Beauty reporter: Akupunkturom protiv apetita

26/07/2017 | 11:22

Ova grana medicine leči kompleksne i komplikovane bolesti, ali ne može se zanemariti ni njena primena kod smanjenja telesne težine, što nam je u letnjim danima preko potrebno

Akupunktura spada u najstarije grane medicine, ali zbog prirodnog načina lečenja istovremeno je i najmodernija. Reč je o korišćenju veoma tankih igala, veličine vlasi, čiji ubod nimalo ne boli. Na taj način stimulišu se akupunkturne tačke, čime dolazi do ravnoteže energije u telu i proizvodnje unutrašnjih lekova, poput endorfina ili serotonina, koje luči naš organizam. Samo jedan tretman akupunkture odmah popravlja raspoloženje, daje volju, snagu i jača samopouzdanje. Takođe, veoma je efektna kod spondolize, alergija, nervoze, strahova, nesanice, viška kilograma, kao i u tretmanima ulepšavanja.

Pravi put do boljeg izgleda

Ako razmišljamo o vitkoj liniji, akupunktura je bez premca jer smanjuje apetit pa možemo lakše da se pridržavamo restriktivnije ishrane. Uobičajeno je desetak tretmana, a efekti počinju već posle prvog dana i to prilivom energije, ubrzavanjem metabolizma i jačanjem volje za aktivnostima, što sve doprinosi smanjenju kilograma. Posle prvog tretmana, dolazi do smanjenja apetita, pa već sutradan ne možemo da pojedemo uobičajenu porciju hrane. Rezultati su individualni, ali u proseku, posle deset terapija može da se skine do pet kilograma. Međutim, efekti akupunkture tu ne prestaju. Zbog pokrenutih procesa, organizam nastavlja da sagoreva masti i za mesec dana može da se izgubi i do 15 kilograma. Posle akupunkturnih tretmana, bilo da su rađeni u cilju skidanja kilograma ili protiv celulita, pacijenti imaju veliki priliv energije i osećaju se kao da su dobili krila. Dobijaju ono što je najlepše – sjaj u očima i vedrinu koja pleni i čini da odmah izgledaju lepše i osećaju se bolje.

Način primene i trajanje

Najbolji efekat dobija se posle uzastopnih desetak tretmana, koje je potrebno ponovoiti još jednom za mesec dana. Tačan broj terapija zavisi od individualnog stanja pacijenta. Nakon postavljanja iglica na tačno određena mesta sa određenom kombinacijom, period njihovog delovanja traje pola sata. Da budemo veoma precizni, neophodno je da iglice na akupunkturnim tačkama stoje tačno 28 minuta i 48 sekundi. To je izračunato još u najstarijim knjigama, a označava vreme za koje energija iz prve tačke koju smo uboli prođe ceo krug kroz telo i vrati se na početak. Posle urađene terapije, preporučuje se redovan dolazak na akupunkturu bar jednom godišnje kako bi se održavalo zdravlje organizma i delovalo preventivno.

Bez neželjenih efekata i boli

Akupunktura je upravo jedna od najpopularnijih metoda današnjice i medicina koja će sigurno obeležiti vremena koja dolaze baš zato što se radi o terapiji koja nema nikakvih štetnih posledica i prati trend prirodnog, neškodljivog lečenja, bez propratnih negativnih pojava. Nema neželjenih dejstava, nema kontraindikacija i zato mogu da je primenjuju i bebe i trudnice. Tretman je potpuno bezbolan, a iglice su veoma tanke, te se ubod ne oseća. Ipak, ako baš postoji fobija ili jak strah od igala, koristi se laserska akupunktura pomoću multimlaznih lasera kojima se u potpunosti, na najmoderniji način, tretiraju sve tačke.

Suzana Jančićguliver/thinkstock

Još iz rubrike