BLACK NOVEMBER akcija: Ulaznice za koncert Laure Pausini po specijalnoj ceni
22/11/2024
6h
Ne propustite spektakl 18. decembra u Beogradskoj areni
Autor: Andrea Netović | 05/01/2024
Božićna česnica po tradiciji se sprema na Badnje veče ili Božićno jutro
Po tradiciji Božićna česnica, tačnije njena priprema i dekorisanje delo je domaćice porodice.
S obzirom na to da se običaji razlikuju od mesta do mesta i priprema česnice u nekim krajevima rezervisana je za Badnje veče, dok se kod drugih ona sprema rano ujutru na dan Božića pre nego što se ostali ukućani probude.
Tada domaćica meša neophodne sastojke, mesi testo, polaže ga u vatrostalnu posudu, dekoriše pletenicama, krstićima, srcima i drugim simbolima blagostanja, mira, zdravlja i sreće, naravno po želji, a potom u nju nežno skriva zlatnik ili prethodno opranu paru.
Zbog svega nabrojanog dugo se verovalo da božićna česnica mora da se sastoji od belog brašna, dosta jaja, mleka, ulja, međutim, postoji i drugi način pripreme.
Ako ne volite ili pak ne jedete belo brašno, vegan ste pa ne konzumirate ni životinjske proizvode, istovremeno vodite računa o ishrani pa ulje izbegavate, mi vam predstavljamo način kako da pripremite mekanu česnicu bez gore navedenih sastojaka.
Sastojci:
- 2 šolje speltinog brašna (količinu povećavate u odnosu na broj ukućana)
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice soli
- kašika maslaca
- voda
Priprema:
U veću posudu sipajte prvo suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so. Sve dobro izmešajte da se smesa izjednači. Potom kašiku maslaca rastopite u mikrotalasnoj, količinu jednaku nadvišenoj kašiki stavite u šolju i na minut i po ostavite u mikrotalasnoj pećnici. Kada se maslac rastopio, dodajte ga u brašno i blago izmešajte koliko može, za sam kraj dodajte vodu i mešajte sve dok se ne dobije smesa kao za mafine, malo gušća od smese za palačinke.
Papir za pečenje rasporedite u vatrostalnu posudu, gledajte da bude uža a dublja, sipajte dobijenu smesu, a potom dodajte prethodno opranu paru. Gurnite je što dublje.
Za sam kraj stavite u rernu da se peče na 180 stepeni. Rernu uključite par minuta ranije. Nakon 25 minuta dobićete predivnu, mekanu i zdravu božićnu česnicu, koju će vaši ukućani obožavati.
BLACK NOVEMBER akcija: Ulaznice za koncert Laure Pausini po specijalnoj ceni
22/11/2024
6h
Ne propustite spektakl 18. decembra u Beogradskoj areni
Iskoristite sjajne popuste na HONOR uređaje tokom novembra meseca
22/11/2024
7h
Mesec najvećih sniženja je uveliko u toku, a kompanija HONOR pripremila je sjajne popuste na svoje pametne telefone i uređaje.
Nezaboravno veče glamura: Gala Celebrities Night - Red Carpet
21/11/2024
1 dana
Gala Celebrities Night - Red Carpet
Odgovor Sergeja Trifunovića i Isidore Mijanović
21/11/2024
1 dana
Odgovor Sergeja Trifunovića i Isidore Mijanović
Ilda Šaulić zadnji dinar potrošila na kićenje jelke! Samo Deda Mraz vredi ko suvo zlato (FOTO)
22/11/2024
1h
Jelka Ilde Šaulić s prvim pahuljama snega okićena je
Koliko im je samo lepo! Ovde žive Marić i Mia (FOTO)
22/11/2024
2h
Dom Milana Marića i Mie Bjelogrlić - romantični kutak za dvoje
Zar baš sa njom? Duško sreću pronašao sa Karleušinom koleginicom: I ona ima dve ćerke (FOTO)
22/11/2024
3h
Nova devojka Duška Tošića enigma je za javnost
Hana je rekla svoje, Nataša tu ne može više ništa (FOTO)
21/11/2024
1 dana
Starija ćerka Nataše Bekvalac uskoro puni 18 godina
Komentari (0)