Bundeva – kraljica jeseni

31/10/2017 | 15:22

Bundeva je koristan diuretik, a njeno seme preporučuje se trudnicama, dojiljama, starim i osobama sa bolesnom jetrom ili obolelom prostatom. Takođe, ovu jesenju namirnicu bi trebalo što češće da konzumiraju osobe koje boluju od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike

Krajem svakog oktobra u Severnoj Americi, odakle potiče vitaminima bogata i kraljevski slatka bundeva, ova biljka postaje najpopularniji rekvizit u proslavi američkog tradicionalnog praznika “Noći veštica“ kada biva isečena i obasjana svećom. Međutim, pored ukrasnih karakteristika, stanovnici ovog kontinenta iskoristili su sve nutritivne prednosti ove biljke iz porodice tikvi koju podjednako nazivaju i voćem i povrćem, pa postoje mnogi recepti za pravljenje ukusnih obroka od bundeve. Danas se jede u čitavom svetu, od nje mogu da se pripremaju i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i sveže ceđen sok.

Plod bundeve sadrži 90% vode, ali i mnogo minerala i vitamina, zbog čega je idealna namirnica za sve koji žele da smršaju. Bundeva sadrži karotin ili provitamin A, vitamine C i B grupe – B1, B2, B3, B6, ali i niacin, folnu kiselinu. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa, kao i mnogih oligo i mikroelemenata. Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina i bogata je biljnim proteinima i belančevinama.

Savet plus: Maska za lice od bundeve čini čuda za kožu. Dve kašičice jogurta pomešajte sa šoljicom kuvane bundeve, pola kašičice meda, pola kašičice maslinovog ulja i prstohvatom cimeta

Lekovita svojstva

Bundeva je izuzetno bogata vitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače. Zahvaljujući betakarotinu, predstavlja snažan antioksidans i štiti oko od katarakte. Tamnožuta bundeva sadrži i specifičnu kiselinu koja deluje protiv kancerogenih ćelija. Semenke takođe imaju hranljiva svojstva, sadrže 20 odsto proteina najboljeg kvaliteta, dosta vlakana koja regulišu rad organa za varenje, a i dobar su izvor kalijuma, minerala koji uspostavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i pomaže boljem radu nervnog sistema.

Plod bundeve se u narodnoj medicini preporučuje kao diuretik za izbacivanje suvišne vode iz organizma, naročito kod ljudi obolelih od reume, gihta, zapaljenja bubrega i bešike. Bundevu mogu da jedu i dijabetičari pod uslovom da je ne zaslađuju, kao i osobe sa oboljenjima želuca i tankog creva. Ko ima psorijazu bundevu treba da jede svaki dan dok je ima na pijaci, kuvanu, pečenu u rerni ili kao sok.

Poznata pevačica Rijana posebno je uzbuđena sa svakim približavanjem američkog praznika “Noć veštica“ i odlazi u kupovinu velikog broja bundeva kako bi što bolje dekorisala svoj dom.

Primena u ishrani

Najjednostavniji oblik pripreme bundeve je pečenje u rerni. Tada se kora ne odstranjuje, a dužina pečenja zavisi od debljine ploda. Pečena bundeva prelivena sa malo meda i posuta cimetom izuzetno je zdrav zimski slatkiš. Bundeva može i da se ispohuje, od nje se mogu praviti kroketi, supe, čorbe, i variva. I, naravno, može da posluži kao glavni sastojak popularne pite – bundevare. Bundeva se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda, koji može biti težak i više od deset kilograma, već i zbog uljevitih semenki, od kojih se pravi karakteristično ulje, koje čuva sve korisne sastojke semenki, a zbog specifičnog ukusa daje posebnu aromu jelima.

 Krem čorba od bundeve

Sastojci:
500g bundeve
100g šargarepe
1 krupniji krompir
1,25l bistre supe
100g pavlake
50g ulja
1/2 glavice crnog luka
1 grančica ruzmarina
biber
so

Priprema: Bundevu i krompir očistiti i iseći na kockice. Šargarepu iseći na kolutiće, a crni luk sitno iseckati. Zagrejati ulje, dodati iseckan luk i propržiti da bude staklast. Zatim dodati bundevu, krompir i šargarepu, zaliti sa malo supe, dodati ruzmarin, začiniti po ukusu i sve zajedno dinstati nekoliko minuta. Sipati ostatak supe i kuvati dok povrće potpuno ne smekša. Gotovu čorbu skloniti sa vatre, izvaditi grančicu ruzmarina i sve propasirati kroz gusto sito. Čorbu zatim vratiti na šporet, pustiti da provri, umešati pavlaku i kratko prokuvati. Služiti toplo.

Američka pita od bundeve

Sastojci:
Za punjenje:
230g krem sira
400g pirea od bundeve
200g šećera, prstohvat soli
1 jaje
2 žumanceta
200ml slatke pavlake
60g putera
1 kašičica ekstrakta vanile
1/2 kašičice cimeta

Za koru:
200g brašna
120g putera
1 kašika šećera
prstohvat soli
5 kašika ledene vode

Priprema: Sve sastojke za koru ubacite u blender i napravite testo. Stavite ga da se hladi u frižideru dok pripremate punjenje. Krem sir i pire od bundeve (ispečena i ispasirana bundeva) mikserom umutite. Zatim dodajte sve ostale sastojke jedan po jedan i mutite. Testo utisnite u okrugli kalup, izbockajte viljuškom i ispecite 10 minuta na temperaturi od 160 stepeni. Izvadite, sipajte punjenje i pecite još 50 minuta.

Boris Popadićguliver/getty, guliver/thinkstock

Još iz rubrike