izaziva mamurluk, valerijanu nije preporučljivo konzumirati pre vožnje automobilom ili rada na strojevima koji traže veću koncentraciju, jer zbog uspavljujućeg delovanja smanjuje pažnju.

Veliki plus je i to što, za razliku od tableta za smirenje i antidepresiva, valerijana ne izaziva nikakvu zavisnost, a kad je uzimate kratkoročno, nema nikakvih štetnih nuspojava. Smese od valerijane možete kupiti u obliku čaja, tinktura, ulja, kapi, kapsula i ekstrakta.

Ima je svuda, a vrtlari je ne vole jer je korov i guši drugo bilje. Njene lekovite sposobnosti se ogledaju u tome da reguliše menstrualni ciklus, smanjuje menstrualno krvarenje, jača mišiće i tkiva maternice i obnavlja ih, pomaže u lečenju mioma i tumora maternice i jajnika.

Takođe, ublažava tegobe klimakterija i menopauze, reguliše krvni pritisak. Indijanci i Kinezi je jedu zbog velike hranjive vrednosti. Ovo je biljka koja je bila izuzetno cenjena u ratovima zbog veoma brzog zaustavljanja krvarenja. Kod hemoroida koji krvare koristi se kao sedeća kupka.

Story.rsradiosarajevo.baguliver/thinkstock

Još iz rubrike