Jednu grešku u uređenju enterijera svi pravimo, stručnjaci tvrde da je odraz lošeg ukusa
03/01/2025
1 dana
Vaš dom je odraz vašeg doživljaja estetika i ličnog stila, ali nije loše poslušati savete za uređenje doma
Autor: Tamara Roksandić | 24/10/2020
Specijaliteti od mesa - Turnedo Rosini osvojiće vas na prvu!
Supa od luka i turnedo Rosini, koji se smatra najlukuznijim biftekom, sigurno su među najprepoznatljivijim specijalitetima zemlje koja se smatra pravim gastronomskim rajem za gurmane. Teža su za pripremu ali trud će vam se sigurno isplatiti: ako volite jela nesvakidašnjeg punog ukusa i fantastične arome, uživaćete u celom procesu – od pripreme do same degustacije.
Za 4 osobe
Vreme pripreme: 60 minuta
Sastojci:
kilogram luka
3-4 čena belog luka
50 g putera
kašika maslinovog ulja
kašika šećera
2 kašike brašna
200 ml belog vina
litar goveđeg bujona
nekoliko kriški hleba
150 g grijera
majčina dušica
so, biber
Priprema:
U dubljoj posudi istopite puter, dodajte maslinovo ulje, a potom i crni luk iseckan na tanke režnjeve. Luk poklopite i pržite 10 minuta dok ne postane staklast i dobije potrebnu mekoću. Dodajte kašiku šećera i nastavite s prženjem na laganoj vatri još 20 minuta kako bi se luk karamelizovao. Dodajte iseckani beli luk, a zatim sve pospite dvema kašikama brašna i dobro promešajte. Postepeno dodajite belo vino mešajući luk, a zatim topli goveđi bujon. Pokrijte i kuvajte još 15-20 minuta. Začinite prema ukusu. Kada supa bude gotova, sipajte u manje posude pogodne za rernu. Preko supe stavite komad-dva prepečenog francuskog hleba, pa izrendajte odozgo sir grijer. Ako ga nemate, izaberite neki koji se lako topi. Posude stavite u zagrejanu rernu na 10 minuta dok se sir ne rastopi i dobije zlatnožutu boju.
Za 2 osobe
Vreme pripreme: 45 minuta
Sastojci:
4 bifteka
kašičica maslinovog ulja
kašičica putera
4 režnja guščije džigerice
4 kriške preprženog belog hleba bez kore
kašičica crnog vina
čen belog luka
2 narezana tartufa, a ako nemate, vrganja ili šampinjona
Za sos od vina:
preostali saft u tiganju od prženja mesa i guščije džigerice
2 kašičice rakije
1 dl crnog vina
Priprema:
U tiganju pomešajte ulje i puter. Posolite i pobiberite biftek, stavite ga na vreo tiganj pa ga pržite najviše tri minuta dok ne dobije koricu. Okrenite ga, a potom izvadite, a u prazan tiganj stavite režnjeve guščije džigerice da se samo kratko karamelizuju i odmah iz izvadite na papirnu salvetu. Ne bacajte sokove iz tiganja jer ćete ih upotrebiti za sos od pečuraka. U drugom tiganju na malo putera ispržite pečurke, zalijte ih kašičicom crnog vina i dodajte seckani beli luk. U sos u kom ste pržili biftek, dodajte dve kašičice rakije i decilitar vina pa mešajte dok višak tečnosti ne ispari. To dodajte pečurkama i sve zajedno pržite oko tri minuta. Na tanjir stavite prepržen tost, na njega biftek, a odozgo režanj guščije džigerice. Na vrh stavite pečurke iz sosa i servirajte uz sos.
Jednu grešku u uređenju enterijera svi pravimo, stručnjaci tvrde da je odraz lošeg ukusa
03/01/2025
1 dana
Vaš dom je odraz vašeg doživljaja estetika i ličnog stila, ali nije loše poslušati savete za uređenje doma
10 najlepših novogodišnjih poruka koje će sve oduševiti
31/12/2024
4 dana
10 najlepših novogodišnjih poruka koje će sve oduševiti
Tačno u ponoć uradite jednu jednostavnu stvar: Ritual koji donosi sreću, ljubav i uspeh u 2025.
31/12/2024
4 dana
Dva jednostavna rituala koji donose sreću, ljubav i uspeh u 2025.
Kako da bezbrižno uživate u praznicima?
31/12/2024
4 dana
Uprkos prazničnoj euforiji, koja se uvukla u svaku našu poru, u vreme praznika suočavamo se i sa brojnim poteškoćama. Donosimo savet uz koji će praznici proći što bezbrižnije
Pravim planove, a Bog se smeje: Tanja Savić o svadbi sa Mukijem
04/01/2025
26 min
Želja Tanje Savić je ogromna
Zimska garderoba koja dodaje godine: Stilisti upozoravaju da jednu boju zaobilazite u širokom luku
04/01/2025
2h
Odabir garderobe i frizure i te kako može da doda, odnosno, obriše godine.
Duško Tošić posetio Sašu Popovića: Zajednička fotografija kruži Instagramom (FOTO)
04/01/2025
8h
Duško Tošić i Saša Popović odlični su prijatelji
Rekao je sve je u redu, ali moja žena to ne može da radi: Nataša o ljubavi sa Koletom
04/01/2025
9h
Nataša Bekvalac o Koletu na nastupu
Komentari (0)