Anis – rešenje protiv dubokih bora

25/12/2017 | 19:20

Ova biljka sadrži vitamine A, C, folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, eterično, masno ulje, proteine i ugljene hidrate i na taj način svrstava se u jednu od najlekovitijih trava Sredozemlja, međutim sve se više koristi u kozmetici zbog izuzetno dobrih rezultata

Anis (Pimpinella anisum) je jednogodišnja zeljasta biljka. Raste u Sredozemlju i može biti od pola do metar visine. Ima razgranatu, mekim dlačicama pokrivenu šuplju stabljiku, na kojoj niču cvetovi belih latica. Oni u sebi sadrže aromatično ulje veoma prijatnog mirisa. Njegov plod, koji se najčešće koristi kao začin ali dobrim delom i kao lek, svetlosive je boje i jajastog, prepoznatljivog oblika.

Upotreba u ishrani

Pošto anis brzo gubi ukus i miris, neposredno pre upotrebe treba ga samleti. Najviše se koristi kao začin za kolače, pecivo, hleb, džem, kompot ili raznovrsne supe, mada se u nekim krajevima dodaje u sosove, variva i salate. Njegova upotreba značajna je i u industriji kozmetičkih proizvoda, ali i kod proizvodnje likera. U svetu postoje likeri i rakije s mirisom anisa, među kojima su najpoznatiji francuski perno, turski raki, grčki uzo i makedonska mastika.

Za jačanje želuca i pospešivanje varenja

Anis sadrži vitamine A, C, folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, eterično, masno ulje, proteine i ugljene hidrate. Na taj način svrstava se u jednu od najlekovitijih biljaka Sredozemlja. Veoma efikasno deluje protiv nadimanja, pospešuje varenje, umiruje grčeve i jača želudac. Ukoliko vam se zbog masne, začinjene ili prepržene hrane jave mučnine, dovoljno je da tokom dana popijete tri-četiri šolje čaja od anisa s dodatkom meda i nane i vaši problemi će potpuno nestati.

Kada želi da smrša nekoliko kilograma, poznata glumica Elizabet Harli ne unosi ništa osim vitaminske supe s dodatkom anisa i to najviše šest šolja dnevno.

Za bolje nerve i čvrst san

Osim što se preporučuje kao delotvorno sredstvo koje čisti krv, uvećava broj leukocita i jača nerve, seme anisa veoma je efikasno za čišćenje nakupljene sluzi iz pluća, mokraćne bešike i bubrega, kao i za regulisanje neredovne, bolne menstruacije. Ova čudotvorna biljka veoma je dobra i protiv lošeg sna. Ukoliko vas mori nesanica, dovoljno je da pred spavanje popijete jednu šolju čaja od anisa i vaša muka biće otklonjena.

Dijetetski proizvod protiv celulita

Eterično ulje anisa od davnina je u upotrebi za smanjivanje apetita, dok su njegova dejstva upečatljiva i kod pospešivanja cirkulacije i uklanjanja celulita. Međutim, treba voditi računa da se eterično ulje ne drži na svetlosti i vazduhu, jer tako gubi važan sastojak anetol. Dobri poznavaoci njegovih korisnih sastojaka savetuju da je najbolje da se koriste u svežem obliku.

Zvezdasti anis protiv bora i lošeg zadaha

Jutarnjim umivanjem čajem od anisa poboljšaćete tonus kože lica, vratiti joj elastičnost i popuniti bore. Ovaj neverovatan začin smanjuje vidljivost finih linija i usporava proces starenja. U većini slučajeva, bore će biti eliminisane za manje od nedelju dana. Ono što čini ovu metodu boljom od bilo kog skupog antiejdžing tretmana jeste to što je ona potpuno bezbedna, prirodna, jeftina i efikasna. Žvakanje semena anisa odstranjuje gliste kod dece, a deluje i laksativno te otklanja loš zadah iz usta.

Savet plus: Ukoliko imate problema s disajnim putevima i organima za varenje, čaj od anisa mora biti sastavni deo vaše kuhinje. Pije se tri puta dnevno posle glavnih obroka

Rešenje za višak kože nastale nakon porođaja

Pomešajte 50 ml baznog ulja s tri kapi ulja od anisa, petigrena i ruzmarinovog. Dovoljno je da dobijenu smesu utrljavate na problematična područja nakon tople kupke, a zatim suvom krpom uklonite višak ulja s kože. Rezultati su vidljivi već posle par tretmana.

Pita od jabuka sa anisom

Sastojci (za testo):
2 šolje sojinog mleka
2 šolje šećera
šolja brašna
šolja griza
kašičica sode bikarbone
250 g margarina
5 jabuka
2 kašičice đumbira u prahu
2 kašičice anisa u prahu
kašičica cimeta
kora jednog limuna

Za preliv:
šolja sojinog mleka
5 kašika šećera
50 g margarina
100 g posne čokolade

Priprema
Oljuštite i narendajte jabuke. U veću činiju stavite sve sastojke i sjedinite ih mikserom. U sve to dodajte jabuke, a zatim začine i rendanu limunovu koru. Špatulom ujednačite smesu i sipajte u podmazan i pobrašnjen pleh. Pecite dok testo ne počne da se odvaja od ivica pleha, a da biste bili sigurni, probajte čačkalicom. Za preliv prokuvajte sojino mleko sa šećerom, margarinom i čokoladom. Prelijte testo dok je još toplo. Ostavite ga da se ohladi, bar dva sata, pa isecite na kocke i pospite šećerom u prahu.

Suzana Jančićguliver/thinkstock, guliver/getty

Još iz rubrike