Ako želite da začnete dečaka, jedite ovo voće

28/07/2017 | 15:07

Nekoliko istraživanja potvrdilo je da ishrana majke pre začeća ima uticaj na pol deteta, čak i određena vrsta namirnica

Iako će vam svaki roditelj reći da pol deteta nije važan, jedno od najčešćih pitanja koje budući roditelji traže na Guglu je kako dobiti dečka ili devojčicu. Iako je šansa 50-50 i bez medicinske intervencije je teško na to uticati, neke životne navike kao što su ishrana i odabir određenih namirnica, ali i seksualni položaji, kao i vreme začeća, mogu imati uticaj na izbor pola deteta.

Od mnoštva narodnih verovanja i ‘bapskih’ priča, ispostavilo se da bi jedno moglo biti efikasno, a to je – jedenje banana! Prema novom istraživanju objavljenom u The Royal Society, ishrana majke pre začeća može uticati na pol deteta. Ako jedete puno banana, ili bilo šta bogato kalijumom, verovatno ćete roditi dečaka!

Istraživanje je pratilo 740 britanskih žena kroz njihove prve trudnoće (nijedna nije znala pol svoje bebe), i ispostavilo se da je pol ovisio o majčinoj ishrani pre trudnoće. Majke koje su rodile dečake imale su veći unos kalijuma u ishrani pre začeća, što su naučnici označili kao faktor u određivanju pola.

Otkriveno je i da žene koje pre začeća za doručak jedu žitarice, imaju veće šanse da rode dečaka. Ovaj zaključak sličan je istraživanju sprovedenom na Institutu Exeter i Oxford, objavljenom 2008. godine, a koje je otkrilo da žene koje za doručak jedu žitarice i tokom dana unose više kalorija, imaju veću verovatnoću da će roditi dečaka, nego žene koje preskaču doručak i jedu hranu s manje kalorija.

Čak i vrsta hrane može uticati na pol deteta jer deluje na kiselost vaginalne flore. Tako da ako želite devojčicu, jedite hranu bogatu magnezijumom, kalcijumom, kao i kisele namirnice, a izbegavajte hranu koja smanjuje kiselost kao što su banane i krompir.

Ako baš želite da začnete dečaka, preporučuje se manji unos mlečnih proizvoda, a više svežeg voća i povrća, posebno banana koje sadrže kalijum, što pogoduje spermatozoidima sa Y hromozomima.

story.rsklokanica.24sata.hrguliver/thinkstock

Još iz rubrike