Ananas u sobi zaustavlja hrkanje i čisti vazduh

22/11/2017 | 18:00

Postoji veliki broj “hrkača” na svetu koji time ugrožavaju zdravlje sebi i partneru, a kao posledica su neretko i narušeni odnosi.

Uzroci hrkanja mogu biti prehlada, otečena sluznica, povećani krajnici, devijacije septuma ili otečeni jezik, pa i višak tkiva ili rubova mekog nepca. Dugoročno hrkanje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i do moždanog i srčanog udara.

Ali naučnici tvrde da postoji jedan jednostavan način kako prekinuti hrkanje, a nije u pitanju nikakva sprava ili operacija. Čak ni ne košta mnogo.

NASA je sprovela istraživanje koje je pokazalo da biljka ananasa u spavaćoj sobi znatno smanjuje hrkanje i podstiče dobar san. Biljka Bromelia, poznatija kao ananas, kiseonik proizvodi noću, a ne za vreme dana kao većina biljaka, što poboljšava kvalitet vazduha, a s njim i spavanja, piše Veriplant World.

Bromelia takođe proizvodi enzim bromelain koji umiruje hrkanje kod ljudi.

Bromelia se najviše uzgaja u Holandiji i treba joj oko dve godine da se pojavi prvi mali ananas na vrhu biljke, piše Daily Mail.

Ali treba paziti, jer ovo je izrazito ukrasna biljka i ananas nije jestiv – što se može videti i prema veličini (jako je malen) i boji (puno je tamniji od običnog ananasa).

story.rsradiosarajevo.baguliver/thinkstock

Još iz rubrike