Beauty reporter – Saveznici lepote i zdravlja kože

16/11/2019 | 16:50

Retinol, kolagen i hijaluronska kiselina najzastupljeniji su sastojci u antiejdžing proizvodima. Koje su razlike među njima, šta oni konkretno mogu da urade u borbi sa starenjem, otkriva nam stručna sagovornica

Šta retinol, koji se toliko često pominje u reklamama za kreme, čini za našu kožu? A šta za naš izgled čine kolagen i hijaluronska kiselina? Kada je vreme da počnemo da koristimo preparate koji sadrže retinol, a kada treba da prednost damo kolagenu ili hijaluronu? Odgovore na sva ova pitanja može nam dati dobar farmaceut, pa smo zato razgovarali s Marijom Buač.

Retinol ubrzava regeneraciju ćelija

Retinol, vitamin A, usporava nastanak bora, potpomaže nestajanje fleka i izjednačavanje tona kože, kao i u borbi s aknama. Do tridesetih godina našeg života, ćelije kože se u potpunosti regenerišu u ciklusu od 28 dana, a kasnije se taj period produžava na čak 60-70 dana, što dovodi do toga da koža postaje suva i izgleda izborano. Retinol ubrzava smenjivanje ćelija, pa samim tim njegovom upotrebom dobijamo svež i zategnut izgled kože, a on osim toga, pospešuje stvaranje kolagena. Naravno, ništa se ne dešava preko noći, pa je preporuka da se za postizanje vidljivih rezultata retinol redovno koristi svake večeri, tokom tri meseca.

Prirodno je IN: Otkrijte kako postići natural make-up look

Ubrzavajući odumiranje ćelija površinskog sloja kože on, zapravo, daje piling efekat, koji smanjuje mašćenje lica, sužava pore i izjednačava ton kože, a redovnom primenom smanjuje sve oblike hiperpigmentacije, od staračkih pega, preko pega od sunca do fleka nastalih usled različitih tretmana.

Saveti za upotrebu retinola

▪ Kod nas je za vitamin A ustaljen naziv retinol, ali zapravo – retinol je samo jedan od oblika i namenjen je normalnom tipu kože. Retinyl palmitat je namenjen suvoj i osetljivoj koži, a Adapalen masnoj koži, sklonoj aknama.

▪ Nikada ne treba koristiti preveliku količinu proizvoda. Za celo lice dovoljna je količina poput zrna graška.

▪ Potrebno je vreme da se koža navikne na njega, a sasvim je normalno da se u početku oseća blaga iritacija, peckanje i osećaj suvoće.

▪ Nikada kreme koje sadrže retinol ne treba koristiti istovremeno s drugim proizvodima, pogotovo sa onima za tretman akni, određenim kiselinama ili pilinzima.

▪ Svaki proizvod koji sadrži neki oblik vitamina A treba koristiti isključivo u večernjim časovima, a budući da se povećava osetljivost kože na sunčevo zračenje – danju obavezno treba koristiti zaštitu od sunca.

Stranice 1 2
story.rsguliver/gettyimages

Još iz rubrike