Lifestyle

Tradicionalna pogača - Kraljica božićne trpeze (recept)

Pogača neizostavna je na božićnoj trpezi tokom svih predstojećih praznika. Čak i za Pravoslavnu Novu godinu, dobrodošla je kao idelano posluženje. Donosimo vam jednostavan recept...

Tradicionalna pogača - Kraljica božićne trpeze (recept)

Kažu da pogača i so kroz vekove čuvaju ukućane i goste. Kako biste ovaj običaj zadržali u svom domu, donosimo vam brz i lak recept kako da je napravite i već sutra servirate na vašoj božićnoj trpezi. 

Uživajte...

Sastojci: 

- 800 g brašna  (od toga 100 gr iskoristiti za posipanje) 

- 200 ml mlakog mleka
- 100 ml vode
- 1 kesica suvog kvasca  
- 1 kašičica šećera
- so
- 4 supene kašike ulja
- 100 g maslaca sobne temperature
- 2 cela jajeta
- susam 

Praznični jelovnik: Ukusne đakonije na božićnoj trpezi (recepti)

Oleksandr Shchus / iStock / Getty Images Plus via Getty

 

Tradicionalna pogača - Laka i brza priprema 

U mleko sipati kvasac i šećer, promešati i ostaviti oko deseta minuta. Dodajte jedno celo jaje, odnosno belance, a žumance, kao po običaju, ostavite za premazivanje zajedno s vodom i 4 kašike ulja. Sve dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno pomešano sa jednom kašičicom soli. Umesite testo, pokrijte i ostavite najmanje sat da nadođe. Nakon toga testo podelite na četiri jednaka dela.

Svaki deo razvući tanko i premazati maslacem, ređati jedno preko drugog. Poslednji deo ne premazujte.

Badnji dan i Božić: Najlepši srpski običaji i verovanja

Naslagano testo razvući u krug oklagijom što tanje. Razvučeno testo premazati sa maslacem, te ga urolajte u rolat i secite na komade širine 1,5 cm. Ređati u okruglu tepsiju jedan deo malo preko drugog.

Po želji od gore možete ukrasiti sitnim detaljima od testa poput lišća i grančia...

Prekriti krpom i ostaviti da naraste 30 minuta.

U međuvremenu zagrejati rernu na 200 stepeni, pogaču premazati umućenim žumancetom sa kašikom mleka, posuti susamom i peći 25-30 minuta u zagrejanoj rerni.

 

Komentari (0)

Loading